A jó kert is fejben dől el

Kert-balkon

A jó kert is fejben dől el

A kertek kialakításakor a természetet és az épített környezetet próbáljuk egységbe hozni. Méghozzá olyanba, hogy egy kényelmes, saját elképzelésünket megvalósító ugyanakkor a természet szépségét is érvényesülni engedő teret kapjunk. A növények persze fontosak, de abban, hogy kertünk a pihenés és a társasági, családi élet kényelmes központjaként működhessen, a gondos tervezésnek és a megfelelő építőelemeknek is fontos szerepe van.

Funkcionalitás és praktikum

A kertépítés első és legfontosabb lépése a tervezés, azon belül is a funkcióválasztás. Ahhoz ugyanis, hogy kertünk valóban beváltsa valamennyi hozzá fűzött reményünket, el kell döntenünk, hogy milyen feladatokat szeretnénk, ha ellátna – hangsúlyozzák az újHÁZ Centrum szakértői. Úgy vélik, hiába néz ki az első pillanatban remekül valami, ha nem praktikus, a jövőben nem fogjuk se használni, se szeretni.


Ma már általános, hogy kerti étkező, esetleg sütögető, nyári konyha, vagy éppen egy kis veteményes is szerepel a gondosan megtervezett rajzon, de van, ahol egy mini játszótér kialakítása a legfontosabb. Sokan a kertben parkolnak autójukkal, a barkácsolók pedig el sem tudják képzelni birodalmukat tároló nélkül. Az is fontos, hogy tudjunk mértéket tartani: a kívánt elemek számát igazítsuk kertünk méreteihez. Ha túl sok mindent zsúfolunk bele, az összkép zavaros lesz, és éppen a természetnek nem jut elég hely.

Térkövek minden ízléshez

Ha a funkcionalitást egyértelműen meghatároztuk, jól átgondoltan meg kell tervezni a többi épített elem, így az utak, a lépcsők, a támfalak, adott esetben pedig akár a virágládák helyét is. A gyakran használt részek legyenek szilárd burkolatúak és az oda vezető utak a lehető legrövidebbek, a többi esetében jól működhetnek a gyeppel körülvett lépőkövek, kacskaringós formák is. Érdemes gondosan alapozott, szilárd burkolatot fektetni az étkezésre szánt területre, a teraszra is, így nem süllyednek a földbe a szék- és asztallábak.


A térkő szerepe azért is hangsúlyos, mert ennek segítségével a kertet a ház stílusához tudjuk igazítani. A természetes kövekre hasonító, rusztikus hatású, szabálytalan élű kövek nagyon divatosak, de furcsán mutatnának egy minimalista, modern épület előtt, ahogy egy ódon terméskővel fedett épület látványát is tönkreteheti a minőségi és divatos beton térkő burkolat. Az építőanyag-kereskedelmi hálózat kínálatában több olyan termékcsalád is megtalálható, melyek az összes fent említett funkció betöltésére alkalmasak, ráadásul népszerű színekben érhetők el, így minden ízléshez és épülethez illeszkedőt találhatunk közöttük.

Stílusos kert tudatos tervezéssel

A trendek persze a kertek esetében is ugyanolyan fontosak, mint a ház vagy lakásbelső kialakításakor. Jelenleg a külső terekben is hódítanak a rusztikus megoldások: szabálytalannak tűnő növénycsoportok mellett népszerűek a kőből vagy fából készült szegélyek és burkolatok, a természetes anyagok, valamint organikus formák az épített részek esetében is.

Ha környezetvédelmi szempontokat is figyelembe veszünk kertépítéskor, fontos, hogy őshonos növényeket telepítsünk a számukra leginkább megfelelő fényviszonyokat biztosító helyekre. A túlburjánzó hangulatú kert persze ugyanúgy a tudatos tervezés eredményeként lesz a minimalista társaihoz hasonlóan igazán szép – hangsúlyozzák az újHÁZ Centrum szakértői.
Ahogy a lakberendezők a szobák esetében, a kertrendezők kültéren is ajánlják a szemet vonzó fókuszpont kialakítását. A friss trendek szerint ez a hagyományosnak mondható tavacskánál vagy kővázánál lehet valami sokkal meglepőbb is: egy, a környezettől tudatosan elütő, feltűnő színű falszakasz, vagy épp az ipari hangulatot a kertben is megjelenítő fémtárgy.

Egyre divatosabbá válnak az egyébként több szempontból is nagyon praktikus magasított ágyások is, melyek megkönnyítik a paradicsom és a paprika gondozását, ugyanakkor a dísznövényeknek is remek helyet biztosítanak.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Boroshordóból bárszekrény
Nagy, 110×100 centis boroshordót alakított át kerti bárszekrénnyé Németh Károly Zalaegerszegen.


Kert-balkon
Hintaágy a jó levegőn
Kényelmes kerti hintaágyat készített Magyar Szabolcs. Mivel korábban a lányainak épített gyerekbunkert kötélfalas módszerrel, kézenfekvő volt az ötlet, hogy a hintaágy belsejét is kötélfonással oldja meg.


Ötletek
Csempével újulnak meg az asztalok
Egy kerti és egy erkélyen szolgálatot tevő asztalt is mozaikozással újított fel Móroczné Nyúl Judit Pécsett.


Ötletek
Kerti tó s. k.
A családi ház kertjét díszíti ez a tavacska, amelyet Juhász Tamás készített Gyulán.


Kert-balkon

Behúzható tető


Kert-balkon

Kőablak a falon


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság