Összecsukható padlásfeljárók

Otthon-bútor

Összecsukható padlásfeljárók

Egyre többen igyekeznek kihasználni családi házuk tetőterét, hogy növeljék a lakható alapterületet, illetve hogy tárolót biztosítsanak az épp nem használt holmiknak. A feljutás biztonságos lehetőségét ezért mindenképpen meg kell oldani. Erre a feladatra a legcélszerűbb és legolcsóbb alkalmatosságok a padlásfeljárók.
padlásfeljáró

A tetőtér elérésére a hagyományos létránál ma már alkalmasabbak a padlásfeljárók. Természetesen csak alkalmi használatra valók, viszont nagy előnyük, hogy a beltérből biztosítják a feljutást a padlástérbe. Mivel felcsukva a mennyezettel azonos síkban vannak, szinte alig vehetők észre, és használaton kívül létraszáa lakótérben sem foglalnak el területet.

Láthatatlan lépcsők

A padlásfeljárók beépítéséhez bizonyos feltételek betartása szükséges, ezek ismeretében célszerű kiválasztani, melyik gyártmány alkalmas az adott helyre. Alapvető fontosságú a helyiség belmagassága, továbbá a mennyezeti gerendák egymástól való távolsága. A létrák hossza általában a helyiségek belmagasságához méretezett, az egész szerkezetet magában foglaló doboznak ? pontosabban a létrakeret méretének ? pedig a födémgerendák távolságához kell igazodnia. A tokot ? és ezzel az egész létraszerkezetet ? ugyanis a tartógerendákhoz kell erősíteni. Ez természetesen bizonyos mértékig behatárolja, hogy a helyiségbe hová lehet felszerelni a feljárólétrát. A belmagasság azért lényeges, mert a leeresztett létrának megfelelő hoszszúságúnak kell lennie, no meg hogy fokai lenyitás után közel vízszintes helyzetbe kerüljenek. A másik fontos szempont, hogy a létra lenyitásánál ? körülötte és mögötte is ? elegendő hely álljon a rendelkezésünkre. Egyes gyártmányok le- és felzárásához is nagyobb helyre lehet szükség, mint a letámasztásához, ezt a körülményt különösen a szűk helyiségekben elhelyezendő padlásfeljáró létráknál kell figyelembe venni. Az sem mellékes, hogy a beszerelt létrát mennyire könnyű lenyitni, illetve felcsukni.
Az összecsukott létraszárak tömege jelentős, de a felcsukást rugós előfeszítésű karos szerkezetek könnyítik meg. A létrák alkalmazását a dőlésszögük is befolyásolja, ami általában 20-40 fok között változik, a gyártók termékeitől függően. A megfelelő típust tehát a fentiek és az árak figyelembevételével kell kiválasztani.

Feljárók és típusok

A választék a hazai barkácsáruházakban elégségesnek mondható. A feljárók szerkezeti kialakítása hasonló, a beépíthető tokméretek is a szabványos gerendatávolságokhoz igazodnak. A padlásfeljáró létrák beépítése nem tűnik túl nehéz feladatnak, de ez csak a látszat. Mint ahogyan az épületek is sokfélék, a födémek sem egyformák. Betongerendás födémszerkezetek esetében semmiképpen se próbálkozzunk magunk a létra beszerelésével, mert ebben az esetben a feladat túl nehéz, és sok veszélyt rejt. Mivel a létra beépítéséhez nyílást kell vágni a födémbe, a betonból készülteknél ezt csak szakember tudja szakértelemmel és felelősséggel elvégezni. A fafödémek esetében jobb helyzetben vagyunk, mert a gerendák helyét könnyű felderíteni, és a tokkeret beillesztéséhez szükséges nyílás kivágása sem okoz különösebb gondot. A gerendák helyét a padlástérből lehet a legkönnyebben meghatározni. Lehetőleg olyan iparost válasszunk, aki segít a megfelelő padlásfeljáró kiválasztásában, és a szakszerű beépítést is vállalja.

Válasszunk méretet!

A Fakro cég fából készült padlásfeljáró létrái különféle helyi adottságokhoz igazodó választékot biztosítanak. A standardnak mondható 2,7 m-es belmagasságú helyiségekbe három- és négyrészes tagolású létrával szerelt padlásfeljárókat készítenek. A háromrészes létrák lenyitásához 1,7 m-nyi, a négyrészes létrákhoz viszont csak 1,34 m-nyi szabad hely szükséges. A tokméretek választéka is bőségesnek mondható. A 2,7 m belmagasságú helyiségekbe 60×120, -130 és -140, továbbá 70×120, -130 és -140 cm-es tokméretűek közül választhatunk. A négyrészes létrákat csak egyedi megrendelésre készítik el. E létrák teherbírása 160 kg.

Egyedi megoldás

Léteznek az eddig ismertektől eltérő módon működő, kétrészes padláslépcsők is. Az ajtó lenyitását követően a fixen rögzített felső létraelemről párhuzamosan elcsúsztatható az alsó létratag, amely egy speciális csuklószerkezet segítségével kerül egy síkba a felette levővel. Emiatt számolni kell azzal, hogy az ajtó felcsukása után a létra felső része túlnyúlik, és külön helyet igényel a tetőtérben.


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Hőszigetelés és járófelület egyben
Utólagos hőszigetelés alatt a homlokzatok szigetelését értjük, de a házak és lakások esetében egyéb lehetőségünk is van a fűtési díj csökkentésére. A beépítetlen a padlástérben semmilyen hőszigetelés nincs, így a födém nyitott ablak a meleg számára.


Otthon-bútor
Lépcső készítése saját kezűleg
Aki nagyon akarja, annak egy tetőtéri lépcső elkészítése sem megoldhatatlan feladat. Íme egy konkrét példa, hogyan zajlik ez.


Ötletek
Külső lakásfeljáró lépcső
Szükségessé vált egy feljáró megépítése Vass Zoltánék házán Keszthelyen.


Szerszám-anyag
A korlát is lehet szép
Második gyermekük érkezése sarkallta Veres Péteréket gödi házunk tetőterének beépítésére. A tetőtérbe vezető lépcsőhöz és közlekedőhöz biztonsági szempontból szükség volt korlátra is.


Gép- és anyagújdonságok

Láthatatlan padlásfeljáró
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság