Őszi munkálatok a kertben

Kert-balkon

Őszi munkálatok a kertben

Használd ki az enyhe időjárást, az okos kertbarát ilyenkor már a tavaszra gondol, hiszen amit most elvégzel, nagyrészt azon múlik majd, hogy milyen lesz a kert jövő tavasszal.

KEZDD NAGYTAKARÍTÁSSAL
Ebben a munkában nagy segítségedre lehetnek még a legapróbb családtagok is. A földön heverő levelek, termések téli menedéket biztosítanak a kártevőknek, amelyek tavasszal azután nagy pusztítást végezhetnek, azt pedig nyilván nem szeretnéd. Éppen ezért, a lehullott lombot és más szerves hulladékot hord a komposztálóba. Kivételt képez ez alól a diófa levele, az ugyanis nagyon nehezen bomlik le, toxikus hatása is van, ezért azt égesd el.

NE KÍMÉLD A GYOMOKAT
Távolítsd el mindenhonnan az elszáradt egynyáriakat, mert ezek is fertőzések gócpontjai lehetnek. Igyekezz minden gazt kigyomlálni, ugyanis ha télire otthagyod őket, azok szépen elszórják a magvaikat, és jövőre megsokszorozott mennyiséggel kell felvenni a harcot!

autumn-royalty-free-image-1568386437.jpg

Ha új területeket tervezel beültetni jövőre, azt is előkészítheted a tél folyamán azzal, hogy lefeded vastagon újságpapírral, és betakarod fűnyesedékkel. Tavaszig ezek alatt minden gyom elpusztul, így jövőre vegyszermentesen létrehozott, tiszta, friss, egészséges területed lesz az új ágyások számára!

VÉDJÜK TAKARÁSSAL
Az érzékeny, mediterrán származású növények, mint a füge vagy az egyes évelő fűszernövények, nagyon meghálálják, ha télire kapnak egy kis takarást. Szerezz be szalmát, és takard be vele növényeid tövét. A szalmaszálak közt lévő levegő megóvja növényeidet a komolyabb hidegektől. Magasabb, fás szárú növényeknél használhatsz komposztot is a takaráshoz. A tő köré felhalmozott komposztkupac folyamatosan a talajba szivárgó tápanyagot biztosítja, és bomlás közben még némi hőt is termel, mintha csak saját kályhája volna a növénynek.

TÁPANYAGPÓTLÁS, NÖVÉNYVÉDELEM
A veteményeskert felásott területét fedd be fűnyesedékkel. Szórj szét szerves trágyát a kertben, a téli csapadék bemossa a tápanyagokat. Egy utolsó permetezéssel elejét veheted a kártevők áttelelésének.

Hatékony bio-trükk, ha fák törzsére kétoldalú ragasztógyűrűt teszel, ebbe a téli menedéket kereső kártevők beleragadnak és elpusztulnak.

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Hungarocell díszkandalló
Ki ne nézne mosolyogva egy szürke, hideg téli estén a kandallóban ropogó, meleg, hangulatos, a szobát megvilágító tűzre? Persze egy negyedik emeleti panellakásban erre semmi esély nincs. Vagy mégis? Horzitzky Klára Pécsett felvette a kesztyűt, és épített egy olyan bútordarabot, amely hasonló élményt nyújt.


Ötletek
Kerékpárállvány javításhoz
Rendszeresen bringázik Török Árpád Nagykovácsiban, és tavasszal a kerékpár karbantartása megszokott és visszatérő feladat, amit sokszor maga hajt végre. Ehhez ötletes állványt szerkesztett.


Otthon-bútor
Csempemozaik
Két éve meglazult néhány csempe a fürdőszobában Szilágyi Dezsőéknél Szigetszentmiklóson. Mivel teljes felújításra nem gondoltak, mozaik készítése mellett döntöttek.


Kert-balkon
Kemence a szabadban saját kezűleg
A nyári sütögetések idényének közeledtével érdemes megnézni S. Tóth József budaörsi olvasónk kerti kemencéjét, amelynek elkészítését is megírta nekünk. A bontott anyagok nagy arányának köszönhetően az egész szerkezet nem került többe kb. 15 000 forintnál.
Kert-balkon

Ház a diófán


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság