Beépített szekrény az előszobában

Otthon-bútor

Beépített szekrény az előszobában

Az előszobában mindig kevés a szekrény, de ha nincs több hely, akkor a szekrénybelső lehető legjobb helykihasználású kialakításával, átalakításával segíthetünk a helyzeten.A fülkeszerű falmélyedés berendezése tökéletesen megfelelt a hagyományoknak: egy akasztórúdból és egy kalaptartó polcból állt. Nem nézett ki valami csinosan, de funkcionális volt ? míg nem jöttek a gyerekek. A kicsik kinti cuccai ? szandálok és cipők, télen pedig kiscsizmák ? sok helyet követeltek, és persze a bejárathoz minél közelebb... úgyhogy tenni kellett valamit. A lakásfelújítás jó alkalom volt arra, hogy végiggondoljuk a család előszobahasználati szokásait, és néhány belsőépítésuzeti szempont alapján áttervezzük a beépített szekrényt.

Dupla hely a kabátoknak

Mivel az előszobát nem lehetett a duplájára nyújtani, a falmélyedést vettük szemügyre. Mit kiderült, nem is olyan sok munkával olyan megoldást lehet létrehozni, amely működik ? ráadásnak pedig még szép is. Arra jutottunk, hogy a falmélyedést beépített szekrénnyé ?léptetjük elő?, felosztva két karcsú ajtóval ellátott akasztós részre meg két beépített polcra. Mivel a gyerekek kabátkái messze nem olyan hosszúak, mint a felnőttekéi, az akasztós szekrény egy részét leválasztottuk nekik, és abban két akasztórudat is elhelyeztünk egymás fölött. Mindjárt kétszer annyi helye lett a kiskabátoknak. Nem is beszélve arról, hogy az alsó rúdon elhelyezett vállfákat ők maguk is elérik.

Rejtve tárolt cipők

Az akasztós szekrény és a polcok nem egyforma mélyek. A vállfák szélessége miatt az akasztós rész 60 centi mély, vagyis annyi, amennyi a mélyedés maga; a felső és alsó polc viszont csak 30 centis. Mindkettőt a szekrényajtó felől építjük be. A felső polc mögötti tér persze így elvész (hacsak nem akarjuk a nagyon ritkán használt tárgyainkat ott tárolni), de mégis ez a megoldás a jó, mert ilyen magasban ennél mélyebbre csak nagyon nagyra nőtt emberek tudnának benyúlni, ráadásul óhatatlanul összekeverednének a sapkák, egyebek. Az alsó polc esetében viszont kifejezetten jó, hogy csak 30 centi mély, mögötte ugyanis széles lábbelitároló hely ?rejtezik?, s a csizmák így nem változtatják öszszevisszasággá az előszoba összképét. Fontos szempont volt, hogy bár a cipők hátul vannak, még a gyerekek is könnyen el tudják érni őket. Mindkét polc középső harmadát 6 mm-es rétegelt lemezből készült András-kereszttel osztottuk fel összesen nyolc részre, így mindenki könnyen megtalálja a maga fejfedőjét, kesztyűjét, kendőjét, sálját, ernyőjét, miegyebét.

Szokatlan ajtómegoldás (fent a 3. kép)

A beépített bútordarabot részben takarja a két ajtó, mivel a bejárat közelsége miatt nem volt lehetőség olyan szekrényajtók felszerelésére, amelyek az egész szerkezetet eltakarnák. A választott megoldás ? amely szerint az ajtók a szekrény 2/3-át takarják, váratlan, de ízléses. A vékony ajtók előnye, hogy könnyen nyithatók, nem mellékesen pedig kevés helyet foglalnak a szűk előszobából, amikor öltözünk. Az egész szekrényt három oldalról a falra ragasztott- szögelt, 6 mm vastag, 10 centi széles deszkaszegély keretezi, látványban is egybefogva a szekrény akasztós és polcos részeit, amelyek emiatt természetesen 6 mm-rel kijjebb állnak, mint a fal síkja.

beépített előszobaszekrény készítési ábra A rajzon megadott értékeket természetesen mindenki igazítsa a saját lakásában adott méretekhez. Ez a falbeugró 88×201 centis volt (a magasságot a dobogó tetejétől számítva). A szekrény és a polcelemek méreteit úgy kalkuláltuk ki, hogy egy centivel kisebbek legyenek a falmélyedésnél, ezt a rést hivatott a falhoz erősített keret eltakarni.

 

beépített előszobaszekrény beépített előszobaszekrény
Szabjuk le az elemeket. A szekrény és a polcok oldalait és alját-tetejét faragasztóval, valamint 4,0×40-es csavarokkal fogtuk össze. A csavarok helyét fúrjuk elő! A 4 mm-es hátlemezeket ragasztóval és 12/25-ös szögekkel erősítsük a helyükre. Élfóliázzuk a polcok elejét. Vágjuk be szélességük feléig a két polctagoló X-deszkát.
beépített előszobaszekrény beépített előszobaszekrény
Beépítés előtt dobogót építettünk az alsó polc alá: így egy szintbe kerül a lábazati lécekkel, másrészt gyermekünk 40-45 centis magasan ült a legkényelmesebben. Az alsó polcot 14/35-ös szögekkel erősítettük a dobogóhoz. Figyeljünk arra, hogy 6 mm-rel nyúljon túl a fal síkján, így kerül majd egy síkba a keret szegélydeszkáival.
beépített előszobaszekrény beépített előszobaszekrény
Csavarozás előtt pillanatszorítókkal rögzíthetjük a legkönynyebben helyükre a szekrény és a polc kereteit. Jobboldalt nincs szekrény, ott az E jelű tábla tartja majd az ajtót. Szereljük fel a 3-3 diópántot vagy kivetőpántot a szekrényoldalakra. Hengerrel fessük le kétszer az ajtókat, s rájuk is szereljük fel a pántokat, fogantyúkat és mágneszárakat.

 

MI KELL HOZZÁ?  

4 mm vastag fehér hátlemezből:

 • 1 db 30×140 cm-es szekrényhátoldal (G)
 • 2 db 30×87 cm-es polchátoldal (H) 6 mm-es rétegelt lemezből
 • 4 db 30×38 cm-es elem a polcosztó X-ekhez (J)
 • 2 db 10×210 cm-es oldalszegély a kerethez
 • 1 db 15×107 cm-es felső elem a kerethez 20 mm átmérőjű akasztórúdból
 • 2 db 26,8 cm-es rúd (K)
 • 1 db 72 cm-es elem (L)

16 mm-es fehér laminált bútorlapból:

 • 2 db 60×140 cm-es szekrényoldal (A)
 • 2 db 26,8×60 cm-es szekrényelem (egy alj és egy tető) (B)
 • 4 db 87×30 cm-es polcelem (két alj és két tető) (C)
 • 8 db 26,8×30 cm-es polcoldal és rekeszfal (D)
 • 1 db 15×140 cm-es ajtótartó elem (E)
 • 2 db 30×200 cm-es ajtó (F)
Valamint n 4,0×40 mm-es csavarok n 14/35 mm-es szögek n 6 db kivetőpánt (vagy ha az tetszik, 6 db diópánt) n 2 ajtófogó n 2 mágneszár az ajtókhoz n fehér élfóliahirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gyerkőc
Várfal a gyerekszobában
A gyerekek hálószobájába készítette – férje és annak barátja segítségével – teljes egészében saját tervek és kivitelezés nyomán ezt a térelválasztó falat Nagyné Dorogi Csilla Ócsán.


Ötletek
Gardróbszoba s. k.
Jórészt bontott anyagokból készítette Gál István Martfűn a család gardróbszobáját.


Otthon-bútor
Helykihasználó előszobabútor
Akárhány szekrényünk, polcunk, ládánk van, az előszobában mindig elkél a rakodóhely. Most azt mutatjuk be, hogyan használhatjuk ki ilyen célra a legjobban a sarkot, beugrót.


Ötletek
Méretre készült gardrób
Némi munkával tetőlécből sem nehéz egyedi tervezésű gardróbot készíteni – így tett olvasónk, Horosz Gergő is.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság