A gomba tápláló, rostban és antioxidánsokban gazdag alapanyag, ráadásul fantasztikus, „földes” ízt ad ételeinknek, legyen szó levesről, raguról vagy tésztaételről.
Könnyen hozzáférhető akkor is, ha nem magunk termesztjük: a piacokon és boltokban könnyen beszerezhető. Ha nagyobb mennyiséghez jutunk hozzá, érdemes kiszárítani – így ugyanis hosszú ideig eltartható, miközben az íze még koncentráltabbá, erősebbé válik.
Szuper hír, hogy a gombaszárítás nem igényel különleges felszerelést: elég hozzá a sütőd és egy kis türelem!
Állítsd a sütőt körülbelül 60 °C-ra. Ha a sütőd nem képes ilyen alacsony hőfokra, válaszd a legalacsonyabb fokozatot, és hagyd résnyire nyitva az ajtót. Ez segít abban is, hogy távozhasson a nedvesség.
Használj puha sörtéjű kefét vagy papírtörlőt a gomba tisztításához. Fontos, hogy ne áztasd vízbe! Ezután vágd a gombákat körülbelül 3 mm vastag szeletekre. Bár a kisebb gombákat egészben is ki lehet szárítani, a szeletelés jelentősen felgyorsítja a folyamatot.
Töröld át a szeleteket, hogy ne maradjanak vizesek, hiszen nem a gőzölés, hanema teljes kiszárítás a cél. Ezután rendezd őket egy rétegben egy sütőpapírral bélelt tepsire. A szeletek semmiképp ne fedjék egymást!
Tedd be a tepsit az előmelegített sütőbe, és hagyd nyitva az ajtót, hogy a sütés közben keletkező pára távozhasson. Egy óra múlva vedd ki a tepsit, itasd fel a nedvességet, és fordítsd meg a gombákat. Ezt óránként ismételd meg, amíg a gombák teljesen ki nem száradnak. Akkor jók, ha roppanósak és nem hajlanak.
Ha a gombaszeletek kihűltek, tedd őket jól zárható üvegbe, címkézd fel a fajtájukkal és a dátummal, majd tárold hűvös, sötét helyen. Így akár egy évig is felhasználhatók maradnak.
A szárított gomba remek ízt adhat leveseknek, pörköltnek, mártásoknak, de teheted rizottóba is! Mielőtt az ételhez adnád, áztasd 15-30 percre forró vízbe.
2025. július 24. 13:02
Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.