Kopogó és lépéshang csillapítás

Gép- és anyagújdonságok

Kopogó és lépéshang csillapítás

A többszintes középületekben és az emeletes, tetőtér-beépítéses lakóépületekben is kellemetlen hanghatásokhoz vezetnek a kopogó- és lépéshangok által okozott zajok. A legintenzívebben a hidegburkolattal ellátott helységek padlóin keletkeznek. Éljünk zajok nélkül!
A nem megfelelően hangszigetelt keletkezési helyükről, helységükből kiindulva az épületszerkezetek által elvezetődnek és olyan helyen is zavarnak minket, ahol nem is gondolnánk. Az elvezetett zajok a keletkezésük alatti helységekben pedig mindig hallhatók, de még a szomszédos vagy távolabbi helységben is erősen érzékelhetők a nem kívánt hanghatások.
 
A kopogó és lépéshangok ellen hagyományosan a födém betonszerkezetére közvetlenül fektetett lépésálló hangszigetelésre készített úsztatott aljzatokkal lehet védekezni. Azonban a hagyományos úsztatott aljzatok 10cm vagy ettől nagyobb rétegvastagságúak, és ennyivel is megnövelik az épület, építmény födémmagasságait.
 
A megnőtt födémvastagságok pedig akár azt is eredményezhetik, hogy a megvalósítható lakószintek száma lecsökken, az építménymagassági és egyéb beépíthetőségi előírások által megengedett lehetőségek kevésbé eredményesen kerülnek kihasználásra.
 
A hagyományos lépéshangszigetelés helyett alternatívaként használható és hatékonyabb megoldást jelent a Mapefonic System alkalmazása. A torinói Galileo Ferraris Institute által kiadott minősítés szerint a Mapefonic System 17,6 dB értékkel csökkenti a zajhatást, ha a zajszint index értéke standard behatás esetén 59,4 dB. Tehát az emberi fül számára jelentős mértékben csökkenti a hallható zajokat.
 
A kerámia, mű- vagy természetes kővel burkolható, és azok vastagságától függően néhány cm, azaz ténylegesen kis vastagságú lépéshangszigetelő rendszer beton vagy fafödémen, illetve régi kerámia, természetes kő, parketta burkolatú padlókon alkalmazható.
 
A Mapefonic System-et alkotó öt termék a következők szerint építendők be. A Mapefonic Strip öntapadó szalagot a padló széleihez és az oszlopok köré kell ragasztani. A Mapefonic Pad 11,5mm vastag, adalékszerrel töltött bitumenből készült, üvegszál erősítésű, a hátoldalon hangelnyelő kárpitszövet bevonatú akusztikus burkolólapokat a padlóra kell ragasztani Mapefonic Glue akrildiszperziós ragasztóval. Erre a kerámia burkolólapokat vagy a nedvességre nem érzékeny kő anyagokat Mapefonic Mortar gyorskötésű cementbázisú ragasztóval kell burkolni. A 2-20mm közötti fugák Mapefonic Grout, gyorskötésű és gyorsszáradású, fokozott terhelhetőségű- kivirágzásmentes, polimerekkel módosított fugázóhabarccsal töltendőek ki.
 
A lépéshang átvitel elkerülésére a lábazatot a körben elhelyezett Mapefonic Strip-re kell felhelyezni, majd a fugatömítő massza felhordása előtt a szalagokat szorosan az elülső élnél le kell vágni. Végül a hézagokat Mapesil AC-vel vagy Mapesil LM-mel lehet kitölteni.
 
Bővebb információ a www.mapei.hu weboldalon!hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
A hangszigetelés folyamata
A hangszigetelés alapvető lépése a hangelnyelő burkolat beépítése.


Gép- és anyagújdonságok
Hangszigetelés a gyakorlatban
A magánlakások hangszigetelése többnyire egy hangos zenét kedvelő szomszéd felé eső fal szigetelését jelenti. De vajon hogy oldható meg ez egy szabadtéri színpad esetében?


Gép- és anyagújdonságok
Hő- és hangszigetelés pisztolyhabbal
A Soudal legújabb fejlesztése a Soudafoam Gun! Az egykomponensű szerelő és tömítő pisztolyhab ideális a magas hang- és hőszigetelési igényű helységek, épületek profi szerelő- és tömítő munkáinak elvégzésére. A rések stoppolva, se ki, se be semmi!


Gép- és anyagújdonságok
Javuló hő- és hangszigetelés
Jobb teljesítmény, környezetvédelmi előnyök, és újszerű műszaki megoldások a Knauf Insulation háza táján.
Gép- és anyagújdonságok

A hangszigetelés fontossága


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság