Hőszigetelés újságpapírból

Szerszám-anyag

Hőszigetelés újságpapírból

Az újrahasznosított papírból gyártott hőszigetelők ugyanolyan jó szigetelő tulajdonságokkal bírnak, mint a táblában vagy paplan formában kapható anyagok.
Az újságpapír tisztítása, fémektől (tűzőkapcsoktól) történő megtisztítása után a papírt roncsolják: az őrlőmalomban a cellulózrostok vattához hasonlóvá válnak. A tűzvédelmi szempontok, a faanyag, illetve a rágcsálókkal, rovarokkal szembeni védelem miatt bóraxszal kezelik. A bórsó természetes ásványi anyag, hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a konyhasó. Általában a cellulóz szigetelőanyagok 90 százaléka papír és 10 százaléka bór-só. Többféle formátumban gyártják: a fentiek szerint kezelt morzsákból álló vattaszerű anyagot készítenek belőle, illetve sűrítve a szemcséket, granulátumot állítanak elő az alapanyagból. Ilyen hőszigetelő rendszerek a Thermofloc, az Isocell, a Climatizer és a Trendisol.
 
Zajvédelemre is kiváló
A befújható szigetelés tetőkbe, födémekbe és falakba juttatható, a szigetelőgranulátumot pedig padlókban és födémekben alkalmazzák, ahol hangcsillapító, zajvédő szerepe is van. Az apró szemcsékből álló anyag nagy előnye, hogy egyenletesen és hézagmentesen tölti ki a hőszigetelési rétegnek kialakított teret vagy ürege(ke)t, így sehol sem marad hőhíd. Mivel az anyag párafelvevő és -leadó képessége hasonló a fáéhoz, ezért alkalmas a kültérrel érintkező falak belső hőszigetelésére, s ugyanezért elegendő a párafékező fóliát alkalmazni. Többféle technológiával dolgozható be, a leggyakrabban gépi befúvással történik a szigetelés elkészítése; a födémek, illetve padló szigetelésénél viszont nincs szükség gépre, egyenletesen tömöríthető kézi bedolgozással is. Hőszigetelő képessége kiváló, a hőátbocsátási tényező (U) tetőszigetelésnél 14 cm-es szigetelő réteg esetén 0,21 W/m˛K, míg egy 30 cm-es rétegnél 0,11 W/m˛K, ami már a 14 cm-es réteg esetében alatta van az elvárt követelményértékeknek.
 
Könnyü és gyors alkalmazás
E környezetbarát anyag az épületszigetelés valamennyi területén hatékonyan használható. Könnyen és gyorsan lehet vele dolgozni, anélkül, hogy nagyobb építési törmelék keletkezne. Egy tetőszerkezet szigetelése a gépi bedolgozással egy-két nap alatt megoldható, s a szigetelőanyag tárolására sincs szükség.
 
Hol használható?
Valamennyi szigetelendő épületelemnél alkalmazható, különböző bedolgozási technológiával. Alkalmas a szarufák közti, épületzáró födém, külső fal, az ún. pellet (granulátum) a teherhordó padlók szigetelésére, a köztes födémek üregeinek kitöltésére, a pince alfödémre permetezve.
 


Befúvásos technológia
Az anyagot gép segítségével juttatják a megfelelő helyre. Ily módon több méter magasra is eljuttatható, így a padlástérben, vagy felsőbb szinteken is könnyen bedolgozható. Utólagos szigetelésnél a szigetelendő szerkezetbe való bejuttatáshoz elég egy nyílást vágni a cső számára, amelyen keresztül befújják a szemcséket.
Kézi bedolgozás
A befúvásra is használt anyag a födémek esetében kézzel is bedolgozható. A szigetelőanyagot a kívánt vastagságban egyenletesen kiöntik és elsimítják. (Thermofloc)
Jó hangszigetelő
A pellet cellulózrostból álló 3-8 mm nagyságú szemcsékből álló granulátum, amelyet elsősorban padlóalépítmények kialakításánál használnak. Kiváló hőszigetelő tulajdonságai mellett nagyon jó hangszigetelő is. A laza, száraz töltőanyag könnyen beépíthető ? minimális por keletkezése mellett. (Thermofloc)
 
Párazárás és burkolás
A szemcsés szigetelőanyag helyének kialakítása is nagyon egyszerűen történik. A párnafákra kapoccsal vagy ragasztással rögzítik a párafékező fóliát, amelyet általában hosszanti csíkban célszerű elhelyezni. A fóliacsíkok illeszkedésénél ragasztószalag zárják el az esetleges réseket és lécezéssel erősítik meg, hogy a befúváskor a ragasztószalag ne lazuljon fel.
 
Ragasztásos technológia
A szemcsés anyag felvitelének van még egy módja: a permetezéses felvitel, amikor a szemcséket tapétaragasztóval elegyítik és ezt fújják fel a falra. Inkább ipari létesítményeknél alkalmazzák, de kisebb területek, hőhidak kiküszöbölésére családi házaknál is alkalmazható a módszer.
 
Anyagszükséglet és árkalkuláció
A befújható szemcsés szigetelőanyag bruttó ára a bedolgozással együtt köbméterenként 11 500 Ft körül van. Egy 10 cm vastag, egy négyzetméternyi terület hőszigetelése a munkadíjjal is számolva födémek és padlók esetén 1200 forint, míg ugyanez 24 cm vastagság esetén 2700 Ft körül van. A tetőszigetelés négyzetméterenkénti ára a tetősíktól függően 10 cm vastagságú szigetelésnél 1500-1800 Ft, 24 cm vastagságnál 3500-4200 Ft körüli áron érhető el.
 
EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Fűrészlánc-élezési kisokos
A fűrészlánc élezése nem bonyolult, de néhány alapvető fogást el kell hozzá sajátítani.


Gép- és anyagújdonságok
Plusz egy szoba egy hétvége alatt? Miért ne!
Rágják a fülünket a gyerekek a saját szobáért, de nincs lehetőség a lakáscserére? Némi gipszkartonnal csodákat tehetünk!


Gép- és anyagújdonságok
A télre készít fel a Praktiker
A Praktiker kínálatában beköszöntött a változás: polcain helyet kaptak a különböző szezonális kiegészítők, dekorációs termékek, legyen szó elegáns, praktikus, vagy stílusos darabokról.


Gép- és anyagújdonságok
Az energiatakarékos hűtők új generációja
Az LG Centum System hűtőszekrény új mércét állít az energiahatékonyságban.


Gép- és anyagújdonságok

20 éve a közös úton
Gép- és anyagújdonságok

Locsoljunk okosan!
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság