Csempézés saját kezűleg

Otthon-bútor

Csempézés saját kezűleg

Csempézésre mindig szükség lesz, így most megmutatjuk, hogyan tehetjük otthonunkat egy csapásra szebbé, komfortosabbá. Tudniillik a csempe az egyik legtartósabb fedőanyag. A könnyen tisztántartható burkolatot magunk is gond nélkül felrakhatjuk.
csempézésA munka megkezdése előtt érdemes néhány praktikus dolgot végiggondolnunk. A csempe igen sokféle méretű, színű és mintázatú lehet. Az első lépés ezért a mérés és számolás. Így megtudjuk, pontosan hány darab csempelapra lesz szükségünk, de érdemes kb. 10%-kal többet vásárolni, hiszen munka közben a legprofibbak is ejtenek itt-ott kisebb hibákat, amelyek miatt néhány csempe kárbavész ? no meg a széleknél, sarkoknál levágandó darabokra is gondolnunk kell, nem is beszélve arról, hogy néhány csempelapot jó tartalékba is eltenni. Ezen kívül el kell döntenünk, használunk e díszcsíkot és milyen szélesen fugázunk a csempék közt.
 
Formai szabadság
Szabadjára engedhetjük fantáziánkat. Ugyanis ragaszthatjuk a csempéket sorban egymás alá, mint cikkünkben vagy rakhatjuk őket téglamintázatban, egymáson fél csempehossznyit eltolva. Ha igazán különlegeset szeretnénk, Andráskereszt-szerűen, azaz 45 fokos szögben elfordítva is felragaszthatjuk a csempéket.
 
Előkészületek
Ha volt régi csempe, előbb azt verjük le, utána javítsuk ki a fal hibáit, gletteljünk és csiszoljuk simára. Egyes falazóanyagok ? például a beton ? esetében érdemes munka előtt szórófej segítségével benedvesíteni a célterületet, így a fal nem szívja el a nedvességet a csemperagasztótól. Ha mindezt megtettük, kezdődhet a munka.
 

 

A vízmértéket használva pontosan rajzoljuk meg az első csempesor helyét. Ez fontos, mert ha az első sor ferde, az az egész munkánkat elronthatja. Figyeljünk tehát oda!

Egyenletesen kenjük fel a falra a csemperagasztót. Mindenhova ugyanannyi jusson! Nézzük meg a ragasztó ismertetőjét is, hogy egyszerre mekkora felületet ajánlatos bekenni vele.

Az előzetes mérések alapján le kell vágnunk a csempék felesleges darabjait. A csempevágó egyszerű használatával szépen méretre vághatjuk a felragasztani kívánt csempelapot.

A csempe felhelyezése előtt kenjük be a lap hátulját is egyenletesen a ragasztóval, így minőségi tapadást érhetünk el a csempelap és a fal között. Az igazán jó ragasztás kétoldalú.

A csempét óvatosan, a pontos elhelyezésre figyelve illesszük a falra. Miután meggyőződtünk róla, hogy nem engedi el ragasztó, kézzel kicsit ütögessük is meg, hogy jobban tapadjon a falhoz.

Gyakorlatilag minden csempézéskor felmerülő probléma a falból kijövő vízvezetékek megkerülése. Szemmértékkel mérjük fel, mekkora lyukakat kell vágnunk a csempében.

Ceruza és filctoll segítségével jelöljük be a vízvezetékek helyét. Hagyhatunk kicsit nagyobb helyet is a biztonság kedvéért, persze ügyelve arra, hogy ne vágjuk darabokra a csempét.

Miután megjelöltük az eltávolítandó felületeket, flexszel vágjuk ki a csempedarabokat. Vágjuk néhány milliméteres bemetszéseket. A körbevágás után érdemes a közepére egy X-et is vágni.

A munka következő fázisában a bevágott részeket egy fogóval egyszerűen és méretpontosan eltávolíthatjuk. Figyeljünk oda, nehogy túl sokat harapjon ki a harapófogó!

Vágás után helyezzük fel a falra a csempelapot és győződjünk meg róla, hogy mindenhol tökéletesen illeszkedik. Nem szép, ha túl nagy lyukak tátonganak rajta.

Abban az esetben, ha fugázni szeretnénk, a csempelap-sorok közé érdemes azonos vastagságú műanyag ékeket elhelyezni, amelyek megtartják a kellő távolságot.

Végül a vízmértékkel ellenőrizzük, hogy valóban egyenesen csempéztünk-e, mert most még van lehetőségünk korrigálni hibánkat. Az ellenőrzést munka közben többször ismételjük meg.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Mozaikkal díszített lépcsőkorlát
Az idei barkácsbajnokság kiírása adta meg a végső lökést, hogy elkészüljön ez a gyönyörű, hatalmas díszítőmunka. Olvasónk az emeletre vezető lépcső mellett végig mozaikcsempével díszítette a korlát mögötti falrészt. Nemcsak szép, de tisztán tartani is könnyebb...


Gép- és anyagújdonságok
Burkolás egyszer, mindörökre
A burkolat életünk minden mozzanatának tanúja, ezért megérdemli a legjobb kezelést, a legjobb minőségű anyagokat, azért, hogy sokáig tudja Önt és családját szolgálni. Ahhoz azonban, hogy a burkolat valóban tartós legyen, egyszer, a legelső alkalommal, jól meg kell csinál(tat)ni.


Otthon-bútor
Új burkolók
Fürdőszobánk minden reggel befolyásolja közérzetünket, vagyis azt, hogyan is indul a nap. Érezzük jól magunkat benne, formáljuk olyanná, hogy tükrözze személyiségünket! ? vallja a Zalakerámia Zrt. Akár a természet színeit idéző vagy visszafogottan elegáns, esetleg high-tech hatású, csillogó fürdőszobát szeretnénk, a cég legújabb, 20×40 cm-es, kiváló minőségű burkolólapjai ? a Matrix, Happy day, Sevilla és Fiorellino ? közt biztosan találunk megfelelőt.


Szerszám-anyag
Hogyan varázsolhatod otthonod még izgalmasabbá egy kis mozaikkal?
A lakásépítéseknél és a lakások felújításánál egyre divatosabbak a mozaikkal burkolt felületek. 
Otthon-bútor

Padlócsempe javítása


Szerszám-anyag

Fugakalkulátor


Ötletek

Görgős flex


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság