Építsünk tavat

Kert-balkon

Építsünk tavat

Egy kertes, családi ház kertjét mindig jó és kreatív feladat megtervezni, feldobni valami extra építménnyel, kertrésszel. Júniusi extra mellékletünkben megmutatunk mindent a kerti tavakról, ami ahhoz szükséges, hogy saját kezűleg is meg tudjuk építeni kerti tócsodánkat.

Kerti tavunk megépítésénél az egyik legfontosabb feladatunk a tervezés. Erre fordítsunk időt, olvassunk utána, akár még szakembert is megkérdezhetünk róla. A tervezés legelső lépése legyen a tó megfelelő elhelyezésének meghatározása. A telkünk, kertünk egy olyan részét válasszuk ki, ahol naponta legalább 5-6 órát süt a nap, de legyen árnyék is az egyes napszakokban. Például lombhullató fák alá, ne tervezzünk tavat, mert a vízbe hulló levelek elcsúfítják tavunk szépségét, nem beszélve arról, hogy a tó természetes, biológiai rendszerének sem tesz jót a sok oda nem illő hulladék. A megfelelő elhelyezés után jöhet a tó élővilágának megtervezése. Csak növényeket szeretnék tartani, vagy halakat, békákat is? Utóbbi esetben például nem mindegy a tó mélysége sem. A tó állatvilágának ugyanis legalább 1,5-2 méteres mélységre van szüksége, hogy túléljék a téli mínuszokat a tó fenekén. A növények esetében nincs minimum mélységi határ, bár minden esetben ajánlott legalább fél méter mélységű medret ásni a tónak.

Méretezés
Fóliahossz = tó hossza + 2 x tó mélysége + 2 x 50 cm (széle)
Fóliaszélesség = tó szélessége + 2 x tó mélysége + 2 x 50 cm (széle)
 
Szabad forma? Vagy előre gyártott medence?
Ez a harmadik legfontosabb kérdés a tóépítés előtt. A szabad formánál mi magunk dönthetünk arról, hogy mekkora, milyen formájú tavat szeretnénk. Ám ekkor a szigeteléstől kezdve mindent magunknak kell kiviteleznünk. Cserébe viszont biztos, hogy a nekünk megfelelő tavat kapjuk végeredménynek. A tó medrét ilyenkor fóliával béleljük, hogy a víz ne szivárogjon a földbe. A második megoldás az előre gyártott medence beépítése. Ez egyszerűbb, munkakímélő megoldás! Viszont elveszítjük alkotói szabadságunkat és az előre, legyártott formák szerint kell kialakítanunk kerti tavunkat. Kép: szabad_forma01.jpg, medence_forma02.jpg
 
A geotextilíáról
A különféle geotextilía fajtákat széles körben alkalmazzák ágyazati elválasztó rétegeként vagy akár töltésalapozáshoz. A vízépítési munkák során a geotextilía alkalmazhatóságát a nagy vízáteresztő képesség és a kedvező szilárdanyag visszatartó tulajdonság teszi lehetővé, így vízerózió elleni védelemre, folyók, csatornák, kisebb tavak védelmére jól használható.
 
Élővilág
A kerti-tó, akkor nyújt igazán szép képet, ha díszhalakat telepítünk a tóba. A tó természetes egyensúlyának nem kötelező eleme az élővilág, de fontos kiegészítője. A szépség mellett inkább a hasznosságukat kell szem előtt tartanunk. Megeszik a szúnyoglárvákat, a szúnyogokat és az egyéb rovarokat. A halválasztásnál vegyük figyelembe a tó méretét, mert minden halfajta más és más körülmények között érzi magát jól. A díszhalak hidegvérűek, nem tudnak a környezetükhöz igazodni, alkalmazkodni. Így a téli hidegben testhőmérsékletük lehűl, aminek következtében anyagcseréjük is lelassul, így nem kell őket télen etetni. Nyáron viszont pontosan ennek ellenkezője miatt kell biztosítani a tó vízének megfelelő oxigén tartalmát.
 
Növény nélkül a tó élettelen
A megfelelő vízinövények nélkül a tó élettelen. A szebbnél-szebb növények, virágok életet visznek a tóba. A tó kialakításánál említettük a különböző mederszintek kialakítását. Ezek pontosan a növények miatt fontosak. Ugyanis minden növénynek megvan a vízmélység igénye, ahol megfelelő módon tud növekedni, fejlődni. Ennek megfelelően már jóval a tervezés előtt döntsük el, hogy milyen növényeket szeretnénk elhelyezni a tóban. Fontos, hogy ne csak szépség alapján válasszunk. Valamelyik növénynek például óriási szerepe lehet a víz tisztaságát illetően, viszont nem a legszebb növények közé tartozik. A tó feltöltése után feltétlenül várjunk néhány napot a növények telepítésével, ugyanis kell egy pár nap, amíg a vízben lévő klór a levegő segítségével távozik. Kép: bojtos_bekalencse.jpg, tavirozsa.jpg, tunderrozsa.jpg
 
Mit, hova telepítsünk
  1. Parti zóna, vízparti növények: hagyományos kerti talaj kedvelők részére, amelyek elviselik az időnkénti nedvesebb talajt is.
  2. Lápkerti zóna, mocsári növények: állandó nedves talajt kedvelő növények részére, némelyek kisebb vízborítást igényelnek, a 0-10 cm-es mélységet kedvelik.
  3. Sekélyvízi zóna, sekélyvízi növények: állandó víztakarást igénylő növények, a 20-40 cm-es mélységet szeretik.
  4. Mélyvízi zóna, tavirózsák és a víz alatti növények: ez a tündérrózsák világa, az 50 cm-nél mélyebb medret szeretik.
  5. Úszónövények, a víz felszínén úsznak: tavirózsa és egyéb fajtái.
 
Szökőkutak, vízesések
A vízesés és a szökőkút az egyik legszebb motívum a kerti tó tervezésében. Ugyanakkor egy ilyen díszelem beépítésénél számtalan szempontot figyelembe kell vennünk. Ilyen például a méretek, vegyük figyelembe a tó adottságait, méreteit. A Balatonhoz nem illik a Niagara! Fontos az anyaga is, megépítéséhez sokféle anyagot felhasználhatunk. Lehet előre gyártott, de magunk is kialakíthatjuk kövekből, saját mederrel, amit magunk tudunk alakítani. Betonból is lehet, a betonnak egyetlen előnye, hogy ha jól megterveztük a vízesést, akkor valószínűleg örökéletű lesz a „mini Niagaránk”! Szivattyú nélkül nincs szökőkút vagy vízesés. A vízesés mérete határozza meg a szükséges szivattyú méretét. Egy kisebb, átlagos méretű vízesés megelégszik egy 20-40 liter/perc teljesítményű szivattyúval, de már egy közepes méretű vízeséshez is egy 100 liter/perc teljesítményűre van szükség. Kép: vizeses.jpg, szokokut.jpg
 
Az esti sötétégben is kellemes
A kerti-tó mellett az esti sötétségben is kellemes perceket lehet eltölteni. Ehhez mindössze egy kényelmes ülőhelyre és valami hangulatos megvilágításra van szükségünk. A vezeték nélküli napelemes lámpa energiatakarékos működésének köszönhetően akár 6-8 órás éjszakai megvilágítást képes biztosítani. Automatikusan be és kikapcsol. Nappal töltődik, éjjel világít. Az időjárási viszontagságoknak jól ellenáll; kerti és ház körüli felhasználásra kifejezetten ajánlott. Könnyen leszúrható a földbe, így gyorsan át is helyezhető. Akár 60 cm-es méretben is kapható, ár 1-3 ezer forint, értékesítési helyenként változó. Kép: pad.jpg, lampa.jpg
 
Így épül a tó
A tó medrének kijelölése után termeljük a felesleges földet. Figyeljünk a lépcsőzetes meder kialakítására. A legjobb, ha három szinten fog mélyülni a tó. Középen legyen a legmélyebb! Néhány centiméterrel ássuk mélyebbre, mert bele kell számolnunk az ágyazati homokréteget!
Az ágyazati homokréteg termelése közben ellenőrizzük vízmérték segítségével a tó medrének egyenességét. Nem szabad leejteni a medernek. Végig szintben, egyenesnek kell lennie. Ha egyenetlenséget észlelünk, akkor egy újabb homokréteggel korrigáljunk.
  Ha köves, kavicsos a tó medre, akkor geotextilíát át kell leterítenünk. Ha több darabot kell lehelyeznünk a mederbe, akkor csak illesszük egymásra. Nem kell ragasztanunk. A geotextilía a tó szigetelésének a védelmét garantálja és javítja a talaj egyenetlenségeiből származó hibákat.
Fektessük a gödörbe az üvegszálas fóliát, amely szigetel és a rágcsálók ellen is védelmet ad. Ez mindenképpen több emberes munka. A redőket, gyűrődéseket mezítláb simítsuk ki. Ez a feladatot napos időben végezzük el, mert ellenkező esetben nedvesség kerülhet a geotextilía és a fólia közé.
A meder legmélyebb pontját töltsük fel 10-20 cm-es föld vagy homokréteggel. Az így kialakított úgynevezett ültető közeget vékony kavicsréteggel takarjuk le. Végül a meder mély részébe engedjünk vizet, de ügyeljünk arra, hogy ne mossa el a rétegeket. A vízben összeáll a talajréteg.
Töltsük fel a tó medrét teljesen kavicsréteggel, még a sekélyebb zónákat is. Ezután pedig következhet a nagyobb kövek elhelyezése, lerakása. Egyenletesen osszuk el a köveket a mederben. Ne egy helyre sokat, inkább szellősen ritkán rakjuk.
Előfordulhat, hogy túl sok fóliát használtunk a tó medrének a kialakításához. Ilyenkor nem szabad kétségbeesnünk. A felesleget simán vágjuk le, de közben figyeljünk arra, hogy a peremnek mindenképpen maradjon helye.
Ássuk be a fólia peremét. A földgáton hajtsuk át a fóliát, majd hajtsuk le a kis árokba, végül pedig ismét vezessük felfelé. Így megszüntetjük a kapillárist a tóföld és a kerti talaj között. Korábban felszedett gyeptéglákat ne használjunk fel a takaráshoz.
Utolsó lépésben telepíthetünk növényeket, magányos egyedülálló köveket vagy akár stéget is. A végső díszítés csak rajtunk múlik. Olyan lesz, amilyennek mi megálmodjuk és elképzeljük, majd pedig kivitelezzük.
Az újonnan megépített tavunk, akár pár héten belül is ilyen képet adhat. A végeredmény magáért beszél!
 
 
 
Közreműködött: Cser Kiadó, Gardena Magyarország Kft.
EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Különleges konyhapult
Egy jópofa ötlet megvalósításával teljesen megújíthatjuk otthonunkat.


Otthon-bútor
Bútorok a fürdőbe
Tölgyfafurnéros kisszekrényt és mosdótartó szekrénykét készítettünk a fürdőszobába. A munkát nagyban megkönnyítette a lapostiplimaró gép, vagyis a lamellózó. Segítségével és néhány egyszerű mesterfogással tökéletes munkát végezhetünk.


Kert-balkon
A fa új élete
A ház előtt kipusztult fa sorsán eltöprengve kezdett kerti tereprendezésbe Paál Zoltánné és családja Kisvárdán. Az eredmény utánzásra méltó.


Gép- és anyagújdonságok
Az intelligens otthon az alapok letételénél kezdődik
Jó lenne, ha a bejárati ajtó felismerne bennünket és magától kinyílna, amikor hazaérünk?


Gép- és anyagújdonságok

Állatvédő akkuk


Gép- és anyagújdonságok

Falfesték, ami fűt


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság