Szellőztessünk okosan

Otthon-bútor

Szellőztessünk okosan

A tél közeledtével nagyobb figyelmet kell szentelnünk szellőztetési technikáinknak, módszereinknek. Fontos, hogy ésszel tárogassuk az ablakokat, mert különben erősen megnövelhetjük a fűtésszámlánkat. Ésszel a levegővel, több pénzünk marad.
Szellőztessünk reggel
Érdemes a reggeli órákban átszellőztetnünk a lakásban. Ne tartson tovább 10-30 perc erejéig, évszaktól függően. Télen rövidebb, nyáron nyugodtan hosszabb ideig. A fűtést csak a szellőztetést követően kapcsolja be, vagy tekerje magasabb fokozatra.
 
A szellőztetés napközben
A nap folyamán akár három-négy alkalommal is szellőztethet, de ne legyen hosszabb 3-5 percnél, teljesen kitárt ajtókkal és ablakokkal. Így a friss levegő megfelelően tud áramlani, anélkül, hogy a falak kihűlnének. Miközben szellőztet, a fűtést csavarja alacsonyabb fokozatra.
 
Ne csak résnyire!
A résnyire nyitott ablakok mellett történő tartós szellőztetés esetén észrevétlenül illan ki a meleg a lakásból. Szellőztetéskor mindig nyissa ki az ablakokat teljesen, hogy az elhasznált, párás benti levegő minél gyorsabban és tökéletesebben kicserélődhessen a kinti friss levegőre.
 
Éjszakai védelem
Éjszakánként a lehúzott redőny, bezárt zsalugáter, illetve a fűtőtestet nem eltakaró függöny a hideget és a huzatot is visszatartja, ezáltal megakadályozza a meleg kiszökését. Érdemes ezeket a lehetőségeket is kiaknáznunk.

A lakás helységeinek javasolt, ideális hőmérséklete:

Nappali

20-22 Celsius fok

Hálószoba

15-18 Celsius fok

Gyerekszoba

20 Celsius fok

Fürdőszoba

23 Celsius fok

Konyha

16-18 Celsius fok

Folyosó

15 Celsius fok

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Kandallóalátét saját kezűleg, gyorsan
A magas gázár miatt – sokakhoz hasonlóan – a Tomajmonostorán lakó Juhász Lajosné és családja is beszerzett egy kandallót. Mivel azonban a szobában, ahová szánták, padlószőnyeg volt, alátét is kellett. Körülnéztek az áruházakban, de olyat, amely tetszett volna, nem találtak.


Ötletek
Duplán hasznosul a meleg
Lehet még idén is hideg, akkor jöhet jól ez az ötlet. Egyszerűen és gazdaságosan fűti be fürdőszobáját Ajkay Imre Szombathelyen, rásegítve a meglévő, pazarló villanyfűtésre.


Gép- és anyagújdonságok
Láncfűrész újdonság
Az őszi kerti munkánkban hasznos társra lelhetünk, ha a Hitachi CS35EJ benzinmotoros láncfűrészt választjuk. A már-már professzionális kategóriába tartozó fűrész minden komolyabb favágási munkában jól használható. Vele minden tüzelőnek valót feldarabolhatunk.


Gép- és anyagújdonságok
Legyen biztonságos a fűtőrendszer!
Bár a hivatalos fűtési szezon szeptember 15-én elkezdődött, alig néhány nappal ezelőttig a kitartó nyárias idő miatt nem sugároztak a radiátorok.


Gép- és anyagújdonságok

Csőradiátorok: forradalmi formák


Szerszám-anyag

Biobrikett


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság