Padlócsempe javítása

Otthon-bútor

Padlócsempe javítása

Előfordul, hogy a csempeburkolat megsérül, ilyenkor nem kell az egész felületet újraburkolni – elég, ha a sérült csempét cseréljük ki. Néhány órás munkával az egész padlófelület megújul, amikor eltűnik a törött csempe. Javítsa ki velünk egyszerűen padlója hibáit!

Természetesen ilyen javítás csak akkor lehetséges, ha van tartalék csempénk – ezúton is felhívjuk az építkezők, burkolatcserét tervezők figyelmét, hogy mindig vásároljanak tartalékot. A sokáig forgalomban lévő azonos termékek között is biztosan mutatkozik szín- és/vagy méreteltérés. A javítás, amit bemutatunk a problémásabb esetek közé tartozik, mivel ez a hidegburkolat fugahézag nélkül, a burkolólapok közvetlenül egymás mellé helyezésével, azaz zártan készült. A hézagok csak a csempék méretkülönbségéből adódtak. A munka befejeztével, a kötési idő eltelte után (pontos idő az általunk használt ragasztó csomagolásán!) tisztítsuk meg a csempét, a makacsabb foltok eltávolításához használjunk konyhai súrolószivacsot. A fugázott csempéknél ekkor még előbb el kell evégezni a fugázást, majd annak száradása után lehet megtisztítani az új burkolatot.

ÖM-tipp
A csempét eltávolíthatjuk úgy is, ha vídiahegyű villanyfúróval átfúrjuk a csempe közepét, és középről indulva a peremek felé, vésővel és kalapáccsal óvatosan leverjük a darabokat.
 
Így készül
A keskeny hézagokból pl. sniccerrel távolítsuk el a régi kötőanyagot. Dolgozzunk óvatosan, nehogy lepattintsuk a szomszédos ép csempék szélét.

Elektromos géppel könnyebben és gyorsabban tudunk dolgozni. Mindig csak egy csempét vágjunk körül és azt távolítsuk el, mielőtt a következőhöz kezdenénk.

Ha minél kevesebb porral és szeméttel szeretnénk elvégezni a munkát, praktikus munka közben is időről időre összeszedni a törmeléket.

A csempét közepére mért ütéssel összeroppanthatjuk. Ha a csempére újságpapírt vagy rongydarabot teszünk, kevésbé szóródnak szét a szilánkok az ütés hatására.

Miután az összes sérült részt eltávolítottuk, nedvesítsük be az aljzatot, és tisztítsuk meg a törmelékmaradéktól. A túlzott vizezés megnöveli a csemperagasztó kötési idejét!

A manapság készülő csempefajtákat már nem szükséges lerakás előtt beáztatni, elég, ha csak leöblítjük róluk a port és a szennyeződéseket.

A fugahézag nélküli csempéknél érdemes a helyükre próbálni a lapokat, és ha szükséges vágjunk, vagy reszeljünk le belőlük.

Keverjük be vízzel a csemperagasztót a gyártótól kapott használati utasítás szerint, és fogazott glettvassal terítsük szét az aljzaton.

A következő lépés a munka legegyszerűbb lépése, pedig ekkor tesszük meg azt, ami az egész lényege: helyükre illesztjük a csempéket.
Egy lécdarabot keresztbe a csempékre fektetve finoman ütögessük meg őket,) hogy biztosan egy szintben legyenek a régi csempékkel.
Végül, a munka zárófázisaként helyezzük el az utolsó lapot is, és töröljük le a csempékről a rések közül kinyomódott csemperagasztót.
 

 

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Néhány tipp csemperagasztó-választáshoz
Aki építkezik, vagy éppen átalakítja konyháját, fürdőszobáját vagy teraszát, elérkezik ahhoz a pillanathoz, hogy kiválaszthatja a burkolatot. De a ragasztó legalább ilyen fontos. Normal021falsefalsefalseMicrosoftInternetExplorer4Következik néhány tipp a Baumittól, hogy a lehető legegyszerűbb legyen a burkolás.


Gép- és anyagújdonságok
Ablakpucolás könnyen, csíkok nélkül
A tavaszi nagytakarítás egyik fontos eleme az ablaktisztítás. Látványos az eredménye, a ragyogó ablaküvegek a lakást is világosabbá, üdébbé teszik, de közel sem egyszerű művelet. Vagy mégis?


Ötletek
Boltív családi összefogással
Házuk felújítása során készítette ezt a boltívet és mellette, egy befalazott ajtó helyén kialakított üvegpolc-rendszert Gombásné Horváth Dóra és férje Vépen.


Kert-balkon
Kültéri burkolás: legyen szép az erkély!
A szép terasz és erkély nem csak a kertes családi házban élők privilégiuma. A társasházi lakástulajdonosoknak is jólesik a koraesti pihenés az erkélyen. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan burkoljuk szép, antik stílusúra erkélyünket, ráadásul úgy, hogy az eredeti burkolatot nem kell felverni.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság