Emeletes ágy a gyerekszobába

Gyerkőc

Emeletes ágy a gyerekszobába

Az ilyen emeletes ágy a gyerekszoba egyik legkedveltebb bútordarabja lehet. Öt oszlop tartja a szerkezetet, amely lényegében egy összecsavarozott keret, oldaltámaszokkal a lécrács megtartásához.Ha pedig kialakítása fantáziadús, alatta is igazán jót lehet játszani.

Anyagszükséglet

27 mm vastag lucfenyőből ragasztott falapokból

• 2 db 2010×140 mm-es oldallap • 2 db 964×450 mm-es elem (fej, ill. lábrész) • 2 db 480×140 mm-es létrafok • 1 db 1664×140 mm-es oldallap

45×45 mm-es faanyagból

- 2 db 1950 mm-es támaszléc

80×80 mm keresztmetszetű oszlopokból

- 5 db 1420 mm-es tartóoszlop

Valamint

• 40 db 4×15 mm-es félgömbfejű csavar • 20 db 4×60 mm-es süllyesztett fejű csavar • 14 db 6×80 mm-es süllyesztett fejű csavar • 6 db 3×20 mm-es süllyesztett fejű csavar • 6 db 4×45 mm-es süllyesztett fejű csavarok • 4 db összekötő sarokelem • lakk vagy pác, ecsetek • díszek, kiegészítők igény szerint

1. A keret összeállításakor a csavarozható vasalatok úgy helyezkedjenek el, hogy mindig a hosszú szár és a rövid oldal (itt: fej- vagy lábrész), valamint a rövid szár és a hosszú (itt: ágy-) oldal legyen összecsavarozva.

2. Következnek a lécrács támaszai: a matracot tartó lécrács támaszlécekre, az ún. élfákra fekszik fel, melyeket az oldallapok alsó szélével egy szintben, azok belső felületeire kell felcsavarozni öt-öt csavarral. Fúrjuk elő a támaszokat, majd mélyítsük ki az ágy közepe felé néző furatokat, és középre szereljük fel őket.

3. Az oszlopok tetejének gúla alakúra vágásához az asztali körfűrész hosszütközőjét állítsuk be 45°-os szögre. Ha dekopírfűrésszel dolgozunk, jelöljük be az átlókat és azok mentén szeleteljük le a sarkokat.

4. A létrához készítsünk furatokat a létrafokokon oldalanként két-két csavar részére, majd hátulról mélyítsük ki a furatokat. Illesszük a létrafokokat az oszlopokra, majd rögzítsük őket a süllyesztett fejű csavarokkal.

5. Helyezzük a kész létrát és a harmadik oszlopot elülső oldalukkal lefelé úgy, ahogy majd egymáshoz viszonyítva állni fognak. Készítsük el a korlátdeszkán az oszlopokkal történő összeszereléshez kellő furatokat.

6. Az ágykeret és az oszlopok összeszereléséhez úgy helyezzük el egymáshoz képest az oldallapokat és a fej- meg lábrészt, ahogy össze kell csavarozni őket; az oldallapokat illesszük a fej- és a lábrész közé.

7. A fafelület lecsiszolását lehetőleg a bútor összeszerelése előtt végezzük el. A látható felületeket mindig a fa erezetének irányában csiszoljuk, először 180-as csiszolópapírral, majd finomabb (max. 240-es) smirglivel.

8. A felületek pácolásakor és lakkozásakor a függőleges felületeket mindig alulról felfelé kenjük. Jól szellőző helyiségben végezzük a munkát és olvassuk el a festékre vonatkozó utasításokat.

Ízlés és igény szerint – a gyerek nemétől függően – különféle dekorációs elemeket is tehetünk az ágyra. Mindenképpen ügyeljünk rá, hogy strapabíró módon legyenek rögzítve, és ne akadályozzák a fel- és leszállást.

Íme a kész szerkezet. Természetesen az ágyrácsot és a matracot még külön meg kell vásárolni vagy elkészíteni.

Közreműködött a www.bosch.hu

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Kárpitozott ágyvég
Alapvetően a komfortérzet vezérelte Horváth Krisztinát Pécelen, amikor kigondolta, hogy olyan ágyvéget szeretne a hálószobába, amely biztosítja a kényelmes olvasást az ágyban.


Otthon-bútor
Mosdókörkép
Mutasd a fürdőszobádat, megmondom ki vagy! Igaz a mondás, és ezen belül még igazabb a mosdókra. A mosdó a fürdőszoba fontos, központi eleme, ráadásul a stílus szempontjából is meghatározó.


csináld magad
Megoldások ágyásszegélyre: a téglától a fáig
A virágágyás és a veteményes is szebben mutat, ha egy jól látható, dekoratív szegéllyel elválasztjuk a kert többi részétől, a járdától vagy a gyeptől. Nézzünk néhány megoldást erre!


Kert-balkon
Formatervezett napozóágy
Egy tikfából gyártott kész nyugágyba nemritkán beleszédül, aki meglátja az árát. Mi megtaláltuk Önöknek az ideális megoldást. Mégpedig ezzel a lucfenyőből, saját kezűleg készített remek nyugággyal, amelyet a tikfa színárnyalatainak megfelelő festékréteggel vontunk be.
Gép- és anyagújdonságok

A Construma nagydíjasai


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság