A szakemberhiány ellenszere

Gép- és anyagújdonságok

A szakemberhiány ellenszere

A BMI Group a szakmai szervezetekkel közösen megvalósított képzési programokkal igyekszik leküzdeni a hazai építőipari szakemberhiányt.

A Braas Monier és az Icopal nemzetközi fúziójával létrejött a BMI Group, amely összesen 14 márkát fog össze, ezzel Európa és Észak-Amerika piacvezető, Ázsia meghatározó építőipari gyártócége lett a tetőrendszerek és a vízszigetelés terén – jelentette be a cég itthoni ügyvezetése a hazai építőanyagok piacára is ható összeolvadást.

A BMI Groupot hazánkban a tetőrendszereiről ismert Bramac és a lapostetőkre specializálódott Villas képviseli – mindkettő jelentős gyártói kapacitást mozgósítva. A vállalat 1984-es megalakulása óta a hazai tetőfedő képzés megalapítója, majd támogatója, a szakmai szervezetekkel közösen megvalósított képzési programokkal igyekszik leküzdeni a hazai építőipar legnagyobb kihívásaként azonosított szakemberhiányt.
Az építőipari termelés továbbra is fellendülőben van Magyarországon, 2019-re a legóvatosabb európai és hazai becslések is 10 százalék körüli bővülést vetítenek előre. „A 2020-as évre viszont jelentősen lassuló növekedés vetíthető előre (1% körül), amely egyrészről a korábbi támogató jellegű kormányzati döntések (lakás ÁFA) kifutásának, másrészt az EU-s pénzügyi ciklus végének köszönhető, az Euroconstruct és a GKI becslései szerint egyaránt” – közölte sajtótájékoztatón Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója.

Az építőipari bővülés legfontosabb korlátjának a GKI által megkérdezett iparági szereplők 61 százaléka a munkaerőhiányt, 36 százaléka pedig a válság utáni konjunktúra-időszakra jellemző kapacitáshiányt tartja. „Kongatni kell a vészharangot – figyelmeztetett Szalai Levente, az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetségének (ÉMSZ) ügyvezető igazgatója – országos szinten 23 tetőfedő diák végzett nappali képzésben 2018-ban. A többi iparági szövetséggel és a piaci szereplőkkel közösen igyekszünk oktatási programokkal és népszerűsítő kampányokkal támogatni a szakemberhiány csökkentését elősegítő programokat.”

A kereslet jelenlegi növekedése mellett, hosszútávon a piaci szereplők is a növekedési ütem lassulására készülnek. A gyors változások hívták életre az itthon harmincöt éves múlttal és három gyáregységgel rendelkező, tetőrendszereiről ismert Bramac és a szigetelőanyag-gyártó Villas anyavállalatainak nemzetközi egyesülését. „Az újonnan létrejött cégcsoport, a BMI Group a megnövekedett innovációs és gyártókapacitásnak köszönhetően szeretné megőrizni piacvezető pozícióját a komplex tető- és szigetelőrendszerek területén” – mondta el Miheller Gábor, a BMI Magyarország ügyvezető igazgatója. A munkaerőpiaci kihívások enyhítésére az ÉMSZ és a BMI Magyarország közös képzést és helyi szintű akciókat indít, ezenkívül a cégcsoport a terméktervezés során is előtérbe helyezi a szakemberek igényeire tervezett megoldásokat. „Különösen fontos ez egy olyan környezetben, ahol ugyan a jelenlegi konjunktúra lassul, talán rövid távon még stagnál is, de a kivitelezők átlagéletkora 50 körül van, és az elmúlt években, évtizedben nem volt szakkivitelezői képzés, amely a minőségi munkavégzést akár már rövid távon is biztosítaná” – tette hozzá Miheller Gábor.

2017-ben a teljes GDP-termeléshez viszonyított építőipari részesedés Magyarországon nem érte el az öt százalékot (4,8%), némileg elmaradt ezzel az uniós átlagtól (5,4%) és a hagyományosan hasonló gazdasági szerkezettel rendelkező régiós versenytársakétól is, mint Románia (6,4%), Szlovákia (7,7%) és Lengyelország (7,3%). A GKI adataiból az is kiderül, hogy a lakosság körében egyre többen terveznek építkezést vagy felújítást. Az idei év elején több mint félmillió ember volt érintett a kérdésben, miközben a kiadott építési engedélyek száma több mint tizenötezerrel meghaladta a használatba vett a lakások számát 2018-ban, tehát a hazai piacon adott a tér a további növekedésre.

A BMI Groupról
A BMI Group a Braas Monier és az Icopal összeolvadásából jött létre és a globális építőanyagiparban megkerülhetetlen, amerikai Standard Industries család része. A fúzióval az egyesült vállalatcsoport méretéből, gyártói kapacitásából, termék- és szolgáltatásinnovációjából adódóan Európa és Észak-Amerika piacvezető, Ázsia meghatározó tetőrendszereket és szigetelő anyagokat gyártó vállalata lett, mely minőségi megoldásokat kínál magas- és lapostetős megrendelésekhez egyaránt. Több, mint 150 éves tapasztalattal, 40 országban, közel 11 ezer munkatárs dolgozik azon, hogy szakértelmükkel kiszolgálják a lakossági, közületi és ipari projekteket.

A Bramacról

A BMI Group tagjaként a Bramac Kft. (korábban a Braas-Monier csoport tagja) közel négy évtizede van jelen Magyarországon hazai gyártású tetőtermékeivel. A cég neve egybefonódott a minőségi betoncserepek fogalmával, veszprémi és kecskeméti gyáraiban több mint 100 főt foglalkoztatva jelenleg 13 országba gyárt magas minőségű beton- és kerámiacserepeket. Komplex tetőrendszer-megoldásai egyedülállóak Magyarországon, tetőcserepeit – egyedüliként a tetőfedőanyag-iparban – szélcsatornákban teszteli saját termékfejlesztő- és kutatóközpontjaiban, valamint időjárásállomásain. Az elmúlt évtizedekben megrendelt több mint kétmillió komplett tetőrendszer bizonyítja a dolgozók szakértelmét és a folyamatos termék-innovációk hatékonyságát.

Az Icopalról

Az 1876-ban alapított koppenhágai vállalkozás 1912-től foglalkozik tetőszigetelő bitumenes lemezek gyártásával, 1990-ben pedig Magyarországon is belépett a piacra. Azóta ez az üzleti terület dinamikusan fejlődik, mára már négy kontinensen zajlik a termékek gyártása. 30 országban, 36 gyártóüzemmel, 95 kereskedelmi képviselettel együttműködve forgalmazzák termékeiket, melyek közül a lapostetők vízszigetelésére specializált termékeket a szakértők a piac legtartósabb, leghatékonyabb és legrövidebb idő alatt beépíthető típusai között tartják számon. Az Icopal 2019-től BMI Villas-ként, a BMI Group égisze alatt folytatja tevékenységét prémium minőségű termékeivel, melyeknek jelentős részét itthon, a cég zalaegerszegi gyárában állítják elő. Itthon a Villas és a Bramac képviseletét és irányítását egyaránt a BMI Magyarország látja el. 

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
A titkos polc
Természetesen nem feltétlenül (csak) ékszerek tárolására jó ez a könyvespolcba simuló titkos rekesz.


Otthon-bútor
Pici garzonban összkomfortos galéria
Ötéves kislányának készített minigalériát Farkas László Kunszentmiklóson. Az egyszobás lakásban ugyanis hely nem volt külön lánykaszobára, mivel azonban az igény megfogalmazódott, megszületett az ötlet, hogy apa a szülők ágya fölé készít neki galériát.


Gyerkőc
Varázslatos gyerekszoba
Mintákat, formákat és fantázialényeket rajzolt a gyerekszoba falaira szabad kézzel Balázsné Kovács Bernadett Érsekvadkerten.


Ötletek
Napozóágy raklapból
Tetszettek a raklapbútorok Horváth Dánieléknek Szombathelyen, ezért ők is ki akarták próbálni magukat, hogy mire képesek.


Kert-balkon

Diy virágos pad
Otthon-bútor

Olvasónk készítette
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság