A hőszigeteléssel becsomagolom a házat, és megjelenik a penész!

Hírek

A hőszigeteléssel becsomagolom a házat, és megjelenik a penész!

Gyakori kijelentés, sokszor találkozunk vele, de mi az igazság? Az épületeken belül keletkezett pára 93-95% - a szellőztetés útján távozik az ún. „egészségügyi szellőztetés” alkalmával.

Egészségügyi szellőztetésnek nevezzük azt az 1-3 perces kereszthuzatot, amely során tulajdonképpen átszellőztetjük a lakást, házat. Ezzel nem „hűtjük ki” a drága fűtéssel felmelegített épületet, hiszen a falazat át van melegedve és ennyi idő alatt nem hűl ki. Ekkor csak a felhalmozódott pára távozik, amelyet azzal termelünk, hogy főzünk, mosunk, fürdünk.

A maradék 5-7% a falazaton keresztül szeretne kijutni.  

mapei2.jpg

Tény, hogy a polisztirol szigetelésnek nagyobb a párafékező tulajdonsága, mint az ásványgyapoté. Tehát elmondhatjuk, hogy az ásványi szigetelés jobban „szellőzik”, mint a polisztirol. Azt azonban semmiképp sem mondhatjuk, hogy ha polisztirollal szigetelünk, akkor teljesen lezárjuk a falakat, és mindenképp jön a penész. Az az 5-7% távozni fog a polisztirolos rendszeren keresztül is.

Ha a homlokzatunkon nincs hőszigetelés, a falak hidegek lesznek, azonban a fűtés hatására a légköri pára meleg, és a meleg pára a hideg falakon fog lecsapódni. A leghidegebb falazati pontok pedig a sarkok. Ott fog a legtöbb lecsapódni, és rövid időn belül megjelenik a penész.

mapei3.jpg

Másik eset, ha van megfelelő vastagságú hőszigetelésünk és szellőztetünk is, nincsenek áthűlő falak, nincs páralecsapódás, ami azt jelenti, hogy nincs penész.

Válassza a Mapetherm rendszerek közül akár az EPS, akár a Grafit, akár az ásványi megoldásokat, ha még a szellőztetésre is ügyel, minden rendben lesz!

A hőszigetelési rendszerünkről minden információt megtalál itt: hoszigeteles.mapei.hu (x)

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Mesepedagógia oldhatja meg a szakemberhiányt?
Az építő szakmákról készített mesekönyvet a Mapei Kft. A vállalat reméli, ha korán megismerik a gyerekek az iparág szépségeit, később jobban elismerik és többen választják hivatásul. Ez az első ilyen jellegű kiadvány Magyarországon – hangzott el a vállalat mai sajtótájékoztatóján.


Szerszám-anyag
Figyeljünk a vízszigetelésre!
Tudta, hogy egy családi ház építésekor a vízszigetelésből származik a reklamációk jelentős része?


Szerszám-anyag
Festék vagy tapéta?
Igen, valamikor ez nagy dilemmát jelent a felújításkor, hogy festék vagy tapéta legyen a falon. Természetesen valakinek ez nem jelent gondot, hiszen nem szereti a tapétázott falakat, vagy fordítva, nem szereti a festett falakat.


Gép- és anyagújdonságok
Magastetők hőszigetelése
Nyáron kevesebb szó esik a hőszigetelésről, pedig sok áramot spórolhatunk meg vele, mert kevesebb légkondicionálásra van szükség.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság