Gyepszőnyeg helyett építsünk látványkertet!

Ötletek

Gyepszőnyeg helyett építsünk látványkertet!

Egy ilyen kertrész persze azért is jó, mert nem kell füvet nyírni. Biztos azonban, hogy a látvány sokkal többünket motivál. Cikkünkben végigkísérjük készítésének menetét.

Ennek a kertrésznek a felújítása már régebben is foglalkoztatta Szunyog Bálintot Kemecsén, de idő hiányában egy ideig sem megtervezni, sem kivitelezni nem tudta. Aztán amint lehetősége adódott rá, belefogott. A végeredmény pedig szép átmenet a mediterrán kert, a japánkert és a zen kőkert között.

Favédőszer és fólia

A munka nagy részét egyedül végezte, de édesapja segítségére is számíthatott. Így történt az első lépésnél, a járdalapok lerakásánál is. Eredetileg beton volt ott, így már csak folyami homokot kellett alájuk rakni. A járdalapokat lerakták, majd a hézagokat kvarchomokkal töltötték föl. Ezt követte a tujasor előtti fű és a föld kivétele, majd a betonszegély lerakása. A fa járólapokat Bálint előzőleg favédő anyaggal kente le, majd le is festette. Ezeket padlódeszkára rakta, amelyeket fóliával tekert be, hogy víz kevésbé tegyen kárt bennük.

Geotextil helyett

A földet fátyolfóliával fedte le, két rétegben. Kicsit bizonytalan volt ugyan, hisz ez nem geotextília, viszont jónak bizonyult, a dudva egyáltalán nem tud áttörni rajta. A fólia lerakását a faszegély követte. Ezeket takarékosságból kettévágta, bár így – a kisebb méret miatt – könnyebb is volt lerakni. A fóliát a növények helyén kivágta és a földbe ültette az évelő növényeket. Az egészet kaviccsal borította. Később a falra is felkerült egy fából készült rács, amire majd egy lila akác fog felfutni. Dísznek készített egy fadobozt és egy fából készült japán kaput is.

Anyagszükséglet
- vörös színű járdalap, folyami- és kvarchomok, betonszegély, fa járólap, Supralux Xylamon impregnálószer, Sadolin Terrace kopásálló lazúr, csavarok, 10×5 cm-es padlódeszka, fólia, fátyolfólia, fa szegély, évelő növények, 4×1,5 cm-es léc, kavics

Szerszámszükséglet
- dekopírfűrész, ásó, gumikalapács

1. Először kertre néző ajtó előtti betonozott kilépőrészre kerültek homokba ágyazott beton járdalapok.

2. A kertrész a felújítás előtti sem volt csúf. Felújításakor előbb kivették a gyeptéglákat és némi földet.3. A tujákat nem bántották, az előttük húzott határvonalra viszont beton szegélyköveket raktak le.4. A favédőszerrel kezelt, majd festett járólapokat Bálint festett, majd fóliával betekert deszkákra rakta.5. A kert úgy szép, ha felszíne egy magasságban van. Bálint az ajtó előtti járólaphoz állította be a vízszintet.6. A faszegélyt takarékosságból kettévágta, de így – a kisebb méret miatt – könnyebb is volt lerakni.7. A fátyolfóliával borított kertben a növények is a helyükre kerültek: a fóliát Bálint a tövüknél kivágta.8. Végül a kertrész teljes felületét kétféle kaviccsal borította be. A japán kaput szintén Bálint készítette.9. Valamivel később egy falra szerelt rács is elkészült, amire egy lila akácot szándékoznak felfuttatni.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Az asztal felújítva jó
Egy lomtalanítás során szerzett asztalt újított föl profi módon Rákóczi Károly Budapesten.


Kert-balkon
Láda könnyen, gyorsan, minden esetre
Egyszerű, de nagyon szép és igen sok mindenre használható ez a láda, amelynek néhány egyszerű lépésből álló elkészítésébe a kezdő barkácsolók is nyugodtan belevághatnak.


Hírek
Modernizálja áruházait a Praktiker
Eredményes évet zárt a 20 áruházat működtető Praktiker. A barkácslánc tovább folytatja áruházainak modernizálását.


Kert-balkon
Grillező étkezővel
Arra a kérdésre, ki mit szeretne a kertbe építeni az egyik leggyakoribb válasz a szabadtéri sütés-főzést megkönnyítő kerti konyha, bontott téglából. Íme egy szép változat.
Kert-balkon

Kerti kényelem


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság