Így dobjuk fel az unalmas komódot

Ötletek

Így dobjuk fel az unalmas komódot

Aki szereti a szépet, örömmel barkácsol és fest, az új színekkel és anyagokkal frissítheti fel maga körül az egyhangú falakat, bútorokat. Most egy komód megújulását mutatjuk be, az alkotó Nagy Viktória.

A végeredmény igen szemrevaló. És most lássuk a folyamatot:

1. A komód eredeti felülete szép volt, úgyhogy nem volt szükség teljes csiszolásra, egy szappanos lemosás előkészítésként elég volt.

 

2. Viktória eltávolította a fogantyúkat és az ajtóról a díszlécek egy részét, tapaszolta, majd simára csiszolta a helyüket.

 

3. A kész festéket (lásd a cikk végén az anyaglistát) két rétegben kenjük föl, sima tömött ecsettel, a rétegek között kivárva a száradási időt. Viktória a bútor belsejét is lefestette.

 

4. A stencilminta helyét előbb kezeljük le átlátszó viasszal, majd a stencilmintán át szivacsecsettel hordjuk fel az (esetünkben aranyszínű) antik viaszt.

 

5. Dolgozzunk apró, tapogató mozdulatokkal. Viasszal egyébként sokkal könnyebb stencilezni, mint festékkel, mert nem tud a stencil alá folyni.

 

6. Ezután következett a – szintén aranyszínű – füstfólia felvitele.

Azért füstfólia, mert rendkívül vékony, a legkisebb szellő is ellebbenti.

 

7. Viktória először ecsettel felvitte a felületre a ragasztót, és hagyta egy kicsit száradni. Ez nem jelent sok időt, egy-két perc elegendő.

 

8. Ekkor egy ecsettel rásimította a füstfóliát a beragasztózott felületre. Ezután már csak a viaszolás volt hátra, majd felkerülhetnek az új fogantyúk. És következzen még néhány kép a kész, új ruhájú komódról:

Anyag- és szerszámszükséglet

- ébenszínű tejfesték

- tapadásfokozó tejfestékhez

- Pentart színtelen befejező viasz

- Stamperia stencil

- Pentart arany antikoló viasz

- 7 db arany füstfólia

- laposecset

- szivacsecset

- puha rongy

Tejfesték

A tejfesték por állagú, alkalmazás előtt kell elkészíteni. Ennél a fajtánál egy rész por, egy rész víz az arány. A festék könnyen keveredik, nem marad csomós. Miután elkészült keverjük hozzá a tapadásfokozót, 2 rész festék - 1 rész tapadásfokozó arányban, így nincs szükség alapozásra.

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Csempézzük le a konyhaasztalt!
Régi konyhaasztalukat sokan tűzre vágják, mi azonban felújítottuk, mert az anyaga stabil volt, így harmadannyiba került, mintha újat vettünk volna. A csempézendő felület nem mindig fogadja jól a ragasztót, ezért érdemes tapadás-elősegítő (ún. kellősítő) folyadékot használni.


Otthon-bútor
Székek szuperhősöknek
A tanulás is jobban megy, ha a gyerek tudja, hogy szuperképessége van hozzá. Ajándékozzunk neki önbizalmat!


Ötletek
Funkcióváltó kisszekrény
Hálószobai éjjeliszekrényét újította fel, illetve alakította át a karcagi Kréz Tamás fürdőszobai szekrénykévé.


Otthon-bútor
Egy bútor új élete
Nagy Viktória festéssel a stencilezett mintával újította fel régi komódját.


Otthon-bútor

Stencilezett komód


Otthon-bútor

Álomfürdő kis helyen
Fizessen elő a magazinra

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.

ötletmozaik.hu © 2019

minden jog fenntartva
Csináld magad!
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság