Helytakarékos tolóajtó kis lakásba

Otthon-bútor

Helytakarékos tolóajtó kis lakásba

A helykihasználás szempontjából ideális megoldás a tolóajtó, különösen az a típus, amelynek ajtólapja a falsíkba csúsztatható. Cikkünkben ilyen szerkezeteket mutatunk be: készen kapható rendszereket és egy favázasat, amelyet a famunkákban jártasak könnyen elkészíthetnek.

A fal síkjába csúsztatható tolóajtókkal óriási hely nyerhető, amellett hogy nagyon látványos falfelületeket alakíthatunk ki velük. Sokféle kész rendszer is kapható. A gipszkarton falkialakítással a rendszert a lakásfelújításban gyakorlattal rendelkezők maguk is könnyen beszerelhetik. Nagy előnyük ezeknek a rendszereknek, hogy lakás-átalakítás során utólag is beépíthetők, de az újonnan épülő házaknál is érdemes betervezni néhányat. Nagyon szép megoldások alakíthatók ki különösen olyan helyeken, ahol egy falsíkra, közel egymáshoz több ajtó kerül, vagy a falsíkok találkozásánál kell elhelyezni a nyílászárókat, de a gardróbok ajtajának is kiváló.

Nyissuk egybe!

A terek leválasztásának és egybenyitására is nagyszerűek a falsíkba tolható nyílászárók. Különösen jól alkalmazhatók kis lakásokban. A panellakásokban a statikailag megbonthatatlan falaknál a falsík mellé is szerelhető a rendszer, a külső felület pedig gipszkarton borítást kap. Erre különösen alkalmas például a Knauf tolóajtórendszer.

Vakolható gipszkarton

A tolóajtórendszerek természetesen téglafalba is beépíthetők. Az egyszerűbb megoldás, ha az ajtónyílás szélességében a mennyezetig bontjuk ki a falat és az ajtó fölötti rész is gipszkarton borítást kap. A szárazépítéssel sokkal pontosabban lehet kialakítani a tolóajtórendszer helyét, ami nagyon fontos az ajtó működése szempontjából. Ha nem ezt a módszert alkalmazzuk, akkor áthidalót kell építeni, amelynél a fokozott pontosságot valamivel nehezebb kivitelezni. A különböző rendszereknél általában kapható vakolható – rabichálóval ellátott – és gipszkarton változat is.

A két helyiség szinte teljesen egymásba nyitható a kétszárnyas falsíkba tolható ajtókkal. Különösen jól kihasználható ez a lehetőség a sok kis helyiségre tagolt lakásoknál. A konyha és az étkező egybenyitása amellett, hogy praktikus, kellemes hangulatot is nyújt.

Ajtók „találkozásánál” rendezett, szép látványt nyújt az egy falsíkba, egymás mögé tolható két ajtó, az olasz Scrigno cég megoldása.

Különösen jól alkalmazható a szűk közlekedőkről nyíló ajtók esetében.


Gardrób vagy más kisebb rakodó helyiség leválasztására is praktikus megoldás a tolóajtó.


A falsíkok találkozásánál, ahol az ajtószárny nyitása komplikációkat okozhat, megoldást jelent a tolóajtó.


A rendszerek a legkülönfélébb ajtólapokkal szerelhetők fel, üveg ajtólap beszerelése sem lehetetlen.

Egészen nagy tereket is nyerhetünk azáltal, ha kétszárnyú tolóajtóval mondjuk a nappalit és az étkezőt nyitjuk egybe.

A tolóajtók természetesen ugyanúgy lehetnek tömörek vagy üvegezettek, mint „rendesen” nyíló társaik.

Tolóajtó faszerkezettel

A legolcsóbb megoldás, ha a szerkezetet is magunk készítjük, és gipszkartonnal borítjuk. Mi 195×265 cm-es falfelületet építettünk be, 70 cm-es ajtónyílással a hálószobából leválasztott gardróbhoz. A szerkezet 4,5 cm vastag, 14 cm, illetve 8 cm széles gyalult szárított fenyődeszkából készült. A deszkák csapozással illeszkednek, amelyeket 60-as L vassal rögzítettünk egymáshoz, a falfelülethez történő rögzítéshez pedig 10-es dűbelt használtunk. Az ajtó mozgatását felső görgős tolóajtó-vasalat biztosítja.

Az egyszerű szerkezettel könnyen megtervezhető az egyéni igényeknek megfelelően beépítendő falfelület, s azon belül a tolóajtó helye. A tervezésnél arra ügyeljünk, hogy a függőleges merevítők kb. 60 cm-re legyenek egymástól. Ez a szerkezet vetemedés nélkül kb. 30 kg súlyú (60 cm széles) ajtót bír el. Ha kétszárnyú ajtót szeretnénk, akkor az ajtólapok találkozásánál helyezzünk el függőleges merevítőt, tartót az ajtó fölötti deszkára, amelyet a mennyezeti deszkát átfúrva a mennyezetbe rögzítsünk.

1. A méretre vágott deszkákon az illesztéseknél dekopírfűrésszel vágjuk ki a csapozás helyét. Csak szárított fűrészárut használjunk, nehogy vetemedjen.

2. A ajtólapot vezető deszkában vagy kimarjuk annak helyét, vagy egy 1 cm vastag lemezre két 4×4 cm széles staflit szögelünk, így 6 cm széles rés marad az ajtólapnak.

3. Miután valamennyi deszkát előkészítettük, akkor mérjük ki a rögzítési pontok helyét, majd pedig 55-60 cm-ként helyezzük el a 10-es dűbeleket.

4. A kimért rögzítési pontokat a deszkákon is mérjük ki, majd a csavarral jelöljük be a helyét és akkus csavarbehúzóval rögzítsük őket.

5. A függőleges és a mennyezeti deszkák rögzítése után csavarok segítségével rögzítsük a deszkák illeszkedési pontjainál a 60-as L vasakat.

6. Mielőtt az ajtó fölötti függőleges deszkát a helyére tennénk, előtte L vassal rögzítsük rá az ajtónyílás fölötti rövid függőleges merevítőt.

7. Az ajtó két oldalán lévő függőleges elemek beállításánál használjunk vízmértéket. A tolóajtó becsúsztatható oldalára kerülnek a 8 cm széles deszkák.

8. Mérjük ki pontosan, hogy a gipszkarton lapokból hogyan szabható ki a leggazdaságosabban a szükséges felület, szabjuk méretre és rögzítsük őket.

Anyagszükséglet

A mennyezeti merevítő és tolóajtótok oszlopai: 8 cm széles, 4,5 cm vastag gyalult fenyődeszka.

A keret és a merevítők: 14 cm széles, 4,5 cm vastag gyalult fenyődeszka.

50-60 centiméterenként 10-es dűbellel rögzítjük a falhoz.

60-as L vassal rögzítjük egymáshoz a gerendákat.

A végeredmény például ilyen lehet.

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Hőtükör gyorsan, egyszerűen
Minimális kézügyességgel is elkészítheti bárki ezt a jelentős hőmegtakarítást eredményező hőtükröt. Schukkert Tamás olvasónk a tippet az Ötlet Mozaikból merítette, de azonnal tovább is fejlesztette: a kandalló mögötti fal nagyrészt elnyeli a hőt, ezért polifoam hővisszaverő fóliát vásárolt.


Szerszám-anyag
Takarékos fényforrások
A fény alapvetően meghatározza a lakás hangulatát, így a benne élők közérzetét is. Néhány világítótest cseréje, áthelyezése felér egy lakásátrendezéssel. Cikkünkben az ergonómiai és a lakberendezési szempontokon túl a takarékos világítás legfontosabb lehetőségeit is összegyűjtöttük.


Gép- és anyagújdonságok
Okos zöld iroda
A magánházakban élők is tanulhatnak a Schneider Electric új, energiatakarékos irodai megoldásaiból.


Otthon-bútor
Kis konyhába helytakarékos étkező
A társasházi lakások állandó – és visszatérő! – gondja a helyszűke. Cikkünkben praktikus megoldást mutatunk be mini konyhákhoz: egy ilyen lehatható lapú étkezőasztal alig foglal helyet, amikor nem használjuk, ha viszont kell, pillanatok alatt "hadrafogható". És elkészíteni se ördöngösség.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság