Porszívózás régen és most

Gép- és anyagújdonságok

Porszívózás régen és most

A porszívózás története több mint 200 évre nyúlik vissza, amelynek során számos fejlesztés, technológiai újítás vezetett el oda, hogy ma már akkor is porszívózhatunk, ha éppen nem tartózkodunk otthon.

A robotporszívók számos változata ismert, a cseh EVOLVEO pedig többfajta modellt is kínál annak érdekében, hogy biztosan találjunk olyan háztartási segítőt, amely megfelel az igényeinknek.

A porszívó története a 19. század elején kezdődött, amikor is 1811-ben az angol James Hume elkészítette az első mechanikus seprűt, amelyet aztán Lucizs Bigelow fejlesztett tovább 1858-ban. Ezeknek a seprűknek a működése azoban nem váltotta be a reményeket, mivel általában több port vertek fel, mint amennyit összeszedtek. 1876-ban aztán Melville Bissell felesége, Anna kérésére megalkotta a mechanikus szőnyegseprűt, amely már más technológiára épült. Doboztestében kefék forogtak, így gyűjtve össze a port a szőnyeg felszínéről. A találmány óriási sikert aratott, és a család hamarosan létrehozott egy gyárat a porszívók nagy mennyiségű készítésére.

Az első elektromos porszívót Hubert Cecil Booth, angol hídépítő mérnök találta fel. A vasúti kocsik takarítása közben ugyanis rájött, hogy érdemesebb a port egy vákuum elvén működő szerkezettel beszívni a tisztítandó felületről, mintsem az addigi gyakorlatnak megfelelően sűrített levegővel lefújni onnan, hiszen így perceken belül újra visszarakódik a por. Kezdetben igencsak nehézkes volt az óriás gép kezelése: lovaskocsival vontatták, működés közben pedig nagyon hangos volt, porszívózni pedig csak az utcáról, az ablakon beeresztett hosszú cső segítségével lehetett csak. A porszívózás kezdetben olyan kuriózumnak számított, hogy a legelőkelőbb estélyeken külön műsorszámként mutatták be.

Evolveo_Robotrex_H6.JPG

A porszívózás történetében a következő fontos évszám 1912 volt, amikor feltalálták az első, levegőbeszívással működő elektromos háztartási porszívót. A 20. század folyamán a gépek egyre könnyebbek lettek, az először fémből készült porszívók külső borítását műanyagra cserélték. Többféle változat jelent meg, porzsákkal és porzsák nélkül, forró gőzzel vagy éppen vízzel tisztítók is. Az 1990-es években elkészültek a ciklonikus szűréssel működő porszívók, a 2000-es években pedig megjelentek az önállóan működő robotporszívók.

A robotporszívók újabb korszakot indítottak az otthoni takarítás történetében. Az évek során ezeket is folyamatosan fejlesztették, annak érdekében, hogy a porszívózás minél kényelmesebb legyen. Ma már mindössze annyit kell tenned, hogy kiválasztod azt a márkát és típust, ami a leginkább megfelelő a lakásodhoz, és többé nem is kell foglalkoznod a takarítással.

És hogy mik a robotporszívók legnagyobb előnyei?

A robotporszívók mindenfajta segítség nélkül takarítanak, a lakás minden pontját megtisztítják. Erre ma már szinte mindegyik típus képes. A tisztítás elve az, hogy egy sajátos rendszer szerint össze-vissza mozognak a padlón, minden négyzetcentiméterét megtisztítva. Például az EVOLVEO Robotrex H6 számos érzékelővel rendelkezik, amelyek megakadályozzák, hogy például leessen a lépcsőn. Emellet könnyedén átjut a különböző padlótípusok kapcsolódási felületein. Ezzel szemben a fejlettebb EVOLVEO Robotrex H9 például már SMART giroszkópos navigációt használ a minél jobb útvonalak megtalálásához. Az okos navigációnak köszönhetően a porszívó nem megy át újra ugyanazokon a helyeken, így gyorsan kitakarítja a lakást, és a takarítás befejeztével visszatér a töltőalapzatra.

Akkor is tisztaság van otthon, ha nincs időd

A robotporszívók önállóan, felügyelet nélkül dolgoznak, így rengeteg időt takaríthatsz meg a használatukkal, sőt, akkor is használhatod őket, ha nem vagy otthon. Számos változatukhoz, így a Robotrex H9-hez is elérhető már mobilalkalmazás, amelynek segítségével bárhonnan irányíthatod a porszívót.

Tökéletesen tisztaság minden helyiségben.

A legtöbb robotporszívó rendelkezik feltörlő móddal annak érdekében, hogy tökéletes tisztaság várjon otthon. Így péládul a Robotrex H6-ban egy 250 ml-es víztartály és egy mikroszálas mop található. A Robotrex H9-ben már nagyobb víztartály kapott helyet. Emmellett ebben a beépített intelligens elektronikus rendszer túlzott nedvesítés nélkül biztosítja a folyamatos vízadagolást, így fapadlóhoz és parkettához is használható.

Ott is takarít, ahol a hagyományos porszívóval már rég feladtad

Az oldalkeféknek köszönhetően a Robotrex H6 képes a bútorok körül, a falak mellett, a szobák sarkaiban és más, nehezen elérhető helyeken is takarítani. A két, tisztítófejen elhelyezett forgó kefe, hatékonyan gyűjti a port és a nagyobb szennyeződéseket a padlóról. A H9-es modell ezen felül egy forgó középső kefével is rendelkezik, amelyet úgy alakítottak ki, hogy gondoskodni tudjon a szőnyegek és a sima padló kiváló minőségű porszívózásáról is.

Minden kosz eltűnik

A robotporszívók szívóereje állítható, így akár a komolyabb szennyeződéseket is eltüntetheted. Arra is lehetőség van, hogy használat közben változtasd a szívóteljesítményt, így biztos lehetsz benne, hogy minden ragyogóan tiszta lesz.

Viszlát allergia

Az EVOLVEO robotporszívók is rendelkeznek HEPA szűrővel, amely kiszűri a legfinomabb port, allergiát okozó részecskéket és atkákat, és megakadályozza, hogy az apró porrészecskék visszajussanak a levegőbe.

Mobilalkalmazás magyar nyelven

Az újabb porszívók, mint a Robotex H9 wifi-modullal vannak ellátva, amivel csatlakozik otthoni hálózathoz, így bárhonnan vezérelheted azt. Az alkalmazás lehetővé teszi a porszívó könnyű kezelését, pl. különböző takarítási üzemmódokban történő elindítását, a szívóerő szintjeinek a beállítását, a már kitakarított felület ellenőrzését egy virtuális térképen, a tervezett takarítás beállítását vagy a porszívó megtalálását.

Az EVOLVEO eszközeiről további információt a www.evolveo.hu oldalon találhatsz.

 

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Félköríves lépcső egyszerűen
A lépcsőket sokan egyszerűen szintkülönbséget áthidaló funkcionális elemként kezelik. Pedig a bejárathoz épített lépcsők elegánssá is tehetik a házunkat. Ezen a szép, íves lépcsőn ráadásul dézsás növényeket is tarthatunk. Megépítése nem könnyű feladat, de az eredmény tükrében megéri.


Gyerkőc
Ötletes ökojelmezek
Mindössze egy kis gondolkodás szükséges, és környezettudatos lesz a farsang is.


Gép- és anyagújdonságok
A tartós teraszburkolat titka
Rémisztő adat: felmérésünk szerint a teraszok közel 70%-a idő előtti burkolatcserére, javításra szorul. Minden terasztulajdonos rémálma a felváló, kopogó burkolat, beázás, a halomban álló felszedett burkolat, romok, törmelékek… Hogyan kerülheti el mindezt?


Gyerkőc
Kerti játszótér kicsiknek és nagyoknak
Gyermekeik születése óta gondolkodott Veres Péter és felesége Gödön, hogy hová helyezzék a hintát a kerten belül.


Gép- és anyagújdonságok

Tovább tart a klíma beszerelése
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság