Ilyen forgalma volt a Mapei Kft.-nek az előző évben

Hírek

Ilyen forgalma volt a Mapei Kft.-nek az előző évben

A budaörsi székhelyű építőipari segédanyaggyártó cég belföldi forgalma 22 százalékkal nőtt 2021-ben. A kivitel 15,6 százalékkal csökkent, az év közben bevezetett önkéntes exportkorlátozás miatt.

A Mapei Kft. belföldi árbevétele 27,7 milliárd forint volt 2021-ben, ami 22 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A vállalat exportforgalma december végén 462 millió forint volt, ami 15,6 százalékos csökkenés a tavalyi évhez képest. Mint ismeretes, a vállalat az élénkülő hazai kereslet zavartalan kielégítése érdekében, a múlt év második negyedévében fékezte exportját.

„Az ellátási nehézségek ellenére a tavalyi év a Mapei Kft. történetének legjobb éve volt. Minden termékvonal egyenletesen jó teljesítményt mutatott, kiegyensúlyozott forgalomnövekedés mellett. A legbüszkébb arra vagyok, hogy számottevően bővült az értékesített építőanyagok mennyisége, ezért minden korábbinál több beruházás létrejöttéhez tudtunk hozzájárulni, a nagy projektektől a lakásfelújításig” – értékelt Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

Hozzátette: a vállalat jó eredményeit az ágazat lendülete, a kormány beruházás támogatási rendszerének hatására élénkülő beruházási kedv és kereslet befolyásolta kedvezően, mely a vállalkozások és a lakosság körében egyaránt jelen volt.

architect-g6ac943690_1280.jpg

Várhatóan lassul az árak emelkedési üteme

A Mapei Kft. továbbra is optimista, 22 százalékos növekedést tervez az idei évre. Az export korlátozása továbbra is érvényben marad mindaddig, amíg az alapanyagok piaca meg nem nyugszik és előrelátható lesz az ellátás biztosítása. Ez várhatóan az év közepe után fog bekövetkezni.

A vállalat a hazai építőipari teljesítmény 5-6 százalékos növekedésére számít 2022-ben. A hazai kereslet enyhén növekszik, azonban a növekedés mértékét az árak, az elérhetőség, valamint a szakemberek leterheltsége fogják korlátozni. A kereslet olyan mértékű, hogy azt a szakemberállomány már nem képes kielégíteni, ezért várható, hogy a nagyobb cégek külföldről hoznak be vendégmunkásokat, hogy a projekteket képesek legyenek kivitelezni.

Nemzetközi szinten továbbra is az alapanyaghiány és az alapanyagárak alakulása fogja befolyásolni az ágazatot. Továbbra is várható az alapanyagárak és így a késztermékek árának növekedése, azonban ennek az üteme már nem lesz olyan mértékű, mint 2021-ben volt. Ellátási nehézségek és hiányok a hőszigetelőanyagok terén várhatók, a petrolkémiai gyártó piac hektikussága miatt.

Fotó: Pixabay




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Áprilisban ismét lesz Construma
A 40. CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállítás és a 10. OTTHONDesign Otthonteremtési szakkiállítás 2022-ben – két év kihagyás után – idén tavasszal, április 6-10. között ismét várja a kiállítókat, látogatókat.


Hírek
10 százalékkal emelkedett az építőipari kontármunkák kára
Az építőiparban tapasztalható bizalomcsökkenés és a kontárkárok emelkedése aggodalomra ad okot Magyarországon. A Mapei Kft. friss kutatása alapján a kontármunkák átlagos kárösszege 820 236 forintra emelkedett idén. Eközben az építőiparba vetett bizalom országos átlagban 3,35 pontra apadt az adható 5-ből, az egy évvel ezelőtti 3,6 ponthoz képest.


Szerszám-anyag
Mesepedagógia oldhatja meg a szakemberhiányt?
Az építő szakmákról készített mesekönyvet a Mapei Kft. A vállalat reméli, ha korán megismerik a gyerekek az iparág szépségeit, később jobban elismerik és többen választják hivatásul. Ez az első ilyen jellegű kiadvány Magyarországon – hangzott el a vállalat mai sajtótájékoztatóján.


Hírek
Ez lehet az a lökés, ami hiányzott az építőiparnak
A Mapei szerint a nemrég bejelentett új otthonfelújítási program jelentős lépés az energiahatékonyság irányába, ami számottevően hozzájárulhat az épületállomány korszerűsítéséhez. A cég külön alprogramot dolgoz ki a pályázók számára, hogy a kormány által biztosított támogatásokon felül további megtakarításokat érjenek el.




Gép- és anyagújdonságok

Fenntartható fejlődés az építőiparban












Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság