Hihetetlen mértékű energia-megtakarítás

Gép- és anyagújdonságok

Hihetetlen mértékű energia-megtakarítás

Létezik Veszprémben egy társasház, amelyben 8 év alatt 70%-kal csökkent a fűtés és melegvíz előállítására felhasznált gázmennyiség, emellett 72%-kal csökkent a ház által felhasznált elektromos energia mennyisége. Nem mágia működött közre, „mindössze” annyi történt, hogy az épületet Mapetherm hőszigetelő rendszerrel szigetelték.

Hadd meséljünk el Önnek egy igaz történetet egy társasházról. 1994-ben járunk, Veszprémben. Egy Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. (IKV) által kezelt házban. Ez még nem is volna olyan rendhagyó, hiszen ebben az időben több ezer épületet adott át az IKV a helyi önkormányzatok kezelésébe, és számos ház, amelyet az IKV kezelt odáig, maradt sorsára, és alakult át kényszerűségből  társasházzá.

 A történet „főhőse”, ez az átlagos veszprémi ház – sok ezer ikertestvéréhez hasonlóan – abban a korban épült, amikor még a keleti nagy testvértől úgy áramlott a gáz, mintha soha nem fogyna ki, és végtelen mennyiség állna rendelkezésre.

A házban a hőszigetelés szinte nullának volt mondható, hiszen a szendvicspanel szerkezetbe a gyártás egy-egy selejtesebb műszakjában talán még polisztirol sem került. Olyan házgyári ablakok lettek beépítve, amelyek folyamatosan engedték ki a lakásokból a napjainkban már igen drágán előállított hőt. A ház lakói 2002 óta folyamatosan küzdöttek az energiaárakkal, és elmondható, hogy 2010-re harcukat siker koronázta.

A történet innen válik hihetetlenné, mert ebben a házban 8 év alatt 70%-kal csökkent a fűtés és melegvíz előállítására felhasznált gázmennyiség, valamint 72%-kal csökkent a ház által felhasznált elektromos energia mennyisége. Ezekkel a kiemelkedően magas energia-megtakarítási mutatókkal a THT Társasházi Magazin 2010-es pályázatán ez a veszprémi társasház érte el a legnagyobb eredményt, amelynek a legnagyobb kedvezményezettjei természetesen a lakók, akik azóta komfortosabb környezetben élnek, és nem mellékesen a pénztárcájukban is több marad.

Azokkal az intézkedésekkel, amelyeket ebben a házban véghezvittek, a lakók szinte megállították az energiaárak folyamatos növekedéséből származó – mások számára kiküszöbölhetetlennek tűnő – költségnövekedést.

A társasházat 2009-ben a Kivét-díjas Mapetherm hőszigetelő rendszerrel szigetelték. A ház lakói ezzel a döntésükkel 25%-os energia-megtakarítást értek el.

Itt kapcsolódik össze két sikersztori. Hiszen a Mapetherm-rendszer néhány év alatt robban be a köztudatban, és cégünk számára nagy öröm, hogy egy ilyen nagyszerű eredményhez adhattuk nevünket. A Mapetherm rendszer az első olyan hőszigetelő rendszer, amely Kivét-díjat kapott 2008-ban. A Kiváló Építési Termékdíj nem csak az anyagok kiváló minőségét, hanem a rendszerelemek kiszolgálását, logisztikáját, a termékek minőségének hosszú távú fenntartását, valamint az iparágban a gyártó által történő folyamatos fejlesztést is díjazza. A Mapei hőszigetelő lapok CE, valamint ÉME bizonylattal is rendelkeznek, és egyenletesen magas minőségben állnak rendelkezésre. A kiváló minőségű Mapetherm ragasztótapasz biztosítja a megfelelő tapadást és rugalmasságot. Csak megfelelő műgyantaértékkel bíró ragasztót és a megfelelő ragasztási technológiát alkalmazva képes a hőszigetelő tábla a külső és belső oldala közötti jelentős hőmérséklet-különbséget és az abból adódó deformációt, hőtágulást elviselni.

„11 éve vagyok a társasház közös képviselője. Úgy indultunk, mint az összes többi társasház, a számlánkon nem volt pénz, és komoly anyagi problémákkal küszködtünk. A Mapei-jel való együttműködésünk kiváló volt, ha bármilyen észrevételünk, problémánk jelentkezett, azt azonnal orvosolták; dicséret illeti a festékeket és szigetelőanyagokat szállító céget, valamint a kivitelezőket is, mert rövid idő alatt – határidőre! – kiváló, minőségi munkát végeztek.

2009-ben pályáztunk a harmadik nagy beruházás-csoportunkra, az épület oldalfalának és pincefödémének szigetelésére. 10 cm-es Dryvit-réteggel szigeteltük az oldalfalakat és 8 cm-es Dryvit-tal a pincefödémet. A szigetelés eredményeként megszűnt az addig nagy hőmérséklet-különbség az emeleti lakások és a földszint között. Arra is figyelmet fordítottunk, hogy ne csak az oldalfalat és a pincefödémet szigeteljük, hanem a lábazatbetont is, mert az előzetesen elkészített hőfényképek azt mutatták, hogy a lábazatbeton a földszinti lakásokból nagyon sok hőt visz el.

A beruházások előtt évi 92-93 ezer köbméternyi gázfogyasztásunk jelenleg 28 ezer köbméternél is kevesebb. Ha most ugyanazt a gázfogyasztást kellene fizetnünk, mint a beruházás előtt, 14 millió Ft-ba kerülne az épület fűtés- és vízmelegítési költsége – ehelyett jelenleg 5,1 millió Ft-ot fizetünk.

Még egy dologra odafigyeltünk az oldalfal szigetelése során: a lábazatbeton környékét az elérhető magasságig a Mapei javaslatára graffiti-álló festékkel vontuk be; a graffitisek nagy ívben el is kerülték a megújított épületet.”

(Szabó Ferenc, közös képviselő)

A veszprémi társasházon a Mapei Kft. a következő komplex rendszert javasolta felhasználásra:

•          MAPETHERM HŐSZIGETELŐ LAP
•          EJOT DÜBELEK
•          MAPETHERM RAGASZTÓTAPASZ
•          MAPETHERM NET ÜVEGSZÖVET háló
•          QUARZOLITE BASE COAT színezett alapozó
•          QUARZOLITE TONACHINO dekoratív falbevonat

Ha Ön is kíváncsi arra, hogyan érhető el a megtakarítás további több mint 40%-a, figyelje kommunikációinkat - nemsokára jelentkezünk, és eláruljuk a titkot!

www.mapei.hu

Hőszigetelésről bővebben – Van megoldás e-book, mely letölthető:

//www.fugazoanyag.hu/vanmegoldas/

(HIRDETÉS)

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Egyharmadával nőtt a Mapei forgalma
31%-al növekedett a Mapei Kft. belföldi forgalma a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Az erősödést az építőipar dinamizmusa táplálta.


Gép- és anyagújdonságok
Hőszigetelés és járófelület egyben
Utólagos hőszigetelés alatt a homlokzatok szigetelését értjük, de a házak és lakások esetében egyéb lehetőségünk is van a fűtési díj csökkentésére. A beépítetlen a padlástérben semmilyen hőszigetelés nincs, így a födém nyitott ablak a meleg számára.


Otthon-bútor
Hőszigetel és dekorál az energiaroló
Egyszerre dekorálja a helyiséget és csökkenti az energiafelhasználást az energiarolónak becézett árnyékoló, amely akár egyharmadával is mérsékelheti a tetőtéri ablak üvegén át távozó hőveszteséget. Így a beltéri komfortérzetünk nagymértékben javul.


Gép- és anyagújdonságok
Hosszútávú megoldás fűtésszámlák ellen
Ha Önnek is elege van már abból, hogy egy zsák pénzt dob ki a fűtésre úgy, hogy közben se melege, se komfortérzete nincs, akkor döntsön a hőszigetelés mellett. Hatékony hőszigeteléssel nem csak télen jár jól! Nyáron a hőszigetelés megakadályozza a lakótér túlmelegedését is. 


Szerszám-anyag

Mókus a szigetelésben


Gép- és anyagújdonságok

Nem akarnak építeni a fiatalok
Gép- és anyagújdonságok

Védjük otthonunkat a meleg ellen!


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság