Klímaszabályozó rendszer vethet véget a rossz beltéri levegőnek

Hírek

Klímaszabályozó rendszer vethet véget a rossz beltéri levegőnek

Saját irodájában demonstrálja legmodernebb klímaszabályozó rendszereinek képességeit a Daikin Hungary. A 750 négyzetméteres irodában folyamatosan biztosított a szükséges mennyiségű friss, tiszta levegő; a telepített szenzoroknak köszönhetően rögtön értesülnek a szén-dioxid koncentráció növekedéséről, és a rendszerek automatikusan átcsoportosítják a friss levegőt oda, ahol arra szükség van.

Létszám alapján adagolják a friss levegőt

A munkahelyeken általában nagy a jövés-menés, a benti létszám is gyakran változik. A levegőt biztosító rendszerek legtöbbször előre meghatározott mennyiséget fújnak minden egyes helyiségbe. A Daikin egyik újítása az, hogy a friss levegőt a munkatársak tartózkodási helyéhez és a helyiség igényeihez igazítja, azaz az éppen aktuális létszám alapján szabályozza a beáramló mennyiséget.

Egy nemzetközi kutatás szerint a dolgozók mindössze munkaidejük harmadát töltik íróasztaluknál, a fennmaradó időben pedig nagyrészt tárgyalókban ülnek. A cég új irodájában, az Alíz utcai Office Garden IV. épületében is így lehet ez, ahol egylégterű helyiségekben munkaállomások és különböző méretű tárgyalószobák kaptak helyet. A kollégák a feladattól függően dolgozhatnak saját helyükön, csoportszobában vagy csendes zónában is. A zsúfoltabb tárgyalószobákban könnyen lecsökkenhet a levegő oxigéntartalma. A rendszer a különböző érzékelők adatai alapján tehát itt több oxigént biztosít. Ugyanakkor, ha a közös tér szinte üres, mert sokan ebédelni mennek, akkor ebben az időszakban oda kevesebb levegőt irányít. Budapesten egyébként alig fél tucat olyan irodaház van, amely úgynevezett „on-demand” levegőmennyiség-szabályozást alkalmaz.

levego.jpg

Az alattomos szén-dioxid

Ha egy munkahelyen a dolgozók fejfájással küzdenek, az gyakran nem az időjárási frontoknak, vagy a kimerítő feladatoknak köszönhető. Könnyen előfordulhat, hogy a magas szén-dioxid szint okozza a kellemetlenséget. Ezt sok helyen ösztönösen is megoldják szellőztetéssel, de van, ahol erre nincs lehetőség. Egy csupa üveg toronyházban például nem lehet csak úgy nyitogatni az ablakokat, ennél komplexebb megoldásra van szükség.

A kiépített rendszerben az iroda több pontján jelenlétérzékelőket, széndioxid-szenzort, illetve a cég által továbbfejlesztett beltéri levegőminőség-érzékelőket helyeztek el, amelyek valós idejű visszajelzést adnak. Mérik a hőmérsékletet, a páratartalmat, a finom port, a szén-dioxid koncentrációt, a légnyomást, sőt, még az elektroszmogot is. A rendszert roppant egyszerű telepíteni, percek alatt kész, a készülék pedig a helyszínen és a felhőben is rögzíti a mért értékeket, így akár a telefonunkon is nyomon követhetjük ezeket. A szén-dioxid szint 1000-től 1500 ppm-ig kritikusnak, 1500 ppm felett pedig már egészségtelennek számít, de a Daikin megoldása az egészséges szinten belül tartja a koncentrációt. Az oxigéndús levegőnek köszönhetően a fejfájás elkerülhető, a munkatársak pedig jobban tudnak koncentrálni.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Ház fűtési költség nélkül
Egyre több magánépíttető szeretne alacsony energiafelhasználású családi házat. Nincs könnyű dolga, mert mifelénk még kevés építőipari cég képes olyan pontosságú munkára, amilyet a passzívház-építési technológia megkövetel. Az idei Construmán mutatták be a Fészekrakók című ismeretterjesztő filmet, amely egy passzív- és egyben ökoház építését követi nyomon. Ennek a háznak a ?működését? mutatjuk be.


Gép- és anyagújdonságok
Környezetbarát, olcsó klimatizálás
A növekvő átlaghőmérséklet következtében élénkülő kereslet várható a klímapiacon. Válaszul jelentősen növelné értékesítését a Panasonic.


Szerszám-anyag
Klíma helyett szigetelés
Kevesebb, mint 2%-ra csökkent a különbség Magyarország téli és nyári energiafogyasztása között: átlagosan 15-20%-kal növeli a klímaberendezés a nyári energiafogyasztást. Pedig van más megoldás is.


Gép- és anyagújdonságok
Szolár légfűtő és szellőztető rendszer
Olyan esetekben, amikor a téli félévben nem lakott építmények, helyiségek és azok berendezéseinek állagmegóvása érdekében van szükség költségmentes fűtésre és szellőztetésre, a szolár légfűtésnek nincs alternetívája. A szolár legfűtéssel rengeteg probléma megoldódik.




Gép- és anyagújdonságok

Tovább tart a klíma beszerelése












Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság