Láncfűrész és használata

Gép- és anyagújdonságok

Láncfűrész és használata

Fakivágás, faaprítás, ma már szinte elképzelhetetlen láncfűrész nélkül. Persze amilyen hasznos szerszám, olyan veszélyes is lehet, de ha elővigyázatosan használjuk, lényegesen könnyebbé válik vele a munka.

A kereskedelemben a láncfűrészek két nagy csoportja kapható. Az elsőbe a villamos fűrészek tartoznak, ahol a hajtáshoz szükséges nyomatékot, teljesítményt, a beépített 230 V; 50 Hz-es hálózatról működő univerzális, kefés motor biztosítja. A másik nagy csoportba a négyütemű benzinmotorral hajtott típusok tartoznak.

lancfuresz1-550.gif

Villamosok, benzinesek
A villamos láncfűrészek hátránya a helyhez kötöttség és a villamos hálózat szükségessége, azonban a legtöbb kerti munkálathoz elegendő a teljesítményük. Mind a benzinmotoros, mind a villamos kivitel megegyezik abban, hogy a hajtás a vágóélekkel kiképzett láncot mozgatja. A villamos láncfűrészek motorját, a hajtást, a láncvédőt és a láncfeszítőt ütésálló, nagy szilárdságú műanyag ház foglalja magába. Ez a ház tartalmazza még a fogantyút, a hálózati kapcsolót és a csatlakozókábelt. Benzinmotoros kivitel esetén a könnyűfém házba épített motor tartalmazza a gyújtást, a szabályozókart és a benzintankot is.

Precízen készüljünk fel!
A fűrészt a mellékelt használati útmutatás szerint kell összeszerelni és olajjal feltölteni. Minden típusnál gondoskodni kell a lánc és a hajtás folyamatos olajozásáról, ez történhet: kézi, állítható vagy a drágább kiviteleknél automatikus módon. A láncszakadás elkerülése érdekében ellenőrizzük a lánc feszességét, és ne feledkezzünk meg a láncfék működésének ellenőrzéséről sem. Villamos fűrész esetén a munkavégzés megkezdése előtt meg kell győződni a villamos csatlakozás feltételeiről, mert csak szabályosan kiépített és megfelelő feszültségű fali csatlakozó dobozhoz szabad csatlakozni.

A munkavégzés szabályai
A villamos fűrész a hálózatra való csatlakozás után a beépített kétkaros indítóval helyezhető üzembe; a benzinmotoros fűrész pedig a motor bekapcsolása után. A vágás megkezdése előtt gondoskodni kell a fa rögzítéséről, ha ez nem biztosított, csak mindig stabil testhelyzetben fogjunk hozzá a fűrészeléshez. A lánc esetleges visszacsapása működésbe hozza a láncféket, ezért lényeges a fűrész biztos tartása. Ügyeljünk arra is, hogy a lábunkat ne tegyük a fűrész vágási irányába, illetve oda, ahová a levágott fadarab esik majd. Baleset legtöbbször láncszakadás miatt következik be, ami a helytelen használat következtében fordul elő, ezért védőruha, védőkesztyű és bakancs használata elengedhetetlen favágásnál, aprításnál egyaránt. Legyen elektromos vagy benzinmotoros hajtású a láncfűrész, használata kétségtelenül sok veszélyt rejt magában. Megfelelő körültekintéssel, szakszerű használattal, és a gyártó által ajánlott karbantartási munkák pontos betartásával azonban a balesetek megelőzhetőek.

A kereskedelemben a villamos és benzinmotoros láncfűrészek széles választéka kapható a barkácscéloknak megfelelő méretűektől az ipari típusokig. A kiskertekben a kis teljesítményű villamos fűrészeket érdemes használni, ezek gyümölcsfákhoz, rönkfa aprításához kiválóan megfelelnek. Ilyen típus az McCulloch 314-es fűrész, amely könnyen kezelhető, tömege csak 3,5 kg. A ház körül adódó teendőkre nagyszerűen megfelel és ára is kedvező. Nagyobb munkák elvégzésére alkalmas az AL-KO 1600/35, amely nagyobb teljesítményű, de még mindig az olcsóbb típusok közé tartozik. A Bosch cég AKE 30-17 S típusa igazán profi és megbízható fűrész, különösen kitűnik tartósságával, szolgáltatásaival és tartozékaival, másrészt kiváló szervizhálózat segíti használóit. Igazán profi fűrész az McCulloch 416, amely már méreteiben és teljesítményében is tartós igénybevételre készül. A robbanómotoros kivitelek közül elterjedtek az IKRA típusok, ezek közül jól bevált például a BKS 4135 KE.

Használat 6 lépésben
Ügyeljünk a vágandó fa megbízható rögzítésére, alátámasztására, láncvédő és láncfék használatára.

Ellenőrizzük az olajszintet, azt, hogy szabadon fut-e a lánc, valamint a láncfeszességet!

A motor bekapcsolásához egyszerre nyomjuk meg az indítógombot és a biztonsági kapcsolót.

Támasszuk a karmos ütközőt a fához, és lassan vezessük a fa körül.

Ha állványra támasztott faanyagot, vagy olyan rönköt fűrészelünk, amelynek egyik vége szabad, akkor mindig felülről végezzük a fűrészelést.

Tipp: Mindkét végén megtámasztott rönk vágását felülről kezdjük a rönk 1/3-áig. Hogy a lapvezető ne akadjon, a vágást alulról a lapvezető felső részét használva fejezzük be. Ne vállalkozzunk annál szélesebb fa kivágására, mint amilyen hosszú fűrészünk láncvezetője!

Láncfék 
Különösen veszélyes, ha a láncfűrész visszacsap. Ez általában olyankor fordul elő, ha vágás közben a láncvezeték hegye hirtelen csomóval, ággal vagy más kemény tárggyal, pl. betonnal, illetve fémmel érintkezik. A visszacsapás ellentétes irányú reakcióerőt eredményez a láncvezeték végén, aminek az a következménye, hogy a fűrész hirtelen felfelé vagy oldalirányba elmozdul, s visszavág a test felé. Ekkor védelmünk érdekében bal kezünk kioldja a láncféket, s ez megelőzi a további baleseteket. A fűrész újraindítását a hálózatból való kihúzással, a láncfeszesség és szabadonfutás ellenőrzésével kezdjük. Üzembe helyezés előtt a láncféket kapcsoljuk be: hajtsuk vissza kezünk irányába.

Tisztítás
Minden 3 óra használat után szereljük le a láncvezetőt és tisztítsuk meg a házat. Azt is ellenőrizzük, hogy a lánc olajozására szolgáló lyuk nem tömődött-e el, és távolítsuk el belőle a fűrészport.

Ötlet Mozaik Tipp: Tisztítás után a láncvezetőt mindig ellenkező irányba szereljük fel, így egyenletes lesz a kopása. A láncfűrészt mindig élvédővel együtt tároljuk.

A villamos láncfűrészek összeszerelése

A dobozban vásárolt láncfűrészek nincsenek összeszerelve, olajjal feltöltve, ezeket a műveleteket nekünk kell elvégeznünk.

Helyezzük fel a láncot a vezetőlapra. A vágóél a forgás (az óramutató járása) irányába álljon!

A munka következő szakaszában illesszük helyére a vezetőlapot, és rögzítsük a láncot.

Nagyon fontos lépés a láncfeszítő csavar beállítása. Ez típusonként eltérő módon történik.

A védőlap felszerelésekor jól húzzuk meg a rögzítőcsavarokat vagy, ha azzal van felszerelve a rögzítőgombot.

Az olajtartályt töltsük fel a gyártó által ajánlott olajjal. Ha az a tartály egynegyedéig ér, mindig töltsünk utána.

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Méretre készített konyhapolc
Világítóablak van Czeglédi Zoltánéknál Hajdúszoboszlón a főzőfülkében, ezért nem lehetett a szokásos konyhaszekrényt felrakni. Így egyedi megoldást talált: olyan fenyőfából készült alacsony, de hosszú polcot készített, amely odafér az ablak alá.


Ötletek
Görgős állvány
Állványból, polcból sosincs elég a lakásban. Könyvekhez, gyűjteményekhez, dísztárgyakhoz és még sorolhatnák, hány funkcióhoz van szükségünk tárolóhelyre.


Ötletek
Így frissítsd fel az otthonod ősszel
3 szuper lakberendezési tipp a Cordiától. 


csináld magad
Három ötlet kezdő barkácsolóknak
Szereted a kézzel készült dolgokat, de bátortalan vagy ahhoz, hogy belevágj a barkácsolásba? Mutatunk most néhány ötletet kifejezetten kezdőknek!


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság