Álomfürdő kis helyen

Otthon-bútor

Álomfürdő kis helyen

Az 1980-ban épült 47 négyzetméteres panellakás felújítása során a fürdőszobát is teljesen átépítették Bodonyi Péterék Vácon.

A fürdőszobában eredetileg kád volt, amit épített zuhanyzóra cseréltek. Ennek mérete sajnos nem tette volna lehetővé a kényelmes mozgást a helyiségben, így a falak áthelyezése mellett döntöttek: a fürdő előtt levő kihasználatlan közlekedőből 60 cm-t elvettek és profil vázra szerelt gipszkarton falat építettek, ezzel növelve a fürdő alapterületét.

(Figyelem! Bármilyen fal megszüntetése, áttörése vagy áthelyezése előtt – családi házaknál is, többemeletes, többlakásos panel- és egyéb társasházaknál meg pláne – mindenképpen vonjunk be építész szakembert a tervezésbe. Előfordulhat ugyanis, hogy még egy hordozó funkcióval nem bíró közfalhoz sem szabad nyúlni valamilyen, elsőre esetleg nem tudható oknál fogva.)

A zuhanyzó hiányzó oldalfalrészeit 7,5 cm-es Ytong téglából készítették, belülről minden vízzel érintkező felületet kenhető vízszigeteléssel látva el. A lefolyó bekötése sajnos korlátozta a lehetőségeiket, ugyanis nem lehetett alacsonyabbra tenni a korábbi fürdőkádhoz kialakított faláttörést és bekötést. Emiatt mintegy 30 cm magas belépőt kellett készíteniük.

A mosdó korábbi helyére (a szomszédos mellékhelyiségből átfordított fűtőcsőhálózatra) törölközőszárítós radiátort szereltek.

A zuhanyzó mellé került a mosógép víz-, szennyvíz- és elektromos csatlakozása, mely fölé a kisebb-nagyobb holmik rendezéséhez beépített szekrény készült.

 

A mosdót a kényelmesebb használhatóság érdekében eredeti helyéhez képest áthelyezték a szemközti falra. Nagy problémát okozott a mosdó kiválasztása, ugyanis nem szerették volna, hogy az ajtónyílásba lógjon – korlátozva ezzel a ki-be közlekedést – így a maximális mélysége 35 cm lehetett. Hosszas keresgélés után sikerült egy ilyen méretű, szárnyas mosdót találniuk, mely alá egyedileg készített, fékezett fiókos szekrény került.

A kibontott, eredeti belső nyílászárók méretei nem a mai standard méretűek voltak, így a helyükre egyedi méretű és Péterék ízlése szerinti ajtók kerültek, s. k. lazúrozva, lakkozva.

A vízcsövek és villanydrótok vezetése érdekében az oldalfalra favázra szerelt impregnált gipszkarton került, a süllyesztett mennyezeti spotlámpák miatt pedig álmennyezet készült.

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Cica a lakásban: ajtózár is meg nem is
Akinek van lakásban lakó macskája, ismeri azt a gondot, hogy az almot jó lenne a mellékhelyiségbe tenni, viszont ha becsukódik az ajtó, a ciculi nem tudja hová végezni a dolgát, így talál más helyet. Van megoldás!


Otthon-bútor
A beázás megelőzése
A fürdőszobákban a zuhanyzók és kádak környezete, az emeleti fürdőkben a padló megfelelő vízszigetelése különleges figyelmet érdemel. Biztosan sokakkal előfordult már, hogy eláztatták az alattuk lakó szomszédot, vagy a fürdőszoba fala átázott.


Szerszám-anyag
Víztakarékosság
Elcsépelt téma a környezettudatosság. Azonban a víztakarékosság esetében nem csak környezetünkre gyakorlunk jó hatást, hanem pénztárcánkat is megkíméljük. Az ötletek megvalósítása nem drága, egy-két szeleppel, szabályozóval ezreket takaríthatunk meg!


Otthon-bútor
Fürdőszobatrendek a XXI. században
Az elmúlt évtizedekben rengeteget változtak a fürdőszobai trendek. Gyakran már követni sem lehet a modern ízlésvilágok aktuális változásait. Az új irányzatok visszanyúlnak az időben. Újra a kényelem játssza a főszerepet a fürdőszoba tervezésben.


Otthon-bútor

Mosdókörkép


Gép- és anyagújdonságok

Vigyázz, kész, kert!


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság