Fürdőszobadesign: ívelt falak

Otthon-bútor

Fürdőszobadesign: ívelt falak

A modern térkialakítás kedveli az ívelt formákat. Ebben jelentős szerepe van az újabb és újabb építőanyagoknak; ilyen a víz- és hőszigetelt, könnyen beépíthető és burkolható wedi építőlemez-család is.Ez a szárazépítés egyik nagyon sokoldalú anyaga, amelylyel egészen különleges terek alakíthatók ki. Vízállóságának köszönhetően elsősorban fürdőszobákban, konyhákban használják. Más szárazépítési rendszerek ? például a gipszkarton ? az intenzív párával és a fröccsenő vízzel szemben nem megfelelően ellenállóak. Ilyen például a fürdőszobában a zuhanyzó fala, a mosdópultok, kádak környéke, a konyhában pedig a mosogatóhoz közeli falszakasz. Ezeken a helyeken a gipszkarton helyett könynyen alkalmazhatók és illeszthetők a wedi lemezek, mert vastagságuk és táblaméretük megegyezik a gipszkartonos rendszerekével. A lemez egyes fajtáival nagyon könnyen burkolhatók beltéri aljzatok vagy balkonok, teraszok is, de bármilyen beépített bútor kialakítására is alkalmas.
Styrofoam extrudált polisztirolhab táblákból készül, a lemezek mindkét oldalát cementbázisú műgyantás ragasztórétegbe ágyazott üvegszövet erősíti. Ennek köszönhetően a lemezek kiváló hőszigetelők, vízállóak, a styrofoam pedig ráadásként nagy nyomószilárdságot biztosít. Így aztán tartóváz építése nélkül alakíthatók ki akár egy lemezből is a pozitív és negatív ívek. Ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy alkalmazásával a legkülönlegesebb belsőépítészeti ötletek is megvalósíthatók. Tökéletes ív alkotható belőle, ha a közvetlenül burkolható lemezekre üveg- vagy kerámiamozaik kerül.A 40, 50 cm vastag lemezeket zuhanyválaszfalaknál, mosdópultok építésénél, nagy terhelésnek kitett dobogóknál használják. A beépített mosdópult összeállítása is nagyon egyszerű, ehhez 40-50 mm vastag lemezeket használunk. A mosdótál nyílását szúrófűrésszel vagy a melegburkolatok vágásához használt késsel, de egy egyszerű éles késsel is kivághatjuk. Ha íves formát akarunk kialakítani, amely követi a mosdókagyló vonalát, akkor a mosdótálat körberajzolva szerkesszük meg az ívet. A lábazat is készülhet wedi lemezekből, vagy fel is falazható, erre ragasztással rögzítjük a vízszintes pultelemet ? a falaknál, padlónál, ill. wedi lábazat esetén a rendszerhez kapható mechanikai rögzítőket használva. Az építőlemezek 60×125 cm-es, illetve 60×250 cm-es táblaméretben, 4, 6, 10, 12.5, 20, 30, 40 és 50 mm vastagságban kaphatók, de speciális alkalmazásokra 60 és 80 mm vastag táblákat is kifejlesztettek. Nyomószilárdság: 0,25 N/m2; Hővezetési tényező: 0,035 W/mK; Lineáris hőtágulási együttható: 0,07 mm/mK;Vízfelvétel alámerítésnél (28 nap alatt)kevesebb mint 15%.Íves felületek kialakítása

Íves felületeket ? az ív sugarától függően ? minimum 3 cm vastag wedi lemezből készíthetünk. A lemez felületét egyenletes távolságokban (2-3 cm-enként) irdaljuk sarokcsiszoló gépre szerelt vágókoronggal, állítható vágásmélységű körfűrészszel, hagyományos kézifűrésszel vagy egyszerűen egy éles késsel, ügyelve arra, hogy a másik oldal üveghálója ne sérüljön. Majd a lemezt a kívánt ívre hajlítjuk és rögzítjük. A keletkezett vágási hézagokat flexibilis ragasztóhabarccsal töltjük ki, és a felületre üvegszövet hálót simítunk. Zuhanyválaszfalaknál vagy térhatárolóknál a 40-50 mm vastag lemezeket alkalmazzuk.

fürdőszoba felújítás wedi lemezzel

1. A 60×125 cm-es, illetve 60×250 cm-es táblaméretű építőlemezek jól alkalmazhatók például fürdőszoba-felújításoknál, ahol a korábbi burkolatot kell kiegyenlíteni. Falburkolásra a 4, 6 és 10 mm-es lemezek ajánlhatók.
2. A lapokat a rendszerhez kapható ragasztóhabarcscsal és dűbelekkel rögzítjük. A ragasztóhabarcsot a falra és a táblákra is vékonyan, egyenletesen kenjük fel simítóval vagy kőműveskanállal.

fürdőszoba felújítás wedi lemezzel

3. A lapok mechanikai rögzítése a rendszerhez tartozó speciális rögzítőelemmel történik. A lap közepén hoszszában és a két szélétől 15-20 cm-re kb. 50 cm-ként fúrjuk ki a dűbelek helyét, majd kalapáccsal üssük be a dűbelt, és csavarral rögzítsük a lemezt.
4. A táblák rögzítése után az illeszkedéseknél ragasszuk fel a vízhatlan védőcsíkokat, amelyeket hengerrel simítsunk rá a felületre. A védőcsíkokra és precíz leragasztásukra azért van szükség, mert csak így biztosítható, hogy a felület teljesen vízzáró legyen.

KÉSZ MODULOK

A munkát jelentősen megkönnyítik a kész modulok, egységcsomagok, mint például a különböző méretekben kapható csőtakarók vagy a három méretben kapható fürdőkád-beépítési szett és a zuhanyválaszfalak. A most divatos ? mellesleg rendkívül praktikus ?, a padló síkjában elhelyezhető zuhanytálcaelemekkel pillanatok alatt összerakható a zuhanykabin alja. Ezek szintén többféle méretben, íves és szögletes formában kaphatók.

Csőtakarás

Nincs olyan fürdőszoba, konyha, ahol ne lenne takarandó csővezeték, ezeket pillanatok alatt eltüntethetjük a 260 cm magas, 20 mm vastag sarokelemekkel. A sarokelemek lapjai 15, 20 és 30 cm szélességben állnak rendelkezésünkre. Ha a magasság nem megfelelő, akkor a lemezek ?toldhatók? a rendszerhez tartozó, erre a célra kifejlesztett műanyag elemmel és ragasztással.
Fürdőkád-beépítés


A fürdőkádszettel felfordulás nélkül, pillanatok alatt beépíthetők a hagyományos kádak. A 30 mm-es lemezvastagság megfelelően tárolja a hőt, 173, 177 és 210 cm hosszú (60 cm széles) kádakhoz használható. A lemezek illesztéséhez flexibilis ragasztót használunk.


fürdőszoba felújítás wedi lemezzel

Zuhanytálca kialakítása a padló síkjában


A modern fürdőszobákban a legtöbb esetben a padló síkjában helyezik el a zuhanytálcát. Ehhez ? különböző méretekben és formában ? kész zuhanyzóaljzat kapható, amelyet lejtéssel és összefolyóval alakítanak ki. A vízszintes elvezetésű aljzatot minimum 8 cm vastag ágyazatra helyezzük. A függőleges elvezetésű zuhanytálca esetében az ágyazat lehet vékonyabb is. Az aljzatelem legnagyobb vastagsága 4 cm. Az ágyazatot készíthetjük poli sztirolgyöngy vagy - zúzalék és flexibilis ragasztóhabarcs keverékéből.

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
A beázás megelőzése
A fürdőszobákban a zuhanyzók és kádak környezete, az emeleti fürdőkben a padló megfelelő vízszigetelése különleges figyelmet érdemel. Biztosan sokakkal előfordult már, hogy eláztatták az alattuk lakó szomszédot, vagy a fürdőszoba fala átázott.


Otthon-bútor
Spa-hangulat a fürdőszobában
A fürdőszoba amellett, hogy a tisztálkodás helyszíne, mostanra a legkisebb lakásokban is a pihenésre, feltöltődésre szolgáló fontos térré vált. Annál is inkább, mert sokunknak ez szinte az egyetlen hely, ahol nyugodtan magunkra szánhatunk némi időt. Adjuk meg a módját!


Ötletek
Bútorok vintage hangulatban felújítva
Szinte az egész lakás bútorait vintage stílusban újította fel Mátrainé Horváth Nárcisz Somogyjádon.


Ötletek
Szíves szék
Egy irodai szék lecsupaszított vázát keltette új életre Várnai Vilmosné Budapesten.


Otthon-bútor

A fürdés új élménye


Szerszám-anyag

Lakásfestés egyedül


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság