Szökőkutak reneszánsza

Kert-balkon

Szökőkutak reneszánsza

Néhány éve még az egyszerű kerti tó számított újdonságnak, ma a benne elhelyezett szökőkút vagy vízesés az igazi látványosság. Ez nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem tavunk biológiai egyensúlyára is jó hatással van. Már a tó tervezésekor gondolni kell a kiegészítők helyére.

A kis szökőkút a kerti tó biológiai egyensúlyát is javítja: a víztükörbe visszacsapódó cseppek ugyanis oxigéndús levegőt juttatnak a víz alá, javítva a víz oxigénellátását. Ez nyáron, amikor a víz felmelegedése miatt csökken a víz oxigéntartalma, különösen fontos.

Szökőkútpumpából nagy a választék. Az egyik leglényegesebb különbség, hogy milyen magasra pumpálják a vizet, de az úgynevezett vízképet is kiválaszthatjuk, amelyet speciális, cserélhető szórófejekkel állíthatunk elő. Kiválasztásakor a többi között azt kell mérlegelnünk, hogy a tóban helyezzük-e el a szivattyút vagy a vízen kívül, s egy külső pontból érkezzen a víztükörre a vízsugár. Lényeges lehet a pumpa vízhozama is, például vízesés vagy patak kialakításakor. Tavunk vízminősége szükségessé teheti olyan típus választását, amely a szivattyú elé szerelhető mechanikai szűrő segítségével a koszos, lebegő üledékekkel szennyezett vizet is képes forgatni.
 
 
Úszni is tud
Kisebb tavakba az tóaljzatra telepíthető vízpumpák az ideálisak. A szökőkutak szívórészét, motorját ne teljesen a tó aljára helyezzük, hanem emeljük meg egy kicsit, hogy ne süllyedjen az iszaprétegbe. (A legjobb, ha már az építés alatt kialakítunk egy víz alatti padot a szivattyúnak.) Ennek hasznosságát akkor tapasztaljuk igazán, amikor a szivattyúkat tisztításra, karbantartásra ki szeretnénk venni a tóból.
 
Vannak úszó szivattyúk - igény szerint spotlámpával kombinálva, amely a sötétben megvilágítja a vízsugarat -, ezek a többi között mocsaras fenekű tavak esetében számítanak ideális megoldásnak. Lényeges szempont, hogy mennyire energiatakarékos a szerkezet motorja, és milyen a karbantartási igénye. Megvásárlásakor érdemes megvizsgálni az ár/teljesítmény/fogyasztás mutatót. Az igazán modern megoldás a napelemes szivattyú, amely nemcsak környezetbarát, de az elektromos hálózat kiépítésével sincs gond.
 
 
Vízesés műanyagból, fóliából
A szökőkútpumpák segítségével mini vízesést is készíthetünk, ha a kivezető csövet körberakjuk, azaz elrejtjük kövekkel, hogy a kőrakás tetején bújjon elő a vízsugár. A legjobb helyzetben a lejtős, sziklás kertek tulajdonosai vannak, ők nagyobb méretű vízesést, s akár többlépcsős zuhogót is építhetnek. Kisebb vízesésekhez ideális az előre gyártott formaelemek felhasználása, amelyek különböző formában és méretben kaphatók, s akár egymáshoz is kapcsolhatók. Kaviccsal szórt felületűek, mégis könnyűek, egyszerű dolgozni velük, az áruk azonban meglehetősen borsos.
 
A másik lehetséges megoldás a fólia, amelynél nagyobb mozgásterünk van a formát illetően. A vízesés formáját először a földben kell alaposan kialakítani. A fólia leterítése előtt minél vastagabb rétegben szórjunk a földre homokot, vagy tegyünk a fólia alá valamilyen más védőréteget.
 
A vízesés mérete nagyban meghatározza a szükséges szivattyú méretét: egy kisebbhez elég a 20-40 liter/perc teljesítményű, de egy közepes méretű vízeséshez már legalább 100 liter/perc teljesítményűre van szükség. Takarékos megoldás, ha a külső szűrőből visszatérő vizet használjuk fel a vízeséshez.hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Rusztikus kerti csap
Akácfa alapanyagból készítette négynapi munkával ezt a kerti csapot Abdai Csaba Kaposváron.


Kert-balkon
Építsünk úszótavat!
Egyre népszerűbbek az olyan kerti tavak, amelyekben nemcsak gyönyörködni lehet, hanem akár úszni is. Most bemutatjuk egy álomszép, kevés karbantartást és gépészetet igénylő úszótó megépítését, amelybe mindenki első látásra beleszeret.


Kert-balkon
Hintaágy felújítása
Az olcsóbb vásárolt hintaágyak huzata és több más eleme is gyakran gyorsabban megy tönkre, mint szeretnénk. Bemutatjuk a megoldást.


Kert-balkon
Süssünk-főzzünk a szabadban!
Nagyon szeret a szabadban lenni, a szabadban enni és a szabadban sütni, főzni Benedeczki Ferenc Pakson. Hogy ezt kedvére – valamint családja és a barátai örömére – tehesse, elkészítette ezt a látványkonyhát.
Gép- és anyagújdonságok

Utak és tévutak a tökéletes kerthez


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság