hirdetésGrillező könnyedén, saját kezűleg

Kert-balkon

Grillező könnyedén, saját kezűleg

Ezen a kandallót formázó kültéri grillezőhelyen bőven van hely a sütés-főzésre, és a kényelmes, nagy munkapult két-két oldalsó polca is kézreáll. Tökéletes kiegészítője hát a hétvégi kerti vacsorának, bulinak, pihenésnek egyaránt, mert kertben sütni jó! Építsen velünk grillezőt!

Aligha van olyan ember, aki ne szeretne valódi tűzön sütni-főzni és a szabadban étkezni, mondjuk egy szép nyári estén. Az itt bemutatott grillezővel kiválthatjuk a billegő kis grillezőállványokat. Megépítése előtt érdemes végigpróbálni, hol is volna a legmegfelelőbb helye, és a kiválasztott ponto(ko)n mozgatható grillezővel próbasütést végezni, felmérve a szelet, a belógó faágakat, illetve a kerti bútortól való távolságot (utóbbi ne legyen túl nagy). Arra is figyeljünk oda, hogy építményünk viszonylag súlyos, úgyhogy vagy már meglévő alapra, pl. teraszra építsük, vagy masszív alapot kell készítenünk számára.

Az első téglasornál tartsunk 1 cm-es fugákat.
A második téglasornál az első sorhoz képest a fugákat toljuk el fél téglányit.
A hetedik téglasornál ugrassunk ki kissé néhány téglát, amelyek majd a rostély alatti parázstároló vaslapot tartják.
A kilencedik téglasornál a középső három téglát habarcstáskákkal (ha van rajtuk ilyen) lefelé helyezzük el a kémény lezárásaként.
A 26,5 cm sugarú rétegelt lemez ívsablon felépítése: ellenőrizzük, hogy a két 53×26,5×0,6 cm-es oldallap pontosan fedésben legyen egymással; a kilenc távtartót 30 mm-es szögekkel erősítsük oda.
A grillező oldalnézete: a
10 cm vastag betonalapot
15 cm vastag, tömörített zúzottkő alapra öntve készítsük el.
kerti grill
A grillező szekezeti felépítése:
a két-két 50×50×3 cm-es betonlapot szimmetrikusan helyezzük el kétoldalt.
Az építés alatt sablonnal támasszuk alá a boltívet.
A széles fugákat díszítésképpen töltsük ki kis kerámialap-darabokkal.
Néhány téglát meg kell faragnunk, hogy illeszkedjen a boltívhez.
A téglasorok által közrefogott belső üregeket töltsük ki téglatörmelékkel, habarccsal és zúzottkővel a 8. téglasor magasságáig.
A 200×100 cm-es alapterületű, 10 cm vastag betonalap ugyanekkora méretű, 15 cm vastag zúzottkő alapon áll.
 

 
   
 
 
1. Ha alapot kell készítenünk, ássunk hozzá 25 cm mély alapgödröt, öntsünk bele zúzottkövet és tömörítsük 15 cm vastagságúra, majd erre öntsünk 10 cm vastag betont. Rajzoljuk körbe a grillező helyét, először habarcs nélkül rakjuk ki az első téglasort, és ellenőrizzük, elfér-e a rostély meg a tálca.
2. Ha a meglévő alap lejt, az első téglasor alatti habarcsággyal kiegyenlíthetjük a szintkülönbséget. Rakjuk le az első téglasort. Legyen kellően tömör alatta a habarcságy! A téglákat addig igazgassuk (és mérjük vízmértékkel) míg vízszintesek nem lesznek. A téglák pontosan 90 fokban találkozzanak!
3. Folytassuk az építést a következő, majd a rákövetkező téglasorral. A fugákat minden sor esetében toljuk el, és folyamatosan ellenőrizzük, hogy a sor függőleges és vízszintes-e. A vízmértékkel azt is ellenőrizzük, hogy a sarkok derékszögűek legyenek. A fugákat a habarcs megkötése előtt tisztogassuk ki.
4. A hetedik sornál négy tégla a rajz szerint kissé lógjon ki a falsíkból (a szemben levő 2-2 tégla szimmetrikusan nyúljon ki). A kiálló téglák legyenek egy magasságban! Ellenőrizzük, hogy a vastálca befér-e a helyére. Közben folyamatosan tölthetjük a tégla- és habarcstörmeléket az üregekbe.
5. Folytassuk a sorok rakását, és a kilencedik sor lerakásakor ugrasszuk ki a falsíkból a rostélyt alátámasztó téglákat. Ellenőrizzük, hogy a rostély befér-e a helyére és vízszintesen áll-e. A grillező üregét alulról zárjuk le három téglával, a rajz szerint. Készítsük el az ívsablont.
6. Két-két téglával támasszuk alá a sablont, és próbáljuk rá az ívet alkotó téglákat kis paladarabokkal kiékelve. Az egyik, majd a másik oldalról kezdve kezdjük el kivenni és habarccsal végleg a helyükre építeni őket úgy, hogy tengelyük az ív középpontja felé nézzen. A középső téglát a végén építsük a helyére.
7. Töltsük fel a falban levő üregeket a rajzon megadott magasságig, majd építsük tovább a sorokat úgy, hogy az ív melletti téglasorok legyenek vízszintesek és egy magasságban. Az ív hézagaiba pl. tetőcserép-darabokból rakhatunk mintát. Fugázzunk ki minden rést és azonnal tisztázzuk a fugákat!
8. Fejezzük be a kémény építését. Ellenőrizzük a betonlapok illeszkedését és vízszintességét, majd ágyazzuk őket egy centiméter vastag habarcsrétegbe. Még egyszer tisztázzuk a fugákat. A grillező használatba vételével várjunk néhány napot, különben a nagy hő túl gyorsan kiszáríthatja a habarcsot.
 
 
 

Anyagszükséglet

(kb. 160 cm magas, 185 cm széles, 95 cm mély grillezőhöz)

- 377 db kisméretű tégla

- 4 db 50×50×3 cm-es betonlap

- 30 db 15×15×0,8 cm-es kerámialap

- 40 kg cement és 160 kg homok a habarcshoz

- 9 db 20×3,5×3,5 cm-es léc sablon-távtartónak

- 2 db 53×26,5×0,6 cm-es rétegelt lemez a sablonhoz

- 18 db 30 mm hosszú szög

- 75×50 cm-es (vagy nagyobb: mérjük ki pontosan és utólag vegyük meg!) rostély és tálca
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Az intelligens otthon az alapok letételénél kezdődik
Jó lenne, ha a bejárati ajtó felismerne bennünket és magától kinyílna, amikor hazaérünk?


Gép- és anyagújdonságok
A hangszigetelés fontossága
Arra, hogy a hangszigetelés milyen nagy szerepet játszik, kevés megfelelőbb példát találhatunk egy lőtérnél.


Gép- és anyagújdonságok
Edzett üveg
Az üveg falként leválaszt, mégis átengedi a fényt, és látni engedi a mögötte lévőt. Ez a kettőség az építészet, a lakások belső világának kialakításában izgalmas lehetőségeket hordoz. Színtelen és színezett változatban, különböző vastagságban választhatunk az edzett üvegek közül.


Otthon-bútor
Diy padlóváza
Íme egy tökéletes példa, hogyan dobj fel egy vázát egyetlen fillér költség nélkül.


Gép- és anyagújdonságok

Levegőtisztító festék
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság