Tartós fakerítés gyorsan

Kert-balkon

Tartós fakerítés gyorsan

Nem könnyű kiválasztani a házhoz leginkább illő kerítést. Az egyik legszebb megoldás a fából készített változat. Sokféle lehetőségünk van, választhatunk a nagyobb átláthatóságot biztosító lazább léckerítésekből, vagy a teljes takarást nyújtó kerítéselemekből is.

Különböző magasságú és szélességű, változatos mintájú kész fa kerítéselemek és -kapuk kaphatók, amelyeket megrendelhetünk felületkezelve is, vagy ezt magunk is elvégezhetjük. A magasságuk általában 100 és 180 cm között mozog, a szélességük léckerítéseknél 75-80-90 cm, míg a belátást gátló, teli kerítéselemek 90-100-150-160-180 cm közöttiek. Telepítésük is egyszerű feladat a horganyzott acél oszlop- és elemrögzítő szerelvényekkel, amelyek általában a rendszer tartozékai, de külön is kaphatók a barkácsáruházakban.

Fakerítésből alapvetően két típus létezik: a léckerítések és a belátást megakadályozó, teli, palánk- vagy lamellás kerítések közül választhatunk. A kerítés pontos hossza és a szóba jövő elemméretek ismeretében hozhatunk jó döntést, hogy melyiket is válasszuk. Az a leggazdaságosabb, ha olyan rendszer mellett voksolunk, amelynél a legkevesebb a veszteség, azaz nem kell elemet félbevágni vagy méretre készíttetni. Egyes típusoknál nagy a szélességi méretválaszték is. A 7×7 és 9×9 cm alapú oszlopok és az elemek közötti távolság túl sok korrigálásra nem ad lehetőséget, mert az oszlop és a kerítéselem közti távolság 0,75-1 centinél nem lehet nagyobb.

Így rögzítsük az oszlopot a betonba csavarozott lábazattartóba

 A lábazattartó rögzítéséhez 8×96-os kőzetcsavart használunk. A megkötött betonba a négy rögzítési ponton 8-as furatokat készítünk 7,5 cm mélyen, úgy, hogy a 96-os csavarból 2 cm kiálljon. Így az anyacsavar villás- vagy csillagkulccsal meghúzható, majd mindkét oldalon két-két ponton rögzítjük a lábazattartóba az oszlopot.

Így építsük meg a kerítést a betonozható oszloptartóval

1. A nyomvonalon kifeszített zsinór mentén cövekekkel jelöljük ki az oszlopok helyét. Az oszlopok rögzítéséhez ássunk 20×20 cm széles, 60-80 cm mély gödröket a C-16-os, földnedves beton számára.
2. A  munka menete minden lyuknál a következő: helyezzük az oszloptartó papucsot a betonba, támasszuk ki, és ismét feszítsük ki a zsinórt, hogy a tartót vízszintbe állíthassuk.
3. Kocogtassuk pontos helyére az oszloptartót: a szára legyen vízszintben és a zsinórral is vonalban álljon. A beton 28 nap alatt köt meg teljesen!
4. Három elemtartó fület kell felszerelni, az 1 m-es elemeknél felülről 15, a magasabbaknál 20 cm-re legyen a fül.
5. A munka következő lépésében az oszlopokon – még mielőtt felállítanánk őket – fúrjuk elő a csavarok helyét.
6. Majd csavarozzuk a szerelőfüleket az oszlopokhoz, 4,5×25-30 mm-es fa- vagy forgácslapcsavart használva.
7. A 9. lépés megkönnyítése érdekében érdemes már ekkor fogóval a megfelelő állásba igazgatnunk a szerelőfület.
8. Az oszlopot pontosan függőlegesbe állítva 6-os csavarral rögzítsük az oszloptartóhoz, mindkét oldalán 3-3 ponton.
9. A helyükre illesztett kerítéselemeket a szerelőfülekkel rögzítsük az oszlopokhoz. Kezdődhet a felületkezelés!

Így használható a leszúrható oszloptartó

 
A kerítésoszlopok felállításának látszólag az egyik legegyszerűbb módja, ha a leszúrható fémszerelvényt alkalmazzuk. Ezt azonban csak nem iszapolódó, nagyon erősen tömített talajban használhatjuk, mintegy 70 cm mélyen a földbe verve. Biztonságosabb megoldás, ha döngölt aprókavics-ágyba (2–3 cm-es kavicsok) verjük le az oszlopokat. Még biztosabb, ha a 80 cm mély gödröt híg betonnal kiöntjük, és a leszúrható rész peremeit hullámosra kalapáljuk.
A legnagyobb gondosságot a kerítés nyomvonalának kijelölése igényli; a szomszéddal közös határvonal általában ismert, és csak egyeztetésre van szükség a későbbi viták elkerülése érdekében. Ha azonban az utcafronti kerítés nyomvonalában vagyunk bizonytalanok, akkor annak kijelölését az illetékes földhivatalnál kell kérnünk. Az elemméretek ismeretében célszerű pontos tervet készíteni és előre meghatározni az oszlopok helyét, amit úgy hajthatunk végre, hogy az elemméret szélességéhez hozzáadunk 1,5-2 cm-t, majd jön a 10 cm széles oszlop és ismét 1,5-2 cm-t mérünk ki.
 
 
ÁRKALKULÁTOR
 
A léckerítéselemek ára mérettől és minőségtől függően 4500 forinttól 10-14 000 forintig terjed, míg a teli fakerítések elemenként 4000 és 20 000 forint között mozognak, a kapuelemek ára előbbieknél 6-8000 forint, utóbbiaknál 25-30 000 forint.
EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Kerítés tulipánmintával
Egy jó ötlettel, rengeteg tervezéssel, némi előkészülettel és sok – szívvel-lélekkel végzett – munkával újjászületett a kerítés Koncz Orsolyáéknál Maglódon.


Kert-balkon
Kész kerítésalap
A kész kerítéspanelekkel vagy a fémkerítésekkel egyszerű kerítést építeni, a legkellemetlenebb ebben a munkában talán a sávalap kialakítása, betonozása. De ezt is megkönnyítik a kész betonelemek, amelyeket általában fonott vagy ponthegesztett fémkerítésekhez használhatunk.


Kert-balkon
Kaviccsal szórt kerítés
Mély benyomást keltő, gyönyörű kerítést készítettek Szőke Tímeáék Nagyberkiben. A kivitelezés során bedolgozott anyagok jó része ráadásul bontásból származó, tehát ingyenes volt, úgyhogy a kerítés nem is került túl sokba.


csináld magad
Gabion a kertben: három ötletet mutatunk
Egyre népszerűbb a gabion: a kővel töltött dekoratív rácsos fémkosár támfalnak is mutatós lehet, de akár kerti bútorok, virágtartók is készülhetnek belőle. Ha már régóta gondolkodsz rajta, hogy kertedet ilyennel dobd fel, adunk hozzá egy kis inspirációt!


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság