Ablakfólia

Gép- és anyagújdonságok

Ablakfólia

Napfény, hőség és a káros napsugarak ellen sokféleképpen védekezhetsz, így például az ablakra ragasztható fóliákkal. Nemcsak a családi ház ablakain nyújt jó szolgálatot, de autók üvegein is. A fóliák díszítenek, és védelmet is nyújtanak.

Magyarországon körülbelül a hetvenes-nyolcvanas évektől használják a fóliákat, azóta minőségükben, élettartamukban folyamatosan javulnak. Az UV-szűrős fóliák mellett többek közt biztonsági, hő-, fény- és belátásvédő, valamint kifakulás elleni védőfóliák léteznek, amelyek épületüvegekre és autókra is használhatók.
A fóliákat általában szakemberek teszik fel, mert a ragasztáshoz pontos munka, s bizonyos esetekben (például az autófóliázásnál) különleges szerszámok szükségesek. A fóliákat az ügyesebbek saját maguk is felrakhatják, ez azonban nagyon figyelmes munkavégzést igényel.

res_8e80b1708b2996705c65906d419b0835_full.jpg

UV-stop fóliával
A Nap égető, erős sugárzásától, a kellemetlen, elviselhetetlen felmelegedéstől és egyéb negatív hatásoktól az üvegre ragasztott megfelelő minőségű fólia is védelmet ad. A fólia elnyeli, illetve visszatükrözi az égető-ártalmas sugarakat, s a helyiség is hűvösebb lesz. Az elektronikai berendezéseket, így a számítógépeket is tönkreteheti az erős napsugárzás. A fólia nyáron az elviselhetetlenné váló meleget kifelé, télen a helyiség belső melegét befelé tükrözi vissza, ezáltal energiát is takaríthatunk meg vele. UV-szűrős fóliák mind a lakás, mind az autó üvegeire ragaszthatók. További előny, hogy az esetleg rendelkezésre álló klímaberendezéseket a fóliák megkímélik az állandó használattól, mert kevesebb hő jut a térbe. Ezáltal energiát is spórolhatunk.

TIPP
Az UV-szűrős fóliák közt egy újabb fejlesztésű képes a káros sugarak 99,9 %-t kiszűrni. A színtelen UV Shield fólia azokat a 320-400 nm közé es? káros UV-A sugarakat (felelős a barnulásért, bőrrák egyik okozója) is elnyeli, amelyeket az üveg átereszt. Az UV-A sugarak alkotják a földet érő UV-sugárzás nagy részét, az UV-B (bőrön gyulladást, öregedést, rosszindulatú daganatot is okozhat) sugarakat az ózonréteg csak részben szűri ki, s elsősorban a szemet károsítja.
Sokan azért nem kívánják fóliáztatni autójuk üvegeit, mert azt túl sötétnek tartják. Az UV Shield a látható fény 78%-át átengedi. Az UV-szűrős fólia tehát jól hasznosítható személygépjárművekben is.

Kukkolók ellen
A belátás ellen védő fóliákat értelemszerűen olyan helyeken használják, ahol nem szeretnék, hogy illetéktelenek bekukucskáljanak az autó, a lakás, a ház ablakain. Ezen fóliák is el vannak látva UV-szűrővel. Van tükrös változat is, ez egy univerzális fólia, amely a belátás, a hő ellen is véd, sőt, a vastagabb hatékony az ultrahangos lehallgatás ellen is. A fólia tisztítása megegyezik a hagyományos üvegével, ráadásul más árnyékolástechnikai eszközökkel ellentétben javítást-karbantartást nem igényel.

Dekorációs fólia a kreatívaknak

A belső térelválasztó fóliák egyes fajtái olyanok, mint a homokfúvott üveg: közelről átlátni rajtuk, messzebbről viszont nem. Elsősorban olyan helyeken alkalmazhatók, ahol a belső tereket üvegfalakkal, lapokkal osztották fel. Többféle színben, alakzatban kaphatók. Ezekből képeket, illetve egyedi alakzatokat is készíthetünk, mindez csak fantázia és kézügyesség kérdése.

A fóliákat akár saját kezűleg is fel lehet tenni, de nagyon ügyelni kell a felhelyezésnél, mert ha egyszer már a fólia az üvegre került, csak úgy távolíthatjuk el, hogy többé nem hasznosítható. A munkát lehúzó- és kinyomószerszámok segítik, amellyel a buborékot, illetve a vizet lehet eltávolítani a fólia alól. Az első lehúzáshoz elég bármilyen vízlehúzó, a másodikhoz viszont szilikonos felületű kinyomó kell.
A teljes száradási idő huszonnyolctól negyven napig terjed, attól függően, hogy milyen fóliát használunk. A száradási idő alatt ne nagyon nyúljunk az üveghez, illetve a fóliához, nehogy elmozduljon. A biztonsági fóliák már néhány óra után védelmet nyújtanak, de a teljes száradáshoz ezek esetében is több idő szükséges.

45690.jpg

1. Az üveget először hagyományos ablaktisztítóval mossuk le. Az egyenetlenségeket (festékpöttyöket) is gondosan kaparjuk le.
2. A fólia szabásánál először kb. 1-1 cm-es ráhagyásokkal dolgozzunk, hogy a szabást megkönnyítsük.
3. Ez után vágjuk pontosan méretre a fóliát vágókéssel, majd vegyük le az ablakról.
4. A teljesen tiszta üveget vízzel permetezzük be. A vízbe tegyünk kis lúgosító anyagot (pl. sampont), így könnyebb lesz a fólia elhelyezése.
5. Húzzuk le a fólia hátoldaláról a védőréteget, és a fóliát is permetezzük le vízzel.
6. Helyezzük a fóliát az üvegre, igazítsuk el. A vizet a keretek felé egy műanyaglappal toljuk ki, majd nedvszívó papírral a vizet itassuk fel.

fotó: annahaus, yisk, emag

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Figyeljünk a vízszigetelésre!
Tudta, hogy egy családi ház építésekor a vízszigetelésből származik a reklamációk jelentős része?


Kert-balkon
Fóliasátrat építeni egyszerű!
Egyre több kertben tűnik fel fóliasátor, amely mára az üvegházak költséghatékony alternatívája lett. Ráadásul nem csak a piacra termelhetünk benne zöldséget, gyümölcsöt: az otthoni étkezőasztalra is jól jön, ami megterem a fólia alatt. Lássuk, hogyan építhetjük meg saját magunk.


Gép- és anyagújdonságok
Az otthonodban ne a víz legyen az úr!
A víz nem csak áradásként tud jelentős károkat okozni, hanem úgy is, hogy apránként, szinte észrevétlenül szivárog be otthonunkba.


Kert-balkon
Mini kertgazdaság
Szeretjük a növényeket, de nincs hatalmas birtokunk, kertünk? Itt a megoldás. Készítsünk kisméretű, mini fóliasátrat otthonunkba. Ötletes, egyszerű, kényelmes és kis helyen is elfér.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság