Forrasztás és a forrasztópáka

Gép- és anyagújdonságok

Forrasztás és a forrasztópáka

Elektronikai áramkörök, bádog ereszcsatornák összeállításához is nélkülözhetetlen a forrasztópáka használata. Ezúttal a különböző méretű és teljesítményű pákákat, a forrasztó-ónokat és a munkát könnyítő tárgyakat mutatjuk be, hogy a célnak megfelelő típus kiválasztásában nyújtsunk segítséget.

Nem is egyszerű feladat a legmegfelelőbb forrasztópáka kiválasztása . Árban és minőségben jelentős különbségeket találunk, a használat erősségétől és időtartamától függően. Otthon végzett, heti egy-két óra elektronikai forrasztáshoz nem szükséges olyan pákát vásárolnunk, amely folyamatos üzemben 24 órát vagy annál is többet kibír. A választás másik jelentős szempontja: a feladat. A kisebb, 12 vagy 40 W-os pákák nem alkalmasak nagyobb mennyiségű ón felolvasztására, leginkább az anyagban tesznek kárt, ezért a megfelelő teljesítmény (amely akár 200W-tól 300-500W is lehet), hőmérséklet alkalmazása nagyon lényeges tényező.
A mai napig elterjedt a 370 C fokra felmelegedő, 230 V-ról üzemeltethető, nem javítható forrasztópákák általános használata. Igényesebb feltételeket biztosítanak a komplett forrasztóállomások, amelyek lehetnek analóg vagy digitális hőfokszabályozásúak, legalább három cserélhető fejjel, pákatartóval, tisztítószivaccsal együtt kerülnek forgalomba. Természetesen 230 V-os és 24V-os forrasztópáka közül is választhat a hobbifelhasználó, bár szakemberek inább a 24 V-os pákákat ajánlják, biztos működésük, hosszabb élettartamuk miatt.


A forrasztás kiegészítői


Forrasztóón
A forrasztási műveletnek számos kiegészítője van. A forrasztóanyagot ma még leginkább az ón és ólom összetételű, esetleg kis mennyiségben rezet vagy ezüstöt is tartalmazó forrasztóónok jelentik. A forrasztóónok hagyományos gyantát, vagy flex (rugalmas) folyasztószert tartalmaznak típus szerint egy-öt csatornában, amelyek a forrasztási művelet elengedhetetlen kellékei. Választhatunk közülük 0,23 mm-től, 2,3,4 mm-es átmérőig , a forrasztási feladatnak megfelelően. Elektronikai forrasztásokhoz a vékonyabb ónok (0,56-0,8 mm) is megfelelőek egy-egy alkatrészláb rögzítéséhez, de például a Tiffany technikához, az üveglapok közötti folyamatos ónozáshoz lényegesen nagyobb mennyiségre, ezért vastag ónhuzalra van szükségünk.

Ólom nélkül nehezebb
Különös időszerű a forrasztás világában az a hír, hogy két éven belül az ipari felhasználásból száműzni fogják az ólom tartalmú forrasztóónokat. Szakemberek szerint a környezetvédelem jegyében ólomtalanított, új ónok olvadáspontja magasabb, ezért nagyobb teljesítményű, 10-15 C fokkal magasabb hőmérsékletet elérő pákákra lesz szükség, ugyanazon forrasztási munkák elvégzéséhez.

Ón eltávolítás
Úgynevezett ónszippantót használunk, amikor a megfolyt forrasztási anyagból szeretnénk eltávolítani a forrasztási felületről. Ezt egy fecskendőre emlékeztető vákuumos szerkezettel, vagy pedig ónszívó szalaggal tehetjük meg.

Tisztítás
A mai forrasztópákák hegye igen érzékeny ötvözet, a forrasztást segítő vékony rétegekkel van bevonva. Éppen ezért nem szabad sem ledörzsölni, sem bármilyen reszelővel, drótkefével hozzányúlni. Csak az erre a célra kifejlesztett nedves szivacs alkalmas a hegy megtisztítására.

Néhány jellemző forrasztópáka:

Táblázatunkban a különböző teljesítményekre vonatkozó adatok alapján válogattunk a piaci kínálatból. Érdekesség a gázpáka, amely az elektromos vezetékkel nem rendelkező helyeken is lehetővé teszi a forrasztást. A gáz utántöltését praktikus kiszerelésű, dezodor nagyságú utántöltő biztosítja. A kisebb elektronikai munkához a kisebb teljesítményű pákák, forrasztóállomások a megfelelőek, míg a nagyobbakkal (100 W) Tiffany lámpát, és az óriás méretű, 300W-os forrasztópákákkal akár bádoglemezt, ereszt is forraszthatunk. A legolcsóbb hobbi forrasztópákák már 1000 Ft körüli áron kaphatók, élettartamuk azonban bizonytalan. A nagyobb teljesítményű, megbízható pákák ára akár 20.000-25.000 Ft is lehet, az állomások 15.000 Ft-tól elérhetőek. Mindenképpen a várható feladatoknak megfelelő pákát válasszunk!
Forrasztópákák összeheasonlítása
A PÁKA TÍPUSA TELJESÍTMÉNY HŐMÉRSÉKLET FESZÜLTSÉG
gázpáka   300-500 C°  
WM15L 15 W 350-410 C° 24 V
SPI25 25 W 350-410 C° 230 V
W101 100 W 260-425 C° 230 V
WH54OD forrasztóállomás 15 W 50-450 C 230 V
WH54OD forrasztóállomás 15 W 50-450 C° 230 V
F 2800 1 forrasztóállomás 300 W 150-450 C° 230 V
bádogforrasztó 300 W 350-450 C° 230 V
EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Egy ragasztó (sok) mindenre
Előfordult már Önnel, hogy a legrosszabbkor tört el vagy sérült meg egy használati tárgya, és jól jött volna a gyors segítség? A pillanatragasztót leginkább az ilyen esetekben hisszük hasznosnak, de vannak egyéb felhasználási területei is, amire nem is gondolnánk.


Gép- és anyagújdonságok
Asztali flex
Multifunkciós asztali géppé változtatta sarokcsiszolóját Horváth Illés Tápiószecsőn – mindössze néhány rögzítőelem és csavar segítségével.


Gép- és anyagújdonságok
Hát ez óriási...
Géza, és felesége, Judit, elhatározták, hogy belevágnak a lakásfelújításba. Ez sok utánajárással és tervezéssel járt, de egyáltalán nem bánták. Nagyon élvezték, hogy tájékozódhatnak az új trendek felől, hiszen a 20 éves lakásbelső már-már elavultnak számított.


Gép- és anyagújdonságok
Tovább tart a klíma beszerelése
Aki még idén nyáron szeretné élvezni a klímaberendezés biztosította enyhülést az otthonában, annak érdemes mielőbb belevágnia a beruházásba.


Gép- és anyagújdonságok

Felavatták a Terrán romániai gyárát


Gép- és anyagújdonságok

Költségcsökkentő okosotthon


Gép- és anyagújdonságok

Tavaszi párnák, takarók, szőnyegek


Gép- és anyagújdonságok

Okos mosó-szárító rendszer


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság