Biciklizz biztonságosan!

Szerszám-anyag

Biciklizz biztonságosan!

A tavasz beköszöntével ismét előkerülnek a kerékpárok. Mielőtt azonban nyeregbe pattannál, érdemes elvégezni néhány ellenőrzést, amelyekkel megelőzheted a problémákat.
Tisztítás, ápolás
 
A kerékpár ápolását alapos tisztítással kell kezdeni. A gumikat bő vízzel mosd le, minden más részt viszont petróleumba vagy benzinbe mártott ronggyal, kefével tisztíts, és egy másik kendővel is áttörölheted őket. Utána érdemes átnézni a kerékpárt A-tól Z-ig. Vegyél szemügyre minden csavart, a hajtógépezetet, a gumik épségét. Ha mindent rendben találtál, akkor kend meg gépolajjal vagy kenőzsírral mindenhol, ahol érintkezési pont van. A hátsó kerék láncát ajánlott átfuttatni petróleumos rongyon. Ezután szemenként is megtisztíthatod. A láncot visszahelyezése után, lassan megforgatva újra olajozd be. Óvd a kerékpárt a rozsdától. A belső, nem nikkelezett, krómozott részeket jól be kell olajozni. Valahányszor a kerékpár megázott, puha ronggyal töröld teljesen szárazra. Az esetleges rozsdafoltokat petróleummal vagy terpentinnel is bedörzsölheted, azzal könnyebb kezelni, eltávolítani.
black-and-white-photo-of-bicycle-spokes-1549306.jpg
 
Beállítás, szerelés
 
Indulás előtt ellenőrizd a kerekek rögzítését és a kerék futását, valamint a kerékküllők feszességét. Figyelj arra, hogy a kerekek egyenletesen, csendesen, ütés nélkül forogjanak a tengelyükön. Ne érjenek hozzá semmihez!
Állítsd be a nyereg magasságát, hogy termetednek megfeleljen. A nyeregcsövet azonban csak a "maximum" jelzésig húzd ki! Az optimális ülésmagasság az ember lábhosszától függ, akkor jó a beállítás, ha a lábad hajtás közben kiegyenesedik, amikor a hajtókar a legalsó pozícióba kerül. Ízlés szerint állítsd be a fékeket. A kopott fékgumikat cseréld le, mert ha nem fognak rendesen, balesetveszélyesek. A fékek mozgó alkatrészeit, a fékkarokat, bowdenhuzalokat olajozd meg, nem árthat nekik. A fékeket akkor állítottad be jól, ha már akkor is teljes erővel fognak, ha a fékkart csak félig húzod be.
 
fotó:pexels
EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Feladat és küldetés teljesítve a Mapei Tour de Zalakaroson
Résztvevői rekordot döntött június 21-én a MAPEI Tour de Zalakaros.


Szerszám-anyag
Biztonságos biciklitároló készítése
A többség egészen addig kerékpározik, míg nem lesz nagyon csípős a hideg. De a kerékpárokat addig is és azután is tárolni kell valahol – lakásban, melléképületben vagy garázsban. Íme egy ötletes megoldás.


Ötletek
Készítsd fel a biciklit a tavaszra!
A jó idő beálltával sokan kapják elő a kerékpárt. Íme a legfonotsabb elvégzendő tavaszi karbantartási munkák.


Ötletek
Bicikli a mennyezeten
Olyan kerti szerszámtárolót épített Kalocsai Csaba Budakalászon, amelyben a kerékpárt is tárolni tudja.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság