A kerti csap lehet szép is

Kert-balkon

A kerti csap lehet szép is

Kerti csap gyanánt egyszerű horganyzott cső állt ki a földből az udvaron Kiss Zoltánéknál Pápán, ezen volt egy sima csap. Zoltán úgy döntött, nézzen ki már szépen.

Viszont nem akart boltban kapható sablon öntöttvas vagy gagyi műanyag csapot letenni. Ezért Barabás téglakőből épített masszív szerkezetet.

Az alapozással kezdte, 40 cm mély tükröt ásott, bezsaluzta, betonvasat tett bele, majd kiöntötte betonnal. Előtte persze elhelyezett bele egy 90 fokos könyökkel ellátott 32-es PVC lefolyócsövet, amin távozik a kifolyó víz. (Ez nem került túl mélyre,a kinti csap úgy is külön elzáróval rendelkezik az aknában és csak nyáron van használatban, ráadásul murvával van körülötte feltöltve a terület.)

Kötés után a felmenő csőre helyezett egy csőhéjat (okát lásd később), majd kellő hosszúságú vízszintes fittinget szerelt a csőre kiállásnak, ami az új csaptelepet fogadja majd, merthogy azt is lecserélte esztétikusabbra.

 

Nyomáspróba után jött a kőművesmunka: Zoltán először a függőleges falazatot építette meg: 4 db téglakő került egy sorba,a következő sorok mindig eltolva, kötésbe jöttek. Fagyálló csemperagasztót használt, külön fugázás nélkül, ezt dörzsölte ki, amint kicsit megkötött. Mikor elkészült, a fal és a cső közti üreget kiöntötte felhígított, de cementtel dúsított csemperagasztóval, ez adja az egész szerkezet stabilitását. A csőhéj a dilatáció miatt került bele, hogy ne feszüljön szét a szerkezet. Ezután rárakta a fedőlapokat. Következett a teknőrész, ez élére állított téglakőből készült. A rácsot Zoltán maga hegesztette méretre, 30-as szögvasból és 10-es négyszögacélból. Használatba vétel előtt barnára festette.

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Készüljünk fel az őszi munkákra!
Az egyik legszebb évszakunk az ősz a hulló sárga, rozsdaszín leveleivel és pihentető kerti munkáival. Ez az időszak több kerti tennivalót hoz magával: az egyik legfelkapottabb a szőlőszüret, de ilyenkor kell elültetni az örökzöldeket és a kétnyári növényeket is.


Ötletek
Fagymentes, mégis használható kerti csap
A kerti csapokat télen lezárni, vízteleníteni kell. Vonatkozik ez a ház külső falán levő csapra is. Ugyanakkor télen is sokszor előfordul, hogy a kertben vizet szeretnénk venni, de a csapok újbóli kinyitása bonyolult.


Gép- és anyagújdonságok
Országos hírnév és negyedmillió forint
A Stihl idén úgy döntött: hétköznapi felhasználói között keresi meg idei kampányarcait.


Kert-balkon
Hangulatvilágítás saját lampionnal
Meghittebbé teheted az estéket, ha villany helyett mécsest gyújtunk. Ezzel a könnyen elkészíthető lampionnal pedig még szebbé teheted az élményt.


Gép- és anyagújdonságok

Ezek lesznek a legmenőbb kerti trendek
Kert-balkon

Ágaprítók tesztje
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság