hirdetésErkélybútor raklapból

Ötletek

Erkélybútor raklapból

Barátai erkélyén látott raklapból szerelt bútort Somogyi Attila (Budapest).

Mivel a párja nagyon szeret az erkélyen lenni – vagy akár társasági életet élni –, Attila úgy döntött, hogy olyan ülőgarnitúrát készít a születésnapjára, amelyen pihenni, napozni és vendégeket fogadni egyaránt lehet. És ha már ülőgarnitúra, hát asztalt is készített hozzá.

Az első lépés a tervezési fázis volt. Megtervezte (megrajzolta) az ülőgarnitúra és az asztal metszetét és méreteit, majd ezek után kezdődött a tényleges munka. Az ülőgarnitúrát úgy alakította ki, hogy az alsó részére pakolni is lehessen, valamint kényelmes lábtartóként is szolgáljon. A falakra háttámlának OSB lapokat rögzített. Az asztalt úgy tervezte, majd készítette el, hogy a rekeszekbe a párja kedve szerint kedvenc vagy éppen a jövőben megszerezhető emléktárgyakat bepakolhassa. Ezért az asztal alján is OSB lap van, a tetején pedig olyan süllyesztett biztonsági üveg, ami levehető. A bútorokat ahol szükséges volt, Attila faglettel kezelte, majd csiszolta és több rétegben favédő lazúrral festette le. A szivacsokra olyan anyagot választott, ami passzol a lekezelt bútorok színéhez. Ezeket kiszabta és megvarrta – természetesen úgy, hogy a szivacsokról levehető és mosható legyen. Mindegyik bútor görgős és ezáltal könnyen mozdítható, amennyiben takarítani kell alattuk.

Attila közel 60 munkaórát dolgozott az ülőgarnitúrán és az asztalon, hogy elkészüljön a párja születésnapjára. Az ötlet lényege az volt, hogy olyan ajándékot kapjon, ami egyedi, értékálló és hasznos legyen számára. Talán mondanunk sem kell, az ajándék sikert aratott, és a bútor a párja kedvence lett!

A munka velejárója

Aki dolgozik, nehézségekkel is szembesül. Attila például már elkészítette az ülőgarnitúrát és az asztal alapját, ám mikor kirakta őket az erkélyre, kiderült, hogy az erkély nagyságához képest nem praktikus a méretezésük. Emiatt szét kellett szednie mindkettőt. Áttervezte őket és igazított a méreteiken, majd újra összeszerelte a bútorokat, így nyerték el végső formájukat.

Lépésről lépésre

1. A leggondosabb tervezés ellenére is kiderülhet, hogy túl szűk a tér.

 

2. Ilyenkor át kell méretezni és át kell építeni a bútort. Attila is ezt tette.

 

3. Az ülőgarnitúra alsó része nagy rakodótérként teljesít szolgálatot.

 

4. A falra OSB-lapok kerültek háttámlának, az asztal üvege levehető.

 

5. A szivacsok méretre készültek, az asztal belseje rekeszes kialakítású.

 

6. Attila gyakorlatias tervező: a szivacsok huzata levehető és mosható.

A kész mű.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Cipőtartó szekrény fenyőből
Nagyon kevés hely állt csak rendelkezésre Krizsán Nóráék (Hódmezővásárhely) apró előszobájában, ahol szerették volna rendezetten tárolni a cipőiket.


Otthon-bútor
Teraszajtó cseréje: hideg, meleg kint marad!
A nyílászárókkal szemben számos elvárásunk van. Álljanak ellen a szél és eső, a hó és jég, a hideg és a kánikula okozta megpróbáltatásoknak, üvegfelületeiken engedjék át a fényt, és évtizedekig működjenek zavartalanul. Ehhez előbb-utóbb cserélnünk kell őket. Lássuk, hogyan!


Gép- és anyagújdonságok
A szürke az új fehér
A fehér szín egyértelműen a múlté – már ami a nyílászárókat illeti.


Gép- és anyagújdonságok
Szemléztük: Szúró-, vagy dekopírfűrészek
Könnyedén kanyarog a szúró-, avagy dekopírfűrészn a fában, fémben és műanyagban, tökéletes egyenes vágásban vagy ívkövetésben. Asztalos mesterek és barkácsolók jobb keze, a szúró-, vagy dekopírfűrész.
Otthon-bútor

Szalagparkettázás


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság