Kerti kényelem

Kert-balkon

Kerti kényelem

Nyáron a társasági élet, grillparti, kerti sütögetés helye a terasz, a kert, netán a balkon. A kényelmet pedig a megfelelő kerti bútor, asztal és székek biztosítják, de bármilyen anyagú vagy formájú kerti bútort válasszunk is, legfőbb szempont a kényelem mellett a tartósság.
A választás nem egyszerű, hiszen a napjainkban kialakított kertek és épületek stílusa többnyire egyéni. A balkon, a terasz mérete is behatárolhatja a garnitúra vásárlását, és az sem árt, ha kényelmesen tudjuk mozgatni a székeket, no meg ha a grillnek is marad hely. Vannak, akik a natúr fára esküsznek, mások a kovácsoltvas termékekbe szerelmesek; s akadnak, akik a könnyű tisztíthatóságot és kedvező árfekvést tartják a legfontosabbnak, ezért a sokszínű műanyag mellett döntenek.

Csak a fa jöhet szóba
A fa a leggyakoribb kertibútor-alapanyag, népszerűsége töretlen. Igaz a hagyományos fenyőt és akácot lassan kiszorítják az egzóták és a keményfa. Nem csoda, hiszen a teakfa, a mahagóni stb. jobban bírja a nyári klímát, így tartósabb is. A fa folyamatosan változó, természetes anyag, még a megmunkálását követően is. A belőle készült bútorok a különböző időjárási körülményekre a maguk módján reagálnak és rendszeres ápolást, utókezelést igényelnek. Használatba vétel előtt, és szezonon belül két-három alkalommal szükség van olajos felületkezelésre, és még egyre, mielőtt elraknánk őket télire. Ezenkívül fontos, hogy megfelelő időközönként csavarjaikat utánhúzzuk. Ha fából készült kerti bútort szeretnénk, akkor lehetőleg COC vagy FSC tanúsítvánnyal ellátott bútort vásároljunk. A COC tanúsítvány azt jelenti, hogy a fa termesztése és kivágása a törvényes előírások szerint történt, az FSC jelzés pedig garantálja, hogy a bútorok gyártása környezetvédelmi szempontból megfelelő módon történt. Az ideális téli tárolóhely a garázs, ahol a bútorok védett helyen vannak, mégis van némi légmozgás. Soha ne fedjük le őket műanyag fóliával vagy hasonlóval, mert az rothadáshoz és gombásodáshoz vezethet.

Kovácsoltvasat a kertbe!
Bár az igazi kovácsoltvas technikával készült termékek kényesebbek az időjárásra, s az áruk is magasabb, mégis fennáll az igény az egyedi darabokra. Vigyázzunk, ne pakoljuk velük túl a teret, mert könnyen zsúfoltság hatását kelthetik. A kertben tartott kovácsoltvas tárgyakat fokozottan védenünk kell a nedvességtől. A rozsdafoltokat érdesebb felületű anyaggal kell eltávolítani, majd lakkozhatjuk, olajozhatjuk őket. A lakkozástól a fém természetes színe hangsúlyosabbá válik, az olajozással kissé barnább szint kapnak. Az alumíniumból készült bútorok könnyű és elegáns megjelenésűek, strapabírók és karbantartásuk is egyszerű. Több bútorgyártó kombinálja a fát és az alumíniumot, modern és időtálló megjelenést adva bútorainak ? és természetesen vannak kizárólag alumíniumból készült modellek is.

Műanyag - hálás anyag
A műanyagbútorok általában tiszta, új műanyagból készülnek, mész és egyéb, a minőséget rontó adalékanyag hozzáadása nélkül. Lehetnek egybeöntöttek, illetve többféle műanyag kombinációja is. Jellemzően könnyűek és egyszerűen egymásra rakhatók. Nem igényelnek sok karbantartást, vízzel tisztítandók. Ha rendelkezünk nagynyomású tisztítógéppel, a bútor tisztítására az is tökéletesen megfelel. Az áruházak kínálatában számos különböző minőségű és színű műanyag bútort találhatunk, amelyek között jelentős lehet az árkülönbség. Télire semmiképpen ne hagyjuk őket elől, mert jobb esetben megváltozik a színük, és megrepedeznek.

Bambuszbútor
Az utóbbi években a természetes alapanyagú bambusz bútorok nemcsak a belváros éttermeinek teraszain hódítottak teret, hanem a magánkertekben is. A bambusz cső alakú fás szerkezetét könnyű megmunkálni, anyaga ellenálló, mégis rugalmas. Natúr színe miatt gyakorlatilag bármilyen stílusú bútorhoz remekül illeszkedik. A kertben szinte beleolvad a környezetbe, télen pedig a nappaliban is megállja a helyét.
EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Kerti pavilon
A kerti pihenéshez nagyon jól jön egy ilyen pavilon, amely véd a tűző naptól, a hirtelen záporoktól, elfér benne az asztal és néhány szék, esetén egy kisebb medence is.


Ötletek
Készbútor antikolva
Eleve úgy vásárolta ezt a bútorlapokból álló Möbelixes szekrényt Fügedi Mónika Csincsén, hogy tudta: festeni fogja.


Ötletek
Több hely a gyerekszobában
Minimális költséggel készített új hatású bútort és nyert sok helyet a gyerekszobában Csendes László Kunszentmiklóson.


Kert-balkon
A kert díszei
Egy kis átalakítással, kreatív ötleteléssel sok tárgyat eredeti funkciójától eltérő célra is használhatunk.
Gép- és anyagújdonságok

Az év legnagyobb sportigazolása


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság