Így válassz görögdinnyét

Ötletek

Így válassz görögdinnyét

A görögdinnye az egyik legkedveltebb nyári csemege és érthető módon nagyon bosszankodunk, ha otthon, miután felvágtuk, kiderül, hogy még éretlen a belseje. Sajnos nem láthatunk bele és már nem is lékelik meg az eladók, mint régen, annyit azonban megtehetünk, hogy odafigyelünk az árulkodó külső jegyekre.

Nézd a dinnye kocsányát

Ha te magad ültettél a kertben görögdinnyét, és bizonytalan vagy abban, leveheted-e már, akkor figyeld meg a kocsányát: ha elkezd száradni, barnulni, akkor már fogyasztható. Ha az még erős és zöld színű, hagyd még rajta, hadd érjen. Ugyanez vonatkozik a bolti és piaci gyümölcsökre: ha a szára még feltűnően zöld, akkor valószínű, hogy éretlenül szedték le.

Színek és csíkok

A legtöbben a dinnye foltjára esküsznek: ha az alján lévő fehéres rész - ahol érintkezett a földdel - kezd megsárgulni, az már azt jelzi, a gyümölcs megérett. Ha csíkos dinnyét választasz, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi.

watermelon-2395804_1920.jpg

Méret és forma

A dinnyék között vannak oválisabb, hosszúkásabb formájúak, ezek általában magasabb víztartalommal rendelkeznek, mint a gömb alakúak. Utóbbiak viszont állítólag édesebbek.

A kopogtatás nem segít

Sokan úgy próbálják megállapítani a dinnye érettségét, hogy kopogtatni kezdik. A kongó hang azonban nem azt jelenti, hogy megérett, hanem azt, hogy a belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. A kopogtatást a szezon végén érdemes elvégezni, így szűrhetjük ki, hogy ne legyen túlérett, löttyedt.

Külső hibák

Sok dinnyén felfedezhetjük a jégverés nyomait, ez azonban nem befolyásolja a gyümölcs minőségét. Barnás csíkok is vannak a dinnye alján, ettől sem szabad megijedni, sőt minél több van rajta, annál édesebb: azt mutatja, a méhek hányszor porozták be. Ha azonban alul, a bibepontnál nedves, akkor valószínűleg már romlásnak indult, így inkább ne vedd meg.

Forrás: Nébih, brightside.me

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Profi fenés otthon
Nagyon sok háztartásban gondot okoz az életlen kések használata. Bereczki Szabolcs olvasónk utánajárt a megfelelő megoldásnak.


Ötletek
Sárkányfejes díszkút
Első látásra nem is gondolnánk, milyen egyszerű elkészíteni egy ilyen kerti díszítményt.


Ötletek
A törpe háza
A házhoz tartózó udvarban alakított ki Csernák Jenő Dabason egy örökzöldekből és kövekből álló kertrészletet, és abba egy kerti törpének is készített házikót egy farönkből.


Ötletek
Kerti mozaikkép
Édesapja nyomdokain haladva készít szabadtéri mozaikokat Tímea.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság