Így készülj fel a csapadékos tavaszi időjárásra

Kert-balkon

Így készülj fel a csapadékos tavaszi időjárásra

A kora tavaszi időjárás számos lehetőséget tartogat arra, hogy nekikezdjünk a ház körüli munkáknak. 

Az április tökéletesen alkalmas arra, hogy rendbe tegyük az ereszcsatornákat, és vízvezetők kiépítésével felkészüljünk az aranyat érő tavaszi csapadékos napokra is. Itt az alkalom, hogy az új kerti burkolati trendeket szemlézve megtervezzük álmaink teraszát, ami egészen késő őszig kellemes kikapcsolódást tud biztosítani mindenki számára.

A kert nem más, mint az otthonunk és a környező természet közvetlen kapcsolata, szerves része az életterünknek, így aztán kialakítására is nagy gondot kell fordítanunk. Az április éppen megfelelő arra, hogy a tervezési feladatokon túl az első konkrét munkálatokat is elvégezzük házunk körül. Tavasszal megnövekedik a csapadék mennyisége, így mindenképpen fel kell készülnünk az akár hosszabb ideig is tartó esős időjárásra – hívják fel a figyelmet az újHÁZ Centrum szakértői. Azt javasolják, ellenőrizzük az ereszcsatornát, tisztítsuk meg az esetleges lehullott falevelektől és egyéb szennyeződésektől. A sérült elemeket cseréljük ki, a meglazult rögzítőbilincseket pedig stabilizáljuk!

Amennyiben úgy döntünk, hogy elavult ereszcsatornáinkat lecseréljük, válasszuk a horganyzottacél-rendszert, amely ár-érték arányban kedvező, ráadásul nagy teherbírású és jól tűri a szélsőséges időjárási körülményeket is. További előnye, hogy forrasztható, így minimalizálható az esélye annak, hogy az illesztéseknél eresszen.

A vízelvezetés azonban nem szakad meg az ereszcsatorna kifolyócsonkjánál, hiszen gondoskodnunk kell az onnan kiömlő csapadék további sorsáról is. Érdemes a kertben tartanunk az esővizet, hiszen növényeink hálásak lesznek érte akkor, amikor beköszönt a szárazabb idő. Tökéletes szolgálatot tehetnek a nagy műanyag esővízgyűjtő hordók.

Nem szabad azonban elfeledkeznünk a talaj burkolt területei köré telepíthető vízelvezető rendszerekről. A keskeny csatornák lehetővé teszik, hogy a víz ne mossa ki a kültéri burkolat alól a földet és a homokot, így csupán apró karbantartási munkák várnak ránk ezen a területen, és nem kell szembenéznünk az újratérkövezés  kihívásával – hangsúlyozzák az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakértői.
Amennyiben teraszunkat kívánjuk teljes mértékben újragondolni, a kivitelezési munkákba még ne vágjunk bele, a tervezést azonban már most érdemes elkezdeni. Első lépésként ismerkedjünk meg a kültéri burkolatok trendjeivel, és válasszuk ki a számunkra leginkább megfelelő anyagokat.

Ahogyan az enteriőrben, úgy a kültérben is hódítanak a természetes megoldások, így a natúr fa hatású burkolóanyagok, amelyek bézs kiegészítőkkel és rattan, vagy szintén natúr fa kerti bútorokkal kiegészülve pazar látványt nyújtanak – magyarázzák a szakértők, hozzátéve, hogy a betonfelületek is virágkorukat élik. Ez utóbbiak mellé érdemes fémes hatású kiegészítőket választani, hogy az art deco hangulat továbbra is megmaradjon. A modern dizájnt egy-egy íves kerti bútorral vagy éppen etno stílusú dekorációval remekül meg tudjuk bontani, ráadásul kitűnő fókuszpontként is szolgálhatnak csodás teraszunk közepén.

Ne vágjunk azonnal bele a kivitelezésbe – javasolják a szakértők, akik szerint az átfogó kerti munkákat előzze meg a tervezés, a vízelvezetési kérdésekben pedig mindenképpen kérjük ki hozzáértők segítségét az újHÁZ Centrum hálózatának tagjainak telephelyein.

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Készítsd fel a biciklit a tavaszra!
A jó idő beálltával sokan kapják elő a kerékpárt. Íme a legfonotsabb elvégzendő tavaszi karbantartási munkák.


Gyerkőc
4 egyszerű ötlet papírból gyerekeknek
Biztosan akad otthon egy kis színes papír és ragasztó. Játszatok egy kicsit a gyerkőccel!


Kert-balkon
Tavaszi talaj-előkészítés
Bár a szabadban még talán fagyott a talaj, a hosszabbodó nappalok minden kertészkedni szerető embert várakozással töltenek el. 


Gép- és anyagújdonságok
Tavaszi tapéták
Várod a tavaszt? Más is így van ezzel. Például a Designers Guild – Christian Lacroix új, 2018 tavasz-nyári kollekciója, a Histoires Naturelles.


Gép- és anyagújdonságok

Stihl: itt vannak az Arcok!


Szerszám-anyag

Biciklizz biztonságosan!
Gép- és anyagújdonságok

Így neveld a pázsitodat!


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság