Szalagparkettázás

Otthon-bútor

Szalagparkettázás

A belső burkolatok közül az egyik legelegánsabb a szalagparketta. Nem minden helyiségbe ajánlják azonban. Nézzük meg a csomagolásán, mekkora igénybevételt bír ki, és annak megfelelően döntsünk, melyik helyiségbe rakunk le ilyet. Cikkünkben megmutatjuk a lerakás fortélyait!
A méltán közkedvelt padlóburkolat ugyanis roppant kényes. A legújabb fajtáknál például eleve szabály, hogy maximum nedves ronggyal szabad feltörölni, a felmosó vödröt elfelejthetjük. Lerakása viszont roppant egyszerű. Mér, vág, ragaszt, illeszt! Ez a négy fő lépése. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan parkettázunk gőzölt bükk szalagparkettával.
 
ÖM-tipp
Mit tegyünk, ha nem egyenes a fal? A megoldás egyszerű. A legszélső parkettalécre helyezzünk egy másikat, teljesen a széléhez igazítva. A tetejére tegyünk egy újabb szál parkettát, majd a középső darabra jelöljük ceruzával a levágni kívánt darabot, majd a körfűrésszel vágjuk le szálirányban. Ez nem lesz olyan könnyű, pontosan, precízen kell végeznünk, különben a parketta elreped. A parkettázásnak olyan velejárói is vannak, amelyek nem feltétlenül jutnak eszünkbe azonnal. Ilyen például az, hogy az ajtószárnyak aljából le kell vágnunk valamennyit, ugyanis a parketta lerakásával megemelkedik a padló szintje.

Árkalkulátor
A cikkben látható munka során egy 43 négyzetméteres lakás három helyiségét parkettáztuk le. A parketta négyzetméterének ára 5490 Ft. Ez így 236 070 Ft összesen. Ehhez hozzájönnek még a szegélyek árai. A parkettaszegély méterára 490 Ft, de ez már lakkozott, így a lakkot már nem kell vásárolnunk, hiszen a parketta is előrelakkozott. Az ajtóprofilt 90 cm-es darabokban vásárolhatjuk meg, mivel a legtöbb ajtó ekkora méretű. 1 db alumínium profil ára 1590 Ft.
A lerakás során előbb-utóbb darabolnunk kell a parkettát. Használjunk derékszöget, hogy pontosan tudjunk mérni. A faltól hagyjunk legalább egy, maximum két centiméter rést. A stabil vágáshoz használjunk talpas körfűrészt; ha nincs, kézi körfűrésszel is dolgozhatunk. Csak figyeljünk oda a pontos vágásra a későbbi felesleges korrigálások elkerülése miatt.
 
Az illesztéseknél használjunk faragasztót. Igaz, hogy pattintós a parketta, ezért ragasztó nélkül is lerakható, de tartósabb lesz, ha felviszünk rá egy vékony csík faragasztót. A parketta nútféderes két oldaláról is. A sor végén vágnunk kell egy lécből, ehhez vágás előtt pontosan mérjük le a kellő hosszúságot. A maradék darabban kezdjük a következő sort.
A parkettát kalapáccsal ütögessük a helyére, egy puhafadarab közbeiktatásával, nehogy megsérüljön a nút. Ha nincs kéznél puhafa, gumikalapáccsal is hasonló eredményt érhetünk el. Minden lakás falai mentén akadnak csövek, radiátorok és más tereptárgyak, amelyeket ki kell kerülnünk. A körfűrésszel vágjuk ki azt az alakzatot, amelyben pl. a csővezeték elfér.
A parketta lerakása után mérjük le, mekkora szegélylécszálakat tudunk lehelyezni. Sarkaikat gérben (negyvenöt fokos szögben) kell levágnunk, hogy jól illeszkedjenek egymáshoz. A szegélyeket a pontosság kedvéért érdemes illesztőfűrésszel vagy kézifűrészpadon levágnunk. Ott a szögbevágás is egyszerűbb. A szegélyt 20 centinként rögzítsük a padlóhoz szögekkel.
Amennyiben nem előre lelakkozott szegélylécet vettünk, most kell elvégeznünk a lakkozást, amely néhány percet vesz csak igénybe; viszont az a jó, ha több rétegben lakkozzuk le a léceket. Az ajtóprofilt ugyanolyan módon kell leraknunk, mint a szegélyléceket. Mérjük le, vágjuk le a felesleges darabokat. A profil alján öntapadós ragasztószalag van, így könnyű lehelyezni.
Keressük meg a hézagokat. Ha nem tudjuk szegélyléccel elfedni őket, jöhet a műfa: használata egyszerű, csak a résbe kell nyomnunk, magától szétterül és száradás után csiszolható is. Akadhat azonban olyan rés, amelybe mégiscsak kézzel kell bedolgoznunk a műfát. Ebben az esetben is vigyázzunk, hogy ne maradjon a parkettán: ami kicsordul, azt töröljük le.
EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Parketta vagy laminált padló
A technológia fejlődésével egyre szebb és tartósabb lamináltpadló-típusok jelennek meg, és aki választani szeretne, annak már jóval több szempontot kell figyelembe vennie. 


Szerszám-anyag
Szalagparketta lerakása egyszerűen
A belső burkolatok közül az egyik legelegánsabb a szalagparketta. Nem minden helyiségbe ajánlják azonban. Nézzük meg a csomagolásán, mekkora igénybevételt bír ki, és annak megfelelően döntsünk. Lerakása viszont roppant egyszerű: mér, vág, ragaszt, illeszt!


Otthon-bútor
Tömörfa parketta és a laminált padló lerakása
A korszerű padlóburkoló elemek lerakásához egyre egyszerűbb módszereket dolgoznak ki. Ezek lehetővé teszik, hogy akár a teljesen kezdők is nekiláthatnak a munkának ? nekik nyújtunk segítséget összefoglalónkkal.


Gép- és anyagújdonságok
Nem kopik ? új, kopásálló parkettalakk
A legkedveltebb padlóburkolat a parketta, az egyetlen egy hátránya, hogy a fa elöregszik, kifakul, elveszti régi fényét. Hogyan előzzük meg parkettánk elöregedését? Itt a megoldás!


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság