Formatervezett napozóágy

Kert-balkon

Formatervezett napozóágy

Egy tikfából gyártott kész nyugágyba nemritkán beleszédül, aki meglátja az árát. Mi megtaláltuk Önöknek az ideális megoldást. Mégpedig ezzel a lucfenyőből, saját kezűleg készített remek nyugággyal, amelyet a tikfa színárnyalatainak megfelelő festékréteggel vontunk be.

A nyugágy két lépésben állítható össze. Először össze kell szerelni az állványt a lábakkal és a görgőkkel, majd következhet a fekvőfelületet biztosító rács. Vegyük figyelembe, hogy a lucfenyőfa lakkozva vagy akár zománcfestékkel borítva is kevésbé időjárásálló más fafajtáknál. Úgyhogy ha biztosra akarunk menni, és nem akarjuk esőben mindig fedél alá menekítgetni az ágyat, akkor válasszunk hozzá inkább akácfát. Az alábbi szerelési leírás lucfenyőből készült, 18 mm vastag, ragasztott falapokra vonatkozik. Ha más anyagot vagy vastagságot választunk, ahhoz kell igazítanunk az anyagszükségletet.

 Így készül a szerkezet

  Jelöljük ki az ágylábnál vágandó rés körvonalát ceruzával az egyik rövid oldalon, majd jelöljük a furatok középpontját a Forstner fúró (keményfémlapkás fenékfúró) elhelyezéséhez a sarkokban, a jelöléstől 20 mm-rel beljebb. Szúrófűrésszel vágjuk ki a rést a hosszanti vonal mentén.
  Csavarozzuk össze a hosszú és a rövid oldalt összekötő elemeket. Az összekötő elem szögvas, amelyet rövid szárhosszúság (itt 22 és 28 mm) és nagy teljes magasság (itt 127 mm) jellemez. Ezek segítségével szerelhetők össze az ágy rövid és hosszú oldallapjai úgy, hogy keretet képezzenek.
  Következik a görgők felszerelése. Helyezzük el a bútorgörgőket a rövid lábak közepén, és rögzítsük őket ott akkus csavarozó és 4×30 mm-es félgömbfejű csavarok segítségével. Szükség esetén nyugodtan használjunk alátétlemezeket a csavarokhoz.
Ezután csavarozzuk össze a lécrács elemeit a keret rájuk merőlegesen álló két deszkájával. Távtartónak használjunk megfelelő vastagságú léc- vagy MDF-darabokat. Folyamatosan figyeljünk arra, hogy a lécenként betekert két-két csavart átlósan helyezzük el, úgy, hogy ne repedjen be a léc.
A hosszú vízszintes és a felállítható rövid részre osztott lécrács két darabjának összekötéséhez zongorazsanért használunk. A két elemet helyezzük a munkaasztalra úgy, hogy a szebbik oldaluk legyen összeborítva, és így csavarjuk rájuk a zongorazsanért. 
  Szereljük fel a magasságbeállító támaszt és a rögzítőlécet. A rögzítőléc szerelése egyidőben zajlik a magasságállító szerelésével. Csavarozzuk a magasságállító támaszt a második léchez a fejtámlán. A rögzítőlécet rögzítsük a rövid lábakhoz. Végül csavarozzuk a magasságállító támaszt a rögzítőlécre.
Helyezzük a lécrácsot az állványra, és alulról csavarozzuk össze. 120-as vagy 180-as dörzspapírral a fa erezetének irányában smirglizzük le a szerkezetet. (A csiszolást persze a legjobb a bútor összeszerelése előtt elvégezni.) Ecsettel vigyük fel bő mennyisségben a lazúrt, két rétegben, közte egy csiszolással.

 

ÖM-Tipp
A csiszolás után egy szivaccsal nedvesítsük be a felületeket, vagyis nedvesen dörzsöljük át. Száradáskor itt-ott felemelkednek a laza szálak, ezeket 180-as csiszolópapírral óvatosan távolítsuk el, de ügyeljünk rá, hogy a csiszolópapír ne legyen túl tompa, vagyis hogy eltávolítsa a faszálakat, ne pedig lenyomja őket.
 
Anyagszükséglet
A nyugágyhoz
18 mm vastag ragasztott lucfenyő falapból
- 2 db 1936×200 mm-es hosszú oldal
- 2 db 614×200 mm-es rövid oldal
- 21 db 602×80 mm-es szegély
- 2 db 1250×80 mm-es hosszú összekötő lap
- 2 db 620×80 mm-es rövid összekötőlap
 
45 mm-es lucfenyőből készült élfa
- 2 db 176×45 mm-es hosszú láb
- 2 db 180×45 mm-es élfa
- 1 db 524×45 mm-es rögzítőléc
 
95 mm-es lucfenyőből készült élfa
- 2 db 140×75 mm-es rövid láb
 
Valamint
- 1 db 0,7 mm vastag, 604 mm-es zongorapánt
- 2 db 100 mm-es bútorgörgő
- 2 db magasságállító támasz
- 1 db 0,7 mm vastag, 5040 mm-es neoprén szalag
- 4 db összekötőelem
- 18 db 4×60 mm-es süllyesztett fejű csavar
- 32 db 4×15 mm-es félgömbfejű csavar
- 8 db 4×30 mm-es félgömbfejű csavar
- 84 db 4×30 mm-es süllyesztett fejű csavar
- 24 db 3×17 mm-es süllyesztett fejű csavar
 
Közreműködött a Robert Bosch Kft.

 

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Fal mellé parkolható hinta
Ezt a minimális helyigényű hintaállványt ajánljuk figyelmébe mindazoknak akiknek gondot okoz egy hinta állandó kerülgetése és helyhiány miatt már lemondtak az elkészítéséről.


Kert-balkon
Praktikus tanácsok, ha garázskaput szeretnél
Garázskaput szeretnél? Elmondjuk milyen legyen, miből válogathatsz, és mely szempontokat érdemes tekintetbe venni.


Kert-balkon
Fűzött virágtartó
Lassan kikerülhetnek a virágok a teraszra, erkélyre. Ilyenkor mindig hiányzik egy-két felakasztható virágtartó. Ezért bemutatunk egy nagyon egyszerűen megvalósítható virágtartót, amelyet maradék léceket összefűzve készítettünk.


Kert-balkon
Fóliasátrat építeni egyszerű!
Egyre több kertben tűnik fel fóliasátor, amely mára az üvegházak költséghatékony alternatívája lett. Ráadásul nem csak a piacra termelhetünk benne zöldséget, gyümölcsöt: az otthoni étkezőasztalra is jól jön, ami megterem a fólia alatt. Lássuk, hogyan építhetjük meg saját magunk.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság