Terasz a ház mögött

Ötletek

Terasz a ház mögött

Az ember túl nagy feladatnak gondolhatja egy terasz saját kezű megépítését. Tanító Károlyék példájából kiderül, hogy ennek nem kell így lennie.

Olyan hagyományos, hosszúkás parasztházba költöztek Tanitó Károlyék Magyaratádon, amelyet valamelyik előző tulajdonos még a 70-es években az utcafronton kibővített egy szoba-konyhával, így „L” alakú lett. Hátul egy kb. 1×5 méteres rész maradt meg az eredeti tornácból, se szép nem volt, se célszerű, üvegszálas hullámlemez tető borította. Az új tulajdonosok úgy döntöttek hogy a hullámtetőt elbontják, és az L alakú ház által hátul közrefogott, haszontalan, töredezett betonú placcot terasszá alakítják.

Károly az „L” alakú ház által határolt területen 80 centis alapot ásott, amely elég erős ahhoz, hogy ha anyagilag megoldható lesz, falazni is lehet majd rá, és később akár télikertté is átalakíthatják a teraszt.

Alapozás, aljzatkiegyenlítés

Az alap külső zsaluzását hulladék deszkából, a belső részét pedig úgy oldotta meg, hogy ne legyen zsalu. Helyette az amúgy is töltésnek szánt betondarabokból töltötte föl a középső területet. Így megszabadult a kb. 3 köbméter beton- és téglatörmeléktől, ami évek óta állt az udvarban és elszállítása költséges lett volna, ráadásul mixerbetonnal egyben ki lehetett önteni az egész teraszt – egy kocsival ki is hozták, nem volt dupla költség. (Persze nem volt olcsó, de így nem kellett segítséget hívni, Károly egyedül is meg tudta oldani.) Mivel nagy felületről van szó (5×5,5 m), a roppant súly kinyomhatja a zsaluzatot, ahogy az ebben az esetben is megtörtént, ezért sok idő ment el az aljzatkiegyenlítésre (volt ahol 5 centi vastag lett az esztrichréteg).

Burkolás

A fagyálló greslapot diagonál mintában, vagyis átlósan rakta le, mivel így jobban mutat, viszont nagyobb a hibalehetőség a rutintalan burkolónak. A munka több darabolással járt és nagy odafigyelést igényelt, hisz ha az első sort elrontjuk az egész csúnya lesz. A lerakást „zsinegeléssel” kezdte, a lapok átlóit kötötte át zsineggel a terasz három sarkára ideiglenesen lerakott lapokkal, majd sokáig tartó beállítás és méregetés következett. Az indító sor leragasztása után már valamennyivel könnyebb a haladás, de mindvégig odafigyelést igényel. Mivel a járólapnál is fontos a szép fugaszélesség, ezért Károly 5 mm-es fugakereszteket használt. A lapok darabolásánál csak jó minőségű csempevágót vagy flexet érdemes alkalmazni, hisz a szép vágás csak így garantált. Fontos, hogy bár tető lesz felette, mégis fagyálló, csúszásmentes lapot válaszunk, hiszen a terasz mégiscsak nyitott. A ragasztó és a fugázó is mindenképp fagyálló és flexibilis legyen, ezeket Károly a Praktikerben vette meg.

Lábazat

 A lábazatot tartó vas kengyeleket Károly a járólapozás után rakta le, így megúszta a darabolást – ez azonban csak megfelelő minőségű ragasztás után lehetséges, hisz ha „levegős” a ragasztás, a lapok elpattannak az ütvefúrótól. Itt szépen kifúrta a fúró a lapokat, bár egy esetben a nagy odafigyelés ellenére is felkapta a lapot a 22 mm-es fúrószár – de szerencsére egészben és nem is törte szét. Az épületfát és tetőanyagot Tüzépen vásárolta, akkor ott volt a legolcsóbb.

A tető megácsolása

A sok mérést és jó szerszámot igénylő ácsmunkát is (életében először) Károly végezte. A többszöri mérés biztosítja, hogy a méret jó lesz. A ház falára egy 7,5×15 cm-es, 6 méter hosszú félgerenda került, méghozzá 200×16-os dűbellel rögzítve. Erre ültette a hossztartó szarufákat. Mindenképpen érdemes csapolni (is) a tető faszerkezetét, hisz ez biztosít megfelelő rögzítést számára. A középső kereszttartó (kötő) gerendát nagy fesztávja miatt (nincs ugyanis középtámasza, mert ahhoz a terasz közepére kellett volna tenni egy oszlopot) Károly mindkét végén 45 fokban álló könyökfákkal (gyámgerendákkal) támasztotta alá, ezek kb. 1-1 métert nyúlnak be, így csökkentve a gerenda terhelését, behajlását. Azt, hogy hány szarufa kell, könnyű kiszámolni: annyi, ahány méter széles a szerkezet, plusz egy darab, így Károly hetet épített be (6 m+1). A szarufákból ott, ahol a gerendákkal találkoznak, fűrészeljük ki a kellő bevágásokat, hogy rendesen ráfeküdjenek a gerendákra, és könnyebben rögzíthetők legyenek. A rögzítéshez Károly 200-as szöget használt.

A tető anyaga 200×900×1,1 mm-es PVC szinusz hullámlemez, távtartókkal és színezett szögekkel. A távtartó megakadályozza a lemez behorpadását a szög „túlütése” esetén. A 3,5×5-ös tetőlécet a lemez adottságaihoz megfelelően (max. 40 cm távolságra) felszegeljük minden szalufára. A csatornatartó kampó felhelyezése a lemezek felszerelése előtt történjen meg, természetesen a megfelelő távolságra. A tetőt a csatornától kezdjük el rakni úgy, hogy a gerendavégeknél túllógatva a csatorna feléig belógjon.

Lépésről lépésre

1. A tornác és előtte a töredezett betonnal borított kertrész megérett az átalakításra.

 

2. Először is elbontották a tornác derékmagas falát – a „mellvédet” – a tetővel együtt.

 

3. Az út terasz alapozási munkáiból a család apraja-nagyja egyaránt kivette a részét.

4. A fagyálló járólapot Károly átlósan rakta le a betonnal kiöntött, kivízszintezett felületre.

 

5. Az oszloptartó kengyelvasak lyukait a kész csempefelületbe fúrta, a ragasztó száradása után.

 

6. A régi hullámtető helyén egy 7,5×15 cm-es, 6 méter hosszú félgerenda tartja a szarufákat.

 

7. A fali félgerenda és a terasz szélén levő kereszttartó közé a terasz felénél is került egy kereszttartó.

 

8. Az egymástól 1-1 méterre levő szarufákon a tetőtartó „cserép”lécek itt 40 centinként állnak.

9. Magánerős építkezésnél nem ritka, hogy a munka az éjszakába nyúlik – de időben elkészül.

 

Anyagszükséglet

15×15 cm-es gerendából

- 5 db 3 m hosszú gerenda

- 2 db 6m hosszú gerenda

7,5×15 cm-es félgerendából

- 1 db 6 m hosszú szarufa

- 7 db 5 m hosszú szarufa

- 24 db 3 m-es tetőléc

- 20 db PVC szinuszlemez

- 100 db távtartó

- 100 db színes szeg

- 30 db 200-as szeg

-100 db 70-es szeg

- 100 db fugakereszt

-13 doboz greslap

- 10 kg fugázó

- 6 zsák csemperagasztó

- 10 zsák esztrichbeton

- 5 db 15×15-ös vaskengyel

- 20 db 12×70 mm-es állványcsavar

- 4 db csatornakampó

- 6 folyóméter csatorna+vég+kifolyó

 

Szerszámszükséglet

- fúrógép, keverőszár

- fogazott glettvas

- gumikalapács

- fúrókalapács

- illesztőfűrész

- fugázószivacs

- derékszög

- mérőszalag

- favéső

- fúrószár

- vízmérték
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Terasz a magasban
Kevés nagyszerűbb érzés van annál, mint egy verőfényes nyári napon kisétálni a teraszra. De a magas talajvízszint miatt alagsoros vagy pl. lejtős terep miatt magasan fekvő házaknál ez csak akkor lehetséges, ha megemeljük a verandát, egészen a ház lakószintjéig. Cserébe hatalmas, a kíváncsi tekintetek elől zárt, de számunkra tökéletes kilátást nyújtó teraszra tehetünk szert.


Kert-balkon
Színpompás sziklakert
Készíts sziklakertet egyszerűen. 


Ötletek
A kerti bútor felújítva az igazi!
Meglévő kerti asztalt és a hozzátartozó két padot újított fel példásan Heilman Béla Budapesten.


Ötletek
Hálószoba felújítása
Példás módon oldotta meg tetőtéri hálószobájának felújítását Reményi László és felesége, Hajnalka Esztergomban.
Gép- és anyagújdonságok

Utak és tévutak a tökéletes kerthez


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság