Napenergiával működő fényforrások az IKEA-tól

Hírek

Napenergiával működő fényforrások az IKEA-tól

Összefogott az IKEA és a Little Sun társadalmi vállalkozás, hogy kiderítsék: hogyan válhat a mindennapi használati tárgyak napenergiával való működtetése a dizájnon keresztül beszédtémává. Így született meg a SAMMANLÄNKAD, amely két, napenergiával működő, LED-es lámpából áll. A napenergiát használó fényforrások 2023 áprilisától lesznek elérhetők az IKEA áruházakban.

A Little Sun és az IKEA együttműködésének célja, hogy hétköznapi használati tárgyakon keresztül keltse fel az emberek figyelmét a napenergiával kapcsolatos témákra. Az együttműködés eredménye a SAMMANLÄNKAD kollekció, amelynek két, napenergiát használó LED-es lámpája a napelemmel működő mindennapi tárgyak előnyeire és az alternatív energiaforrások jelentőségére világít rá.

A világszerte elismert művész, Olafur Eliasson és Frederik Ottesen mérnök alapította Little Sun társadalmi vállalkozás elkötelezetten dolgozik azért, hogy minél több ember férjen hozzá a napenergiához azokban a közösségekben – legfőképpen Afrika szubszaharai régiójában –, ahol nincs rendszeres áramellátás. A Little Sun és az IKEA együttműködéséből olyan ízléses, praktikus és stílusos tárgyak születtek, amelyek kézzelfoghatóvá teszik a nap energiáját. A SAMMANLÄNKAD célja, hogy az emberek az otthonukban is megtapasztalhassák a napenergia hasznosságát, miközben felhívja a figyelmet arra, hogy a mindennapi használati tárgyak működtetéséhez alternatív áramforrások is rendelkezésre állnak.  

„Ahhoz, hogy a következő évtizedben áttérjünk a megújuló energia használatára, fontos felismernünk a napenergiában rejlő lehetőségeket. A napfény ugyan láthatatlan, de a napenergiával láthatóvá tehetjük” – mondta Olafur Eliasson, művész, a Little Sun társalapítója. „Az IKEA-val való együttműködésünk során is az a küldetésünk lebegett a szemünk előtt, hogy felhívjuk a figyelmet az áramellátáshoz való hozzáférés jelentőségére, és emlékeztessük az embereket arra, hogy együtt lehetőségünk van formálni a világot” – tette hozzá.

IKEA_SAMMANLANKAD_2.jpg

A SAMMANLÄNKAD a szépséget, a művészetet és a dizájnt ötvözi a napenergia előnyeivel. A napenergiával működő LED-es asztali lámpa kialakítását a Nap és a Föld állása, illetve a Föld Nap körüli keringése ihlette. A félgömb alakú fényforrás hatását egy, a napsütést idéző tükör erősíti.

A fényforrást tartó lámpa fémkerete állítható, ezért többféleképpen, akár függő- vagy asztali lámpaként is lehet használni. A fényforrás az állványról leszedve pedig zseblámpaként funkcionál.

„Az együttműködéssel célunk, hogy beemeljük a közbeszédbe a napenergiával kapcsolatos témákat, és az emberek többsége első kézből tapasztalja meg a benne rejlő lehetőségeket. Mindkét vállalat osztja a nézetet, hogy egy jól átgondolt dizájn képes felhívni a figyelmet a problémákra és változást tud előidézni” – mondta James Futcher, az IKEA of Sweden kreatív vezetője.

IKEA_SAMMANLANKAD_1.jpg

A kisebb hordozható lámpa előnyei elsősorban kültéren mutatkoznak meg. Napközben a sárga szíj segítségével felakasztható az ablakra vagy a hátizsákra, hogy feltöltődjön napenergiával. Mindkét lámpa napelemekkel és cserélhető akkumulátorral felszerelt. Ha éppen nem éri napfény az asztali lámpát, akkor USB-A és USB-C portokon keresztül is tölthető, ráadásul teljesen feltöltött állapotában a lámpáról akár a mobiltelefonunkat is tölthetjük.

„Dizájn, szépség és egyszerűség – ez teszi ellenállhatatlanná a SAMMANLÄNKAD termékeket, és általuk válik kézzelfoghatóvá a napenergiával működő jövőnk” – tette hozzá Felix Hallwachs, a Little Sun ügyvezető igazgatója. „Ez egy apró lépés a cél felé, amelyet rengeteg továbbinak kell még követnie. Izgatottan várjuk, hogy a napelemes lámpákkal mennyi fényt viszünk az éjszakákba világszerte." 




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Így lesz az IKEA-s kaspóból kislámpa
Egy szuper IKEA hacket mutatott be Instagram-oldalán egy kreatív felhasználó. A hálószobában jól jöhet ez a trükk.


Gép- és anyagújdonságok
Hogyan dekorálunk?
Úgy tűnik, mi magyarok egyszerűen imádjuk a karácsonyi készülődést – derült ki a kika felméréséből.


Gép- és anyagújdonságok
Őserdő és tenger a tapétán
Egzotikus képzeletbeli utazásra csábít egy napokban útjára bocsátott tapétakollekció.


Ötletek
Hogyan dolgozzunk otthonról még kényelmesebben
És mi mindenről ne feledkezzünk meg közben – az IKEA lakberendezőjének tanácsai.
















Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság