Ezekben a megyékben a legnagyobb a szakemberhiány

Hírek

Ezekben a megyékben a legnagyobb a szakemberhiány

Újra a koronavírus-járvány kitörése előtti szintre emelkedett a szakemberhiány. Átlagosan 133 napot kell várni szakemberre. Két héttel többet, mint 2020 júliusában, és mindössze két nappal kevesebbet, mint múlt év februárjában, a pandémia előtt – jelentette be sajtótájékoztatóján a Mapei Kft.

Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád megyében a legrosszabb a helyzet

A legalacsonyabb a szakemberhiány Komárom-Esztergom (110 nap) és Tolna megyében (114 nap), a legmagasabb pedig Hajdú-Bihar (150 nap) és Csongrád-Csanád megyében (149 nap). Országosan a legkevesebbet ácsra kell várni, 94 napot. A legtöbbet gépészre, 157 napot, és villanyszerelőre, 145 napot.

„A jelenlegi 133 nap nagyon hosszú várakozási idő, az ideális egy-két hónappal szemben. Az adatokból úgy tűnik, hogy a szakemberhiány pandémia előtti szintre emelkedésében vélhetően az otthonteremtési és felújítási támogatások hatására javuló felújítási hajlandóság játszik szerepet” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Ezt látszik alátámasztani, hogy jelentősen, 16 százalékkal nőtt a generálkivitelezők vállalási ideje. Jelenleg 113 napot kell generálkivitelezőre várni, a pandémia előtti 97 nappal szemben. A legkritikusabb a helyzet Veszprém és Heves megyében, ahol egyaránt 189 nap a várakozási idő generálkivitelező esetén.

szakember.jpg

Otthonfelújítási támogatás

A kutatás keretében felmérték az otthonfelújítási támogatás igénylési hajlandóságát is. A felújítást tervezők 26 százaléka biztosan igénybe veszi, további 35 százalék talán, még nem döntötte el, de lehetségesnek tartja.

Az adatokból kitűnik, hogy a közép-magyarországi és dunántúli megyékben magasabb az otthonfelújítási támogatás igénybevételi hajlandóság, míg az észak-magyarországi és alföldi megyékben alacsonyabb.

Az otthonfelújítási támogatást biztosan igénylők aránya Pest, Baranya, Zala és Győr-Moson- Sopron megyében a legmagasabb, egyaránt 30 százalék. A legalacsonyabb a hajlandóság Bács-Kiskun és Vas (18 százalék), valamint Békés megyében (20 százalék).




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Feladat és küldetés teljesítve a Mapei Tour de Zalakaroson
Résztvevői rekordot döntött június 21-én a MAPEI Tour de Zalakaros.


Gép- és anyagújdonságok
Az építkezők is érzik a szakemberhiányt
Az építkezést vagy felújítást tervezők is nagyon megérzik az építőipari szakemberek hiányát.


Hírek
Az építőiparnak válaszokat kell adnia az éghajlatváltozásra
Az éghajlatváltozás miatti elvárások hatására jelentős változásokon esett át az építőipar.


Szerszám-anyag
Hogyan varázsolhatod otthonod még izgalmasabbá egy kis mozaikkal?
A lakásépítéseknél és a lakások felújításánál egyre divatosabbak a mozaikkal burkolt felületek. 






Gép- és anyagújdonságok

Kopásálló, dekoratív és egyedi










Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság