Tetőtéri ablakok

Otthon-bútor

Tetőtéri ablakok

A modern tetőtéri ablakok az újonnan épülő családi házak nélkülözhetetlen elemei. Alkalmazásukkal az eddig használaton kívüli, sötét padlástereket is otthonunk világos és barátságos, lakható részévé varázsolhatjuk. Lássuk a kínálatot és beépítésüket!

A hagyományos ? a tetőtér bevilágítását és a szellőzést szolgáló ? funkciókon túl a tetőablak biztosítja a környezetre való rálátást, és látványosan meg is nagyobbítja a tetőteret. A helyiség megfelelő megvilágítása miatt alapvető, hogy a beépített szerkezet minél nagyobb üvegfelülettel rendelkezzen. A tetőtér természetes fénnyel való megfelelő megvilágítása meghatározható az ablaktok nyílásméretével számolt ablakfelület és a padlófelület arányával. Az emberi tartózkodásra használt helyiségekben ez az arány minimum 1:8 kell, hogy legyen.

Beépítési szempontok

A hazai gyakorlatban többféle, közel azonos jellemzőjű tetőablakcsalád használatos, ilyen pl. a Fakro, a Velux, az Eurolux, a Roto, a Schindler stb. A tetőtér beépítésekor a legjobb kihasználás érdekében több szempontot is szem előtt kell tartanunk. A lakók számára talán az ablak magasságának, pozíciójának megválasztása a legfontosabb. Meg kell említenünk, hogy az ablakoknak nincs általánosan meghatározott magassága, mert az nagyban függ a felhasználók funkcionális és kényelmi szempontjaitól. Általános szabályként elmondható persze, hogy minél alacsonyabb a tető, annál hosszabbnak kell lennie az ablaknak. Mivel az ablak a középső vízszintes tengely körül fordul ? a forgástengely fejmagasság fölött legyen! ? és a nyitószerkezet a szárny alsó részén helyezkedik el, ennek megfelelően kell biztosítani az ablak kényelmes pozícióját. Ez általában a padlótól számított 90-130 cm közötti magasságban van. Érdemes figyelembe venni egy tetőablak beépítésének külső vizuális hatásait. Egy meredekebb lejtésű tetőbe elég egy kisebb ablakot beépíteni, mint egy alacsonyabb lejtésűbe. Képzeljük el, rajzoljuk le, hogyan fognak elhelyezkedni az ablakok a már meglévőkhöz képest. Összhatásában jól mutasson kívülről, és funkcionálisan megfelelő legyen belülről is. Természetesen nem mindegy, milyen kilátást kapunk az ablakból: ha környezetünkben a zöld természet dominál, érdemes minél több ablakot beépíteni. Ha viszont a szomszédban forgalmas autóút húzódik, akkor jól gondoljuk meg! A legmodernebb hőszigetelő anyagok alkalmazása a tetőszerkezetben biztosítja a tetősík megfelelő szigetelését. A tetősíkba beépített nyílászáróknak ugyanúgy alkalmasaknak kell lenniük a nyári kánikula, mint a téli hideg bejutásának megakadályozására.

A tetőablak kiválasztása

A tetőablak kiválasztását sokféle tényező befolyásolja:

  • a tető dőlésszöge
  • az ablak beszerelési magassága
  • a térdfal magassága
  • a helyiség magassága és funkciója
  • a szarufák távolsága
  • az ablak funkciója

Figyelembe kell vennünk az egyes tetőablakfajták közti különbségeket is, az ablak anyagának megválasztásától függetlenül. A nyílászáró lehet billenő, felnyíló-billenő, panoráma- vagy térdfalablak, tetőkibúvó és felülvilágító, legújabban pedig akár fénycsatorna is szóba jöhet. A tetősíkban beépített ablakok méretei általában a szarufák tengelytávolságához, illetve a tetőtér-beépítést határoló ferde fal méreteihez igazodnak: a szélesség 63-93 cm, a magasság 80-140 cm közti.

Sötét padlásból napfényes lakótér

A fény mennyisége a szobában alapvető tényező, és hogy a szobába mennyi fény jut be, számos tényező határozza meg: az ablakok mérete, száma és helyzete, valamint a belső burkolat kialakítása. Az természetesen nyilvánvaló, hogy a nagyobb ablak több fényt enged be; de lehet, hogy több kisebb ablak beépítésével összességében (pl. esztétikailag) jobb hatást érhetünk el. A belső burkolat helyes kialakításával jelentősen több fény juttatható a szobába, mint a hagyományos 90 fokos megoldással. A megfelelően kialakított belső burkolatnak megvan továbbá az az előnye is, hogy a meleg levegő szabadabban áramolhat az ablak felszínén, ezáltal csökkenti a párásodás esélyét. A legtöbb tetőbe beépíthető tetőablak, vannak azonban olyan tetőgerendák, amelyeket nem lehet egyszerűen csak kivágni. Néha viszont szükséges a gerendák egy részének eltávolítása ahhoz, hogy beépítsünk egy tetőablakot, amely túl széles a tetőgerendák közötti távolsághoz képest. Kiváltásukra léteznek jól bevált eljárások, de kizárólag szakember végezheti el a megfelelő statikai számítások mellett. A gerendák kiigazításánál fontos, hogy elegendő helyet hagyjunk a belső burkolat megfelelő kialakításához. Gyakori hiba a tetőablak beépítési folyamatában, hogy az alsó és felső segédléceket túl közel illesztik az ablakkerethez. Alapesetben nem szükséges állványzat a tetőablak beépítéséhez, mivel a munkát teljes egészében el lehet végezni belülről. Ezzel együtt fontos, hogy a beépítést végző személy tegye meg a szükséges biztonsági intézkedéseket. Különösen veszélyes lehet a tető alatti terület, a tetőről esetleg leeső eszközök miatt (pl. cserepek, kalapács stb.). A terület elzárása csökkenti a balesetveszélyt. Bármilyen, a tetőben lévő anyag át- vagy elvágásakor, illetve a cserepek méretre szabásakor ajánlott védőmaszk és -kesztyű használata. Szintén ajánljuk támasztólécek használatát, amíg az ablakkeretet a helyére illesztjük. Soha ne hagyjunk eszközt a tetőn!

tetőablak beépítése

1. Jelöljük ki nagyjából a leendő ablak helyét, és készítsünk feltárónyílást, fűrészeljük ki a gipszkartont.
2. Határozzuk meg a szarufák pontos helyét, és vágjuk ki a szerelőnyílást a tok külső méretének megfelelően.
3. Szedjük ki a szigetelést, vágjuk fel a párazáró fóliát úgy, hogy mindkét oldalon felhajtva rögzíteni lehessen.

tetőablak beépítése

4. Óvatosan emeljük ki a tetőcserepeket, és a szerelőnyílás területén fűrészeljük ki a tetőléceket.
5. Mérjük ki pontosan a szerelőkeret tartóléceinek (sima cserépléc) a helyét, és alaposan rögzítsük őket alul és felül.
6. A tokoldalakra csavarozzuk fel kb. 10 cm-re a sarkoktól a tartozék szögvasakat a mélységnek megfelelően.

tetőablak beépítése

7. Helyezzük a keretet a tetőnyílásba, hozzuk vízszintbe az ablakot, és az alsó szögvasakat rögzítsük a szarufához.
8. Az ablakot kissé kinyitva ellenőrizzük a párhuzamokat, s ha kell, ékeljük ki a bal vagy jobb szögvas alatt.
9. Helyezzük el az ablak fölé előkészített helyre a vízvetőt, amely biztonságosan elvezeti a fentről jövő csapadékot.

tetőablak beépítése

10. A külső páraáteresztő fóliát gondosan, a tok oldalára felhajtva és a tetőlécekre is tűzőgéppel szögezzük fel.
11. Lentről felfelé haladva helyezzük vissza egymásra a cserepeket, a méretre vágott darabokat dróttal rögzítsük.

tetőablak beépítése

12. Fektessük a tetőre a burkolókeret alsó peremét az ólomköpenynyel, és az öntapadós csíkot lehúzva igazítsuk a cserepekhez.
13. Tegyük a helyükre a burkolókeret oldalelemeit, hajtsuk fel és kapcsoljuk össze őket, és oldalról csavarozzuk a tokhoz.
14. A széltömör kivitel érdekében a tömítőékeket még rögzítés előtt vágjuk a rés formájának megfelelő méretre, és ragasszuk fel.

tetőablak beépítése

15. A belső gipszkartonozásra körben csavarozzunk párnafákat, szigeteljük üveggyapottal, és tegyünk mindenhová párazáró fóliát.
16. Fűrészeljük méretre az ablaknyílást oldalról takaró gipszkarton lapokat, és csavarokkal rögzítsük a helyükre.
17. Vászonnal csiszoljuk szépre a sarkokat és éleket, gipsszel, fehércementtel gletteljük át a beépítés környékét. Végül meszeljünk.

A tetősíkablakok keretszerkezetének (tok és szárny) anyaga általában fa vagy fa+műanyag kombináció. Utóbbiaknál a tokszerkezet belső része és az ablakszárny készül kemény, üreges PVC-profilokból, és a nedves üzemű helyiségekbe (fürdő, konyha) ajánlják beépítésüket. A tetőablakok védelmét lemezburkolat, a tetőfedéshez való csatlakozást pedig az ún. burkolókeret biztosítja, általában mindkettő UV-álló felületkezeléssel ellátott, ötvözött alumíniumlemezből készül. A tetőablak vásárlásakor tulajdonképpen két kartondobozt veszünk: magát az ablakot és a burkolószettet. Az ablak doboza az ablakkeretet és az ablakszárnyat tartalmazza. A burkolókeret dobozában van az ablak vízhatlanságát biztosító burkolóelemek egy része. Ezek azért vannak külön az ablaktól, mert a tetőfedő anyagtól függően kétféle típusú burkolókeret közül választhatunk. A különböző burkolókeretek lehetővé teszik az ablakok összeépíthetőségét mindenfajta anyagú és profilú tetőfedő anyaggal. A tetőablakok korszerű szerkezete biztosítja csukott ablak mellett a külső friss levegő állandó, de mindenekelőtt szabályozott beáramlását. Ezt az ún. beépített tokszellőző teszi lehetővé. Ez a szerkezeti megoldás a levegő áramlási útjának megfelelő kialakításának köszönhetően kiváló szűrési és akusztikai tulajdonságokat biztosít. De a legfontosabb, hogy a tokszellőző nem alkot hőhidat, így minimálisra csökkenti a hőveszteséget. Egyes kilincsek a zárt álláson kívül még két ?mikronyitást? is lehetővé tesznek, amely elegendő a szellőzéshez, de biztonságosan rögzíti az ablakot. A csoportos ablakbeépítéshez pedig egyesített burkolókeretek, sorolókeretek is rendelhetők.

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Jól tömített ablakok
Nem szeretnénk az utcát fűteni, de éppen nem a nyílászárók cseréjére szántuk a rendelkezésünkre álló keretet? Nem gond, filléres megoldásokkal is javíthatunk ablakaink szigetelésén.


Kert-balkon
Kőablak a falon
Ki mondja, hogy egy falnak üresnek és unalmasnak kell lennie? Íme egy jópofa megoldás.


Szerszám-anyag
A mindennapok takarékossága
Hogyan lehet újabb pénzeket spórolni a villanyon, gázon, vízen? Tehetjük e még takarékosabbá otthonunk működését? Íme néhány ötlet, melyeknek megvalósítása nem túl egyszerű, de jól járhatunk.


Gép- és anyagújdonságok
Ablakpucolás könnyen, csíkok nélkül
A tavaszi nagytakarítás egyik fontos eleme az ablaktisztítás. Látványos az eredménye, a ragyogó ablaküvegek a lakást is világosabbá, üdébbé teszik, de közel sem egyszerű művelet. Vagy mégis?
Gép- és anyagújdonságok

Ha Otthon Melege, akkor nyílászáró-csere


Otthon-bútor

Ablakpárkány s.k.
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság