Irány a kert! Ismerd meg a kertészkedés pozitív hatásait

csináld magad

Irány a kert! Ismerd meg a kertészkedés pozitív hatásait

Kertészkedni jó! A növények mindig meghálálják a gondoskodást, de nem csak ezért éri meg velük foglalkozni. Környezetünk csinosítgatásának számtalan egyéb jótékony hatása is van.

Oldja a stresszt

Talán senki számára nem okoz meglepetést, ha eláruljuk, a kertészkedés remek stresszoldó tevékenység. Bár egy fárasztó munkanap után lustának érezhetjük magunkat ahhoz, hogy kimenjünk a kertbe, mégis érdemes: munka közben kiereszthetjük a gőzt és megfeledkezhetünk problémáinkról. Ezt a pozitív hatását már kutatások is igazolták: bebizonyosodott, hogy stresszoldás szerpontjából fél óra kertészkedés hatásosabb, mint fél óra olvasás.

computing-3795962_1920.jpg

Biztosítja a napi testmozgást

Ahhoz, hogy meglegyen a kellő napi testmozgás, még csak edzőterembe sem kell mennünk: elég, ha gondozásba vesszük növényeinket. Egy kis gereblyézés vagy ásás hatásosabb, mintha a futópadot használtuk volna. Észre sem vesszük, de kertészkedés közben egész testünket átmozgatjuk. Állítólag már az olyan apróbb tevékenységek, mint például a rózsa megmetszése is pozitívan hat a szív- és érrendszerre.

Erősíti az immunrendszert

Azzal, hogy csökkentjük a stresszt és mozgunk is, máris erősödik az immunrendszerünk. Friss levegőn vagyunk, és ha még a nap is süt, akkor jó adag D-vitamin szívhatunk magunkba. Ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy növekszik szervezetünk védekezőképessége. Arról nem is beszélve, hogy a kerti zöldségek, gyümölcsök vitaminban is sokkal gazdagabbak, mint azok, amelyeket a boltban vásárolunk. Ha órákig kint dolgozunk a kertben, garantáltan jól fog esni a pihenés. A pihentető alvás pedig szintén hozzájárul egészségünkhöz.

Magabiztosabbá tesz

Ha megmetsszük a fákat, lenyírjuk a sövényt, meglocsoljuk a virágokat, azzal tulajdonképpen jót teszünk az élőlényeknek. Gondoskodunk róluk, ők pedig meghálálják a szeretetet: bőszen fognak teremni és virágozni. Saját önbizalmunk is növekszik ezáltal, sikerélményt jelent, ha leszakítatjuk a fáról az érett almát vagy beleharaphatunk az általunk termelt paradicsomba. Nem más ez tulajdonképpen, mint a célok megvalósítása: megdolgoztunk a sikerért és elértük azt, amit szerettünk volna.

vegetables-790022_1920.jpg

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Kerti bográcsozó építése lépésről lépésre
Nyáron nincs is jobb egy remek hangulatú, kerti bográcsozásnál! A kinti főzőcskézés megoldható háromlábú állványon is, de azért a téglából épített változat az igazi. Dr. Tóth Csaba, Mihályházáról megmutatta nekünk, ő hogyan készítette!


Kert-balkon
Erkélykorlát felújítása
A teraszkorlát a ház egyik szem előtt lévő darabja, mégsem fordítunk kellő figyelmet a karbantartására. Ha azonban felújítjuk a kovácsoltvas kapaszkodót, még a kilátást is szebbnek fogjuk érezni.


Gép- és anyagújdonságok
Így neveld a pázsitodat!
Gyepszellőztetés és gyeplazítás: valódi wellness a gyep számára.


Kert-balkon
Szabadtéri, nyitott oldalú faház építése
Reméljük, hamarosan eljön a tavasz, és sokan merítenek ihletet Narancsik Zsolt munkájából, aki kisapostagi családi háza udvarán épített új, fedett kerti kiülőt szakemberek segítsége nélkül, önerőből – családi és baráti segítséggel. A képekből kiderülnek az építés lépései.
Gép- és anyagújdonságok

Utak és tévutak a tökéletes kerthez


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság