Gipszkarton és üveggyapot

Otthon-bútor

Gipszkarton és üveggyapot

A szigetelés napjaink egyik közkedvelt témája. Egyre többet hallunk kiváló hőszigetelő anyagokról, eljárásokról. De hogyan kell be- és megépíteni őket? Először tekintsük át a gipszkarton előnyeit, majd megmutatjuk, hogyan tudunk egyszerűen belső falszigetelést készíteni.

12 érv a gipszkarton mellett

A gipszkarton világszerte az egyik legnépszerűbb belsőépítészeti megoldás. Nézzük, melyek az előnyei: költség- és időtakarékos megépíteni más anyagokkal, technológiákkal szemben (1). Kevésbé terheli az épületet, mivel könnyűszerkezetű (2). Az építés után sokkal kevesebb a sitt, hulladék (3). Fémszerkezetre szerelve, a szerelvények közé hőszigetelést építhetünk be, ami energia- és pénzmegtakarítást eredményez (4). Ugyanezt megtehetjük hangszigetelő anyaggal is, ezáltal zajmentessé tehetjük a helységet (5). Könnyen vágható, lyukasztható, nem kell a falat vésni (6). Szebb, mert táblái eleve vízszintesek, síkban vannak (7). Tűzálló, így tűz esetén védelmet nyújthat (8). Hőre nem tágul, ennélfogva nem is reped (9). Olyan, mint az óceán: télen fűt, nyáron hűt, vagyis a magába szívott nedvességet csak szárazabb időben bocsátja ki, így klimatizál is (10). Környezetbarát, nem bocsát ki szagokat és nincs egészségkárosító hatása (11). Megfelelő csavarokkal, szerkezetekkel ugyanúgy terhelhető, mint a vakolat (12).

Az üveggyapotról

Ha szigetelésről van szó, akkor az egyik legelterjedtebb anyag az üveggyapot (és a hozzá gyakorlatilag teljesen hasonló kőzetgyapot). Remek tulajdonságokkal rendelkezik, egyaránt hő- és hangszigetelő, valamint tűzálló. Könnyen szállítható, kezelhető, csak a beépítésnél használjunk védőruhát, különben vakarózhatunk. Természetes, sok esetben pedig újrahasznosított alapanyagokból készül, így az épület energiatakarékosságát elősegítve környezetünket is óvjuk. Időtálló és évtizedekig megőrzi tulajdonságait.

Falszigetelés a fürdőszobában

Vegyünk alapul egy helységet, amely később fürdőszobaként fog funkcionálni. Ha oszlopvázas fém tartószerkezetet építünk, általában a teljes falmagasságig építjük – padlón és mennyezeten is rögzítve. A vázszerkezetnek köszönhetően a későbbiekben a fal így könnyebben bontható és szerelhető. Nézzük, hogyan készül el fürdőszobánk szigetelése! (A kész falszerkezeteket természetesen használatba vétel előtt vízszigetelni is kell.)

A munka menete

1. A fémváz összeszerelésénél ügyeljünk a pontos mérésre, mert a hibát később nehéz kijavítani, amikor észrevesszük. Legyen szintben, illeszkedjen jól és tartson.

2. Vágjuk le flexszel a felesleges profildarabokat, hogy a profilt be tudjuk hajtani megfelelően. A vékony profilt gyorsan elvágja, figyeljünk, nehogy túlszaladjon a flex.

3. A behajtani kívánt profil végét helyezzük a földre és ránehezedve, a testünk súlyával hajlítsuk meg a profil végét. A behajtott végén fogjuk rögzíteni.

4. A rögzítés előtt mérjük ki a vízszintet, majd ceruzával jelöljük a merőleges profilokon, hogy hova kerül a profil. Legyen pontos, mert minden milliméter számít!

5. Most jön a rögzítés, a legegyszerűbben önmetsző csavarral. Ehhez segítségre lesz szükségünk, ugyanis ez négykezes művelet: a függőleges profilt is tartani kell.

6. Ha elkészültünk a profilozással, elővehetjük az üveggyapotot, de előtte mérjük le mekkora darabokra kell levágnunk, hogy a teljes falfelületet lefedje és elférjen két profil között.

7. Keressünk egy lécet, vízmértéket vagy egy darab profilt és daraboljuk fel az üveggyapotot sniccerrel. Itt már húzzunk védőruhát, hogy elkerüljük a viszketést.

8. A méretre vágott üveggyapotot helyezzük a profilok közé. Segítségként ragasztószalaggal rögzíthetjük, hogy biztosan álljon a helyén. Ezt elölről és hátulról is megtehetjük.

9. A padlón jelöljük be ceruzával a fém profiloszlopok helyét, mert ha feltesszük a fóliát, nem fognak látszani. A jelöléssel könnyebben tudjuk majd rögzíteni a gipszkartont.

10. Az üveggyapotra védőfóliát húzunk, hogy véletlenül se „szivárogjon” át a falon, ugye senki nem akar fürdés után vakarózni. A fóliát tűzőgéppel és ragasztószalaggal rögzítsük.

11. Elérkeztünk a gipszkarton felszereléséhez. Ismét vegyük elő az önmetsző csavarokat. A rögzítési pontok ne helyezkedjenek el egymástól 30-40 centiméternél távolabb.

12. A gipszkartont rendkívül könnyen méretezhetjük. Egy mérőszalaggal és egy sniccerrel jelöljük meg a falból kijövő vezetékek helyét, majd a jelölés után egyszerűen kézzel kimetszhetjük a felesleges darabot. Ugyanígy kell tennünk akkor is, amikor kisebb darabokat kell behelyeznünk az ablakok, ajtók miatt.

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Miből épül a passzívház?
Az épület alacsony energiafogyasztása szempontjából alapvető, hogy a falak megfelelően szigeteljenek. Ez a különböző hőszigetelő lapok utólagos felszerelésével is elérhető, de új építésű házaknál érdemes utánanézni, nem járunk-e jobban, ha eleve hőszigetelt építőelemrendszert választunk. Milyen rendszerek kaphatók, melyik mit ?tud?, és milyen szempont szerint válasszunk ? most ezt járjuk körül.


Gép- és anyagújdonságok
Hangszigetelés a gyakorlatban
A magánlakások hangszigetelése többnyire egy hangos zenét kedvelő szomszéd felé eső fal szigetelését jelenti. De vajon hogy oldható meg ez egy szabadtéri színpad esetében?


Kert-balkon
Legyen profi a szigetelésben!
Az időjárás szempontjából igen komoly terhelésnek vannak kitéve. Nyáron a tűző napon felforrósodnak akár 50 °C-ra is, ősszel jön az esővíz, télen a hó, és akár mínusz 15-20 °C-ra is lehűlhetnek. Ennek tartós elviselésére csak a helyesen használt, jó minőségű anyagokkal készült teraszok képesek. A Murexin teraszszigetelő rendszer ehhez nyújt hathatós segítséget.


Gép- és anyagújdonságok
Szigeteléssel mi is aktívan tehetünk a klímaváltozás ellen
Klímaváltozás Elleni Világnap: csökkent Magyarország CO2-kibocsátása, de van még mit tenni.


Gép- és anyagújdonságok

Hőszigetelés és járófelület egyben


Gép- és anyagújdonságok

Javuló hő- és hangszigetelés


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság