A gesztenye rendkívül tápláló és egészséges élelmiszer, alacsony zsírtartalma és magas rosttartalma nagyban segíti az emésztést, miközben hosszan tartó energiát is biztosít. Jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz, ami ritka a diófélék között. Gazdag antioxidánsokban, B-vitaminokban, káliumban, magnéziumban és rézben, így támogatja az immunrendszert, a szív és az idegrendszer megfelelő működését. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
A gesztenyesütés az őszi-téli időszak egyik legkedveltebb tevékenysége, ami otthon is könnyen kivitelezhető. A sült gesztenye fantasztikusan finom, ráadásul melegséget is hoz a hideg, téli estékbe. Elkészítésének titka a megfelelő előkészítés, a gondos bevagdosás, valamint a megfelelő hőfokon történő sütés. Fontos, hogy a gesztenyét előzetesen beáztassuk, majd sütés közben figyeljük, hogy ne száradjon ki. Az eredmény: kívül ropogós, belül puha és édes gesztenye.
Nem minden gesztenyefajta ehető! Az ehető gesztenye (Castanea fajok, pl. szelídgesztenye) különbözik a vadgesztenyétől (Aesculus hippocastanum), amely mérgező. A vadgesztenye nagyobb, fényesebb, és gyakran dekorációs célra használják. Az ehető gesztenye burkán általában hegyes tüskék találhatók, míg a vadgesztenye simább, ritkásabban tüskés. Fontos, hogy mindig szelídgesztenyét válassz a sütéshez, mert a vadgesztenye lenyelése hányingert, hasmenést vagy súlyosabb mérgezési tüneteket okozhat.
2024. november 29. 10:03
Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.