Parafa burkolat

Szerszám-anyag

Parafa burkolat

Meghatározó benyomást kelt a burkolat látványa és annak igényessége. A parafa, amelyre jó ránézni és amelyen jó érzés járni, a természet szépségét és harmóniáját varázsolja otthonodba.

A parafa burkolatok nyersanyaga a paratölgy kérge, amelyet hántással nyernek. Ezzel az eljárással egyetlenegy fát sem kell kivágni ahhoz, hogy feldolgozható nyersanyagot kapjunk. A lehántolt kéreg helyére a fa 7-9 év alatt újabb réteget növeszt. Az 1-3 m hosszúra vágott, hengerpalást alakú parafadarabokat gőzölik, így távolítva el a merevséget okozó csersavakat. A megőrölt parafakérget adalékanyag hozzáadása nélkül magas hőfokon lapokká préselik, amelyeket saját gyantatartalmuk tart össze.

3.jpg

Kedvező tulajdonságok

A parafát különleges tulajdonságai teszik ideális és igényes burkolóanyaggá. Olyan egyedülálló tulajdonságokkal dicsekedhet, mint a kis sűrűség, nagy rugalmasság, tartósság, vízzáróság, kiváló hő- és hangszigetelés, valamint rezgéscsillapítás. A parafa méhsejtszerű szerkezetében lévő milliónyi légbuborékhoz hasonlítható sejtecske rugalmas összekapcsolódása biztosítja a kedvező paramétereket. A természetes anyagok közül a parafának vannak a legjobb szigetelési mutatói, por- és víztaszító, anyaga pedig eredendően csúszásgátló tulajdonságokkal felvértezett. Nehezen gyullad és rosszul ég, tűzveszélyességi szempontból sokkal biztonságosabb, mint más faburkolat. Tábla formájában örök időre megőrzi minőségét, és az anyag változatlanságának ténye sokrétű felhasználásra teszi alkalmassá, olyan rendeltetésekre, amelyre más anyagok nem képesek. Parafából elsősorban dugókat készítenek. A maradékot más termékek, pl. padló és falburkoló, szigetelő- és gumiparafa lemezek, használati és ajándéktárgyak előállításával hasznosítják.

parafa-padlo.jpg

Különleges élmény

A padlóburkolattal szemben alapkövetelmény a szép megjelenés, és az, hogy ne kopjon túl gyorsan. Életterünk bármelyik részének padlózata burkolható parafával a konyhától a nappalin át a fürdőszobáig, sőt a nagy forgalmú irodáig. Gyerekszobába különösen ajánlható. Burkolás szempontjából megkülönböztetünk ragasztott és úsztatott parafa padlót. A ragasztott padlókat úgy tervezték, hogy száraz és kiegyenlített, sima aljzatra teljes felületen ragaszthatók legyenek. Ezek a parafaburkolatok azon túl, hogy lehetővé teszik a fa- és parafaerezet kombinációit, lehetőséget adnak a különböző méretű lapokból kialakítható mintázatokra. Az úsztatott padlókat viszont sem ragasztani, sem szögelni nem kell az aljzathoz, csupán a csaphornyos részeket kell összepattintani, és a meglévő aljzatra fektetni. A ragasztható változat padlófűtésnél is alkalmazható. A parafa lapok többféle mintázatban, formában és színben kerülnek forgalomba. A különleges eljárással színezett, de természetes rajzolatukat megtartó lapok új lehetőségeket kínálnak a különböző terek stílusának kialakításához. A színkollekcióból különféle árnyalatok közül választhatunk. Ezek lágy pasztellszínek, de megtalálható az erőteljesebb sárga, zöld, vörös és kék is. A padlóburkolatok felülete natúr vagy felületkezelt. Mivel a natúr felületű parafa burkolat nagyon sérülékeny, ezért lerakás után minden esetben lakkozni kell. Csak UV-stabil lakkot szabad használni, amelyet a gyártók parafához is ajánlanak. A lakkot legalább három rétegben kell felhordani, fokozott igénybevétel esetén pedig négy réteg ajánlott. A vinil koptatóréteggel felületkezelt burkolólapok külön kezelést nem igényelnek. Fal- és mennyezetburkolat esetén a parafa ? hőszigetelő képessége folytán ? kismértékben emeli a belső falfelület hőmérsékletét. Ezáltal nemcsak a megfelelő esztétikai megjelenést biztosítja, hanem a komfortérzetet is fokozza. A burkolat a magas frekvenciájú hangokat is képes elnyelni, ezért a falszerkezet léghanggátlását is javítja.

parafa-panel.jpg

Az otthon kényelme

Az egyenletesen elhelyezkedő levegőcellák biztosítják a kiváló hő- és hangszigetelést. A parafa burkolatnak ez az egyik óriási előnye a kővel szemben, mivel meleg, természetes környezet alakítható ki vele. Nem elhanyagolható szempont, hogy a lerakás igen rövid idő, 1-2 nap alatt megtörténhet, nincs hetekig tartó felfordulás, sem sitthalmok. Nem igényel komolyabb aljzatkiegyenlítést, és nincsenek egyéb járulékos költségek (csiszolás, lakkozás) sem. A kívülről közvetlenül érkező zajokat, rezgéseket ugyanolyan jól csökkenti, mint az átszűrődő hangokat. A légúti allergiában szenvedők számára tökéletes megoldást nyújt a parafa burkolat, mivel antisztatikus, azaz nem vonzza a port. Igen fontos szempont a cipőtalpak és a bútorlábak által okozott benyomódásokkal szembeni ellenálló képesség, különösen fokozott igénybevétel esetén. A külső nyomás megszűnésével ugyanis a felület és a belső keresztmetszet egyaránt visszanyeri eredeti alakját. Vizes helyiségben is használható, mert amennyiben megfelelő felületkezelést kap nem penészedik és nem gombásodik, ráadásul keserű íze miatt a rovarok, atkák nem mennek bele. A parafa burkolat különleges parafa magja nagyfokú rugalmasságot biztosít, ennek köszönhetően kíméli a gerincet és az ízületeket. Tisztítása, karbantartása, kezelése igen egyszerű, mivel egyszerű porszívózáson kívül nem kell más, mint az ajánlott tisztítószerrel átitatott nedves ruhával feltörölni.

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Kavicsfal a konyhában
Ha már unalmasnak tartja a konyhaszekrények közötti burkolatot, és igazán egyedi ötlet alapján szeretné felújítani, akkor van egy kiváló ajánlatunk. Edzett üveglapok közé ragasztott kavicsokkal konyhájában merőben új hátteret alakíthat ki!


Otthon-bútor
Stílusos dió dekorfal
Sajnos nem minden fa él száz évig, de ha elhal, akkor sem kell azonnal tüzelőnek nyilvánítani. Készíthetünk belőle például dekorfalat, mint Szekeres Zoltán Budapesten.


Szerszám-anyag
Klinker lapburkolatok
A dísztégla az építési anyagok nagyon szép, nemes fajtája. Időtálló, karbantartást nem igénylő felület. De mit tegyünk, ha kivitelezés közben döntünk a látszó téglafelület mellett, amikor a falazáshoz már nincs elég hely? Nos, akkor burkoljuk be a házunkat klinker lapburkolattal!


Otthon-bútor
Így csempézzünk ívelt lépcsőt
A saját kezűleg végzett csempézés mindenkinek menni fog, csak bele kell kezdenie. Segítségül közreadjuk egyik olvasónk fényképsorozatát: kiváló munkát végzett negyedköríves lépcsőjű teraszuk leburkolásakor Sebestyén Sándor Lajosmizsén.


Gép- és anyagújdonságok

A vinyl trendi!


Otthon-bútor

Otthonos padlószőnyeg
Gép- és anyagújdonságok

A burkolatok hosszú élettartama


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság