Görgős állvány

Ötletek

Görgős állvány

Állványból, polcból sosincs elég a lakásban. Könyvekhez, gyűjteményekhez, dísztárgyakhoz és még sorolhatnák, hány funkcióhoz van szükségünk tárolóhelyre.

Az itt bemutatott állvány mellesleg térelválasztónak is megfelel. Legnagyobb értéke, hogy görgőkre szerelve könnyen mozgatható, különböző helyeken alkalmazható. Az állvány sokféle tárgynak kínál elhelyezési lehetőséget, és – ha szükséges – helye gyorsan felszabadítható.

A keretszerkezet

A polcokat tartó keret 40×32 mm-es fenyőlécekből készül. Először a keretet készítjük el, és mindkét oldalán 4 mm-es rétegelt lemezzel borítjuk. Az éleket – köröskörül, ahol a fenyőfa kilátszik – bükk élfurnérral zárjuk le, vagy ha ez a szükséges szélességben nem szerezhető be, bükk furnérral fedjük. Ez utóbbi esetben a furnért enyvvel vagy ragasztóval bekenjük, és fél órán át száradni hagyjuk.

Fixen összeépítve

A bemutatott keretszerkezettel készült állvány kifejezetten könnyű szerkezetű, így egyes elemei facsapokkal és ragasztóval is mereven rögzíthetők. Az állvány igen egyszerűen szállítható.

Ha az állvány összeállításához oldható excenter vasalatokat alkalmaztunk, a mobil bútordarabot bármikor (pl. költözködéskor, lakásátrendezéskor) könnyűszerrel szétbonthatjuk.

A polcok bármilyen magasra gyorsan és biztonságosan rakhatók, ha a függőleges elemekbe furatokat fúrtunk. Ezekbe a furatokba akár polctartókat, akár excentervasalatokat helyezhetünk.

A guruló állvány méreteit természetesen szabadon választhatjuk meg. Ha a bútor szélessége meghaladja a 170 cm-t, a középső részén mindenképpen be kell szerelni még egy támasztógörgőt, ezzel megelőzhető az esetleges behajlás.

A bemutatott keretszerkezet helyett forgácslapokkal is dolgozhatunk. Ebben az esetben persze az állvány nehezebb lesz.

Anyagszükséglet

40×32 mm-es fenyőlécből

- 8 db 138 cm hosszú élléc

- 4 db 130 cm hosszú élléc

- 4 db 148 cm hosszú élléc

- 8 db 22,5 cm hosszú élléc

19 mm vastag bükkel színelt bútorlapból

- 3 db 138×30,5 cm-es köztes lap

- 12 db 32,8×30,5 cm-es polc

4 mm vastag rétegelt lemezből

- 4 db 138×30,5 cm-es borítólap

- 4 db 146×30,5 cm-es borítólap

Lépésről lépésre

1. A keretléceket összeszögeljük. Ha a szögek alá rétegelt lemez lapocskákat helyezünk, a szögek később könnyen, a fa károsodása nélkül kihúzhatók.

2. Ezután a rétegelt lemezeket felragasztjuk.

3. Az egy-egy sarokrésznél beillesztett 3-3 köldökcsap stabilan összetartja az egész keretet.

4. A hordozócsapok és összekötő vasalatok behelyezésénél raszterfuratokat készítünk.

5. Így kell felrakni négy rövid asztalosszorítót a sarkok illesztéséhez, hogy a ragasztó megkötéséig szilárdan tartson.

6. Valamennyi látható fenyőél bükkfurnér borítást kap. A sarkoknál a furnér szalagok átfedik egymást.

7. A szalagokat az átlapolásnál 45 fokban bevágjuk (gérbe vágjuk), így a sarokillesztés pontos lesz.

8. Az állvány könnyen szétszerelhető, ha egyes elemeit oldható excentervasalattal fogjuk össze.

A görgős polcon bármit tarthatunk.

EZT IS Ajánljuk
Gyerkőc
Autóspolc a gyerekszobába
Néhány órai munkával színes autóra hasonlító polcot készítettünk a gyerekszobába, amelyre örömmel teszi majd fel a gyerek az iskolai könyveit, cuccait. Minimális ráfordítással, egy kétszázhúsz centis deszkát és néhány apróságot felhasználva készítettük ezt a hasznos ajándékot.


Ötletek
Öko könyvespolc a nappaliban
Környezet- és gyerekbarát könyvespolcot készített a családi nappaliba Huszár Gergely Gödöllőn.


Otthon-bútor
Kiegészítő tároló: irattartó az asztalra
Egy roppant praktikus kisbútort mutatunk be ebben a cikkünkben: közvetlenül az íróasztalon tartható irattartót. Mert a dossziésorokat úgy érdemes tárolnunk, hogy első ránézésre megtaláljuk a keresett iratot. Mint látni fogjuk, sok előnye van, és kicsit sem nehéz elkészíteni.


Otthon-bútor
Mozgalmas polc a nappaliba
Ez a polc nemcsak stílust visz a lakásba, hanem elegáns, eredeti formájával is hódít: érdekessége abban rejlik, hogy izgalmas, változatos hatást kelt. Az elevenen lüktető struktúra a polchatárok eltolásának köszönhető.
Otthon-bútor

Zongorapolc az igazi


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság