Asztali lámpa raklapból

Otthon-bútor

Asztali lámpa raklapból

Szerkesztőségünk tagjai hivatalból nyitott szemmel járnak, így láttak már sokféle, régi raklapból készített bútordarabot. De ilyen fantáziadús, az egymást tartó fekete kavicsokból épült zen-szobrokra hasonlító lámpát, mint amit Tiboldi-Polgár Tamás alkotott Budapesten (és küldött be a legutóbbi barkácsbajnokságra), még nem.

1. A raklap darabjait éppen kihajították, amikor Tamás meglátta és elkérte őket. Középen egy pálcikás illatosító tartókupakja látható.

 

2. A szerkezet megtervezése után kifúrta a zsinórt vezető lyukakat, majd az egészet átkente egy réteg barna lazúrral. Igen, a nyers fát.

 

3. Tapasztalata szerint ugyanis a nyers fa lazúrozásakor a lazább szálszerkezet miatt jobban beszívódik az anyag. Száradás után csiszolta vissza.

 

4. Ezután újabb réteg lazúrt kent rá. A csiszolás után a felület tömörebb lett, így a második adag már nem ivódik bele olyan mélyen a fába.

 

5. A legidőigényesebb fázis az elemek összeragasztgatása volt, hiszen darabonként ki kellett várni, míg a ragasztó megszárad.

 

6. Tamás az 1-es fotó közepén látható kupakot is ragasztással rögzítette a szerkezethez. Ebbe került a későbbiek folyamán a lámpa foglalata.

 

7. Ezután a villanyvezeték bemenetét lezáró műanyag takarógyűrű belső, kintről nem látható tartófülét is beragasztotta a helyére.

 

8. A takarógyűrű korábban egy szekrényakasztó alkatrésze volt. Tökéletesen illeszkedik és védi a drótot, hogy meg ne törjön.

 

9. Itt már a végső formáját nyeri éppen el a szerkezet. De előtte hétszer kellett kivárni a 24 órás száradási időt. Kerek egy hétbe telt az egész.

 

10. De a végeredményt tekintve, amikor a készítő este úgy olvasgathat, hogy közben felpillantva a maga keze munkáját látja, megérte…

 

Figyelem!

Az áram nem játék. Aki nem ért a villanyszereléshez, az a drótok és a foglalat bevezetését, rögzítését és összeszerelését bízza szakemberre.

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
A szögbevágások mesterei
A gérvágót nyugodtan nevezhetjük a körfűrész nagybátyjának. Az ilyen készülék lényege a pontos szögbevágás, ezért a forgó talp az egész motorfelfüggesztéssel együtt mindkét irányban 45°-kal elfordítható a hátsó ütközőhöz képest; a szögérték pontos beállításához pedig egy fok pontosságú mérőskála szolgál.


csináld magad
Bútorok raklapból: 10 olcsó és könnyen megvalósítható ötlet
Ne dobjuk ki a felelegessé vált raklapot, készítsünk belőle egyedi bútordarabot. Csak egy kis kreativitásra van hozzá szükség. Inspirálódnál? Mutatunk cikkünkben tíz ötletet!


Ötletek
Napozóágy raklapból
Tetszettek a raklapbútorok Horváth Dánieléknek Szombathelyen, ezért ők is ki akarták próbálni magukat, hogy mire képesek.


Szerszám-anyag
Hasznos díszek raklapból
Két okból készítette ezeket az órákat és kulcstartókat Rajna János Budapesten.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság