Így válassz görögdinnyét

Ötletek

Így válassz görögdinnyét

A görögdinnye az egyik legkedveltebb nyári csemege és érthető módon nagyon bosszankodunk, ha otthon, miután felvágtuk, kiderül, hogy még éretlen a belseje. Sajnos nem láthatunk bele és már nem is lékelik meg az eladók, mint régen, annyit azonban megtehetünk, hogy odafigyelünk az árulkodó külső jegyekre.

Nézd a dinnye kocsányát

Ha te magad ültettél a kertben görögdinnyét, és bizonytalan vagy abban, leveheted-e már, akkor figyeld meg a kocsányát: ha elkezd száradni, barnulni, akkor már fogyasztható. Ha az még erős és zöld színű, hagyd még rajta, hadd érjen. Ugyanez vonatkozik a bolti és piaci gyümölcsökre: ha a szára még feltűnően zöld, akkor valószínű, hogy éretlenül szedték le.

Színek és csíkok

A legtöbben a dinnye foltjára esküsznek: ha az alján lévő fehéres rész - ahol érintkezett a földdel - kezd megsárgulni, az már azt jelzi, a gyümölcs megérett. Ha csíkos dinnyét választasz, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi.

watermelon-2395804_1920.jpg

Méret és forma

A dinnyék között vannak oválisabb, hosszúkásabb formájúak, ezek általában magasabb víztartalommal rendelkeznek, mint a gömb alakúak. Utóbbiak viszont állítólag édesebbek.

A kopogtatás nem segít

Sokan úgy próbálják megállapítani a dinnye érettségét, hogy kopogtatni kezdik. A kongó hang azonban nem azt jelenti, hogy megérett, hanem azt, hogy a belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. A kopogtatást a szezon végén érdemes elvégezni, így szűrhetjük ki, hogy ne legyen túlérett, löttyedt.

Külső hibák

Sok dinnyén felfedezhetjük a jégverés nyomait, ez azonban nem befolyásolja a gyümölcs minőségét. Barnás csíkok is vannak a dinnye alján, ettől sem szabad megijedni, sőt minél több van rajta, annál édesebb: azt mutatja, a méhek hányszor porozták be. Ha azonban alul, a bibepontnál nedves, akkor valószínűleg már romlásnak indult, így inkább ne vedd meg.

Forrás: Nébih, brightside.me

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Előzzük meg a viharkárokat!
Az újHÁZ Centrum szakértői szerint a két kulcsszó a minőség és a hozzáértés – ezeket kell szem előtt tartanunk, amikor tetőcserepet vásárolunk.


Ötletek
Autó-ajándékdoboz
Apró fadobozokat festett meg tűzoltó- és rendőrautónak Weiss Pamela Dunakeszin.


Ötletek
5+1 praktika a csodálatos kertért
Mára beért az eddigi megfeszített kerti munka: pompáznak a virágok, érnek a fűszernövények, a pázsit pedig gyönyörű.


Ötletek
Sakkasztal
Sakkversenyekre járó lányának készítette ezt az asztalt Balázsné Kovács Bernadett Érsekvadkerten.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság