Hangulatos tó az udvarban

Ötletek

Hangulatos tó az udvarban

Mesteri kerti tavat építettek Gulyás Rolandék Mesterszálláson.

Először a helyét kellett kitalálni, végül a kertes családi ház és az alsó épület közötti rész mellett döntöttek. Ezen a helyen voltak a legideálisabb körülmények, mivel nincs a közelében fa, amelynek ősszel elhulló levelei gondot okoztak volna, s a két épület közt a napos, meleg időszakokban sem éri túl sok közvetlen napfény, így nem melegszik fel a víz és az algák sem fognak a tóban elszaporodni. Egy régi kuka felhasználásával szűrőt is készítettek, amelybe különböző rétegeket tettek (kavics, szivacs, faszén, rövid műanyag csövek, akvarisztikában használt külső szűrő betétje). A kerti tó talán éjszaka a legszebb, a világító napelemes lámpák nagyon hangulatossá teszik. És most lássuk, hogyan készült:

 

1. Először kiásták a helyét – ezt nem lehetett megoldani markolóval, mert az egyik oldalát a szomszéddal határos kerítés zárja le, a másik oldalról pedig virágoskert van és gyümölcsfák.

 

2. Többnapos kemény, kitartó munkába telt, míg kialakították a végleges, lépcsőzetes formát. Az ásáshoz csákányt, ásót, lapátokat, sőt rotációs kapát is használtak.

 

3. Ezután leterítették, vagyis tulajdonképpen bevonták a lépcsőzetes medret posztóval, hogy a gyökerek ne hasítsák ki a tófóliát (8 mm vastag, 30 m2 kellett belőle). Geotextil is jó.

 

4. A fóliát napra tették, hogy kissé megnyúljon, majd kisimítva lerakták és közben engedték rá a vizet. Ahogy a víz szintje nőtt, úgy igazgatták tovább a fóliát is.

5. A széleket terméskővel erősítették a talajhoz, majd beszórták kövekkel. A tó csobogós részénél sziklakertet is építettek a kiásott földből, illetve terméskövekből.

6. A sziklakertet növényekkel díszítették. A tóba végül belekerültek a vízi növények, a halak (koi pontyok), a nagy teljesítményű tószivattyú, illetve a levegőztető berendezés.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Állítható segédtartók
Amikor barkácsolás közben hosszabb munkadarabbal kellett dolgoznia Szakács Istvánnak (Dabas), felmerült az a probléma, hogy a munkaasztalon megbillent a hosszabb fa vagy fém munkadarab.


Otthon-bútor
Virágtartó, polc, asztalka X-elemekből
Olcsó alapanyagokból könnyen összeszerelhető X-elemekből ? amelyeket különböző variációkban szerelhetünk össze ? modul polcrendszert, asztalkát, virágtartót készíthetünk. A lakás hasznos és dekoratív darabjai lehetnek az X-elemekből épült kiegészítő bútorok.


Gép- és anyagújdonságok
Felavatták a Terrán romániai gyárát
A Terrán a román piac még stabilabb építőipari szereplője kíván lenni.


Otthon-bútor
Szélsőséges hőmérsékletekre is felkészített ház
Az elmúlt években megfigyelhető egyfajta klimatikus változás Magyarországon is, nem ritka a hetekig tartó közel 35-40 °C-os „sivatagi” hőség nyáron (és az ezzel járó szárazság), majd jönnek a kemény, csontig hatoló telek! Egyre kevésbé élvezhetjük a tavasz vagy az ősz üdítően kellemes átmeneti hónapjait…




Otthon-bútor

Ajtóból polc










Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.



Fizessen elő digitálisan!





ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság