Változik a 95-ös benzin összetétele

Hírek

Változik a 95-ös benzin összetétele

Január elsejétől a 95-ös oktánszámú benzin E-10-es jelöléssel, magasabb bioetanol-tartalommal kerül forgalomba. A STIHL szakértői elmondják, milyen hatással lesz ez a változás a benzinmotoros kertigépekre.

A kormányrendelet szerint a 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya legalább 6,1 százalék lesz január elsejétől, a dízelhez kevert biodízel minimális részaránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő.

A változtatással kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy ez mennyiben érinti a benzines kertigépeink működését, használatát.

ST_001.jpg

„Az E-10-es benzin minden STIHL és VIKING kisgéphez megfelelő. Azonban szükség lehet a gép porlasztójának beállítására a megemelt bioetanol-tartalom miatt.” – ismertette a STIHL szakértője, aki hozzátette, hogy a megvásárolt üzemagyagot javasolt 30 napon belül elhasználni. „A túl sokáig tárolt üzemanyag szétválik, mert a bioetanol megköti a levegő nedvességét, és az így keletkezett víz az üzemanyag aljára kerül. A szétvált üzemanyag pedig működési zavarokat, vagy akár súlyos károsodást is okozhat. Az ilyen üzemanyag már alapos felrázás után sem használható fel.” – figyelmeztet a szakember.

A töltőállomásokon már lecserélték a matricákat, a 95-ös benzint ezután az E5-ös helyett E10-es matrica jelzi, az autósok a legtöbb helyen már az új jelzéssel találkozhatnak. A zökkenőmentes átállás érdekében a töltőállomások jelentős részénél a decemberben kiszállított üzemanyagok összetétele már megfelelt a január elsején életbe lépett előírásoknak. A bioetanol-tartalomra átállt uniós országokban az új összetételű üzemanyagok a tapasztalatok szerint még nem okoztak problémát, azonban felhívják a figyelmet, hogy a régi típusú gépkocsiknál szükség lehet a járműre vonatkozó előírások ellenőrzésére.

Bővebb információt az üzemanyagokra vonatkozó változásokról, és ezek hatásáról a kerti gépekre itt talál: https://www.stihl.hu/e10-gasohol-ethanolgasoline-fuel-mixture.aspx

 




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Tervezz saját hintaágyat: íme négy ötlet
Tegyük egy kicsit szebbé otthonunkat, kertünket: nézzünk például most négy megoldást hintaágyra! Ha neked még nincs, építsd meg magad!


Gép- és anyagújdonságok
Ismét díjat nyert a Terrán
Idén tizenkettedik alkalommal ítélték oda a Business Superbrands díjakat. A díjat a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. is átvehette.


Kert-balkon
Tavaszi talaj-előkészítés
Bár a szabadban még talán fagyott a talaj, a hosszabbodó nappalok minden kertészkedni szerető embert várakozással töltenek el. 


Otthon-bútor
Esélyt se adjon a penésznek
A penész a környezetünkben bárhol megtalálható egyik leggyakoribb allergén, melyet nem tekintünk veszélyesnek, csak borzasztó csúnyának. Egy olyan gombafaj, mely megtalálható a levegőben, de csak akkor telepedik meg, ha táptalajra talál. Ám ha ez meg van, akkor sajnos nem válogat: megtelepszik minden felületen.






Otthon-bútor

Tapétajavítási 1×1










Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság