Így újítsd fel fa teraszodat

Kert-balkon

Így újítsd fel fa teraszodat

Az egykor szép és pihentető látványt nyújtó terasz néhány év alatt elvesztette színét, beszennyeződött, az időjárás viszontagságai miatt viseltessé vált? Néhány egyszerű lépés csupán, hogy ismét régi fényében tündököljön.

A sugárzás és páratartalom ingadozása minden faanyagot „kiszív”.

Nincs olyan anyag, amely örökéletű lenne, de kellő karbantartással a legtöbb épületelem nagyon sokáig bírja. A többi építőanyaghoz hasonlóan a kültéri faanyag (például a teraszburkolat) is időről időre megkíván némi odafigyelést, még akkor is, ha rendkívül tartós trópusi fából van – a páratartalom ingadozása és az UV (ultraviola, azaz ibolyántúli) sugárzás ugyanis azt sem kíméli. A kifejezetten erre a célra kifejlesztett olajok megvédik a trópusi faanyag felületét a kisebb sérülésektől, és visszaadják a fa természetes szépségét.

Jól látható a különbség a már karbantartott és még beolajozatlan teraszrészek között.

Mire érdemes figyelni?

- A faburkolat felületkezelését célszerű évente megismételnünk.

- A lakkozást és a lazúrt felejtsük el, mert egy életre tönkreteheti gondosan kiválasztott burkolatunkat: felülete csúnya és foltos lesz a kezeléstől, amin utólag már nehezen lehet segíteni. A lazúr kopásállósága nem megfelelő, így a víz és a napsugár hatására leválik a fa felületéről, foltot hagyva maga után.

- Ideális megoldás az olajozás. Burkolatunk folyamatosan mozog: ha víz vagy pára éri, megduzzad; a napsütés és forróság következtében pedig kiszárad és összezsugorodik. A felületnek ellenállónak kell lennie a hőingadozással szemben. Fontos, hogy olajozás előtt alaposan tisztítsuk meg. Ha a bordákban vagy a burkolat felszínén szennyeződés marad, azok az olajjal együtt megkötnek a felületen, és utólag nehéz és körülményes őket eltávolítanunk.

Mitől lesz igazán jó a faburkolat?

Hiába a megfelelő tisztítás, karbantartás vagy olajozás, ha előzőleg szakszerűtlen volt a burkolat lerakása.

- Nálunk miből készült a párnafa? Megegyezik a burkolat fafajtájával, esetleg hasonló tulajdonságokkal rendelkező fából van? Ennek a szerkezeti egységnek a megválasztása ugyanis meghatározza teraszunk burkolatának állagát, időtállóságát.

- Hogyan készült az alapozás? Ha egy-egy nagyobb eső után faburkolatunk vízben áll, akkor nem voltunk elég körültekintőek az alapozással: a víz utat tör magának, ha nem engedjük szabadon áramlani. Fontos, hogy a betonból készült alap kellőképpen szilárd és egyenletes, lejtése megfelelő és egyértelmű legyen a víz számára. Ha kavicságyat választunk az alapozáshoz, olyan méret mellett döntsünk, amely nem gátolja a víz gyors lefolyását.

- Mit használtunk a burkolat rögzítéséhez? Ha deszkáink deformálódva, vetemedve, kajszulva, funkciójukat vesztve várják a megoldást a levegőben, akkor nem rozsdamentes csavarokat használtunk. A megfelelően kemény és erős csavarokat a fa nem tudja sem széttépni, sem eltörni, ezért fontos, hogy a rögzítéshez gondosan válasszuk ki őket, és ne hagyjuk magunkat rábeszélni valamilyen gyengébb minőségű csavarra.

- Megfelelő szakembert választottunk, vagy ha magunk dolgoztunk, akkor kellően utánanéztünk a teendőknek? Ugyanis a trópusi fával – keménységéből adódóan – nehéz dolgozni. Speciális szerszámok szükségesek a lerakáshoz, s az előírásokat hűen kell alkalmaznunk a hosszú távú eredményért, a szépségért és biztonságért. Ha azt tapasztaljuk, hogy a faelemek a tél folyamán megteknősödtek, vagy a végeik berepedeztek, akkor nem volt szakszerű a lerakás.

Ha betartjuk az előírásokat, akkor teraszunk megjelenése egyedi, használata hosszú távon kellemes és strapabíró lesz. Ideális környezet medencénknek, tökéletes megoldás kerti ösvények kialakításához és igazán dekoratív látványeleme kültéri „nappalinknak”.

A kérdés még bővebb leírásához kattintson: www.otthonosteraszok.hu

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Különleges konyhapult
Egy jópofa ötlet megvalósításával teljesen megújíthatjuk otthonunkat.


Kert-balkon
Hordóbútor
Nagyapja régi hordóiból készítette ezt a kerti bútort Márfi Zoltán Rábapatyon.


Ötletek
Készbútor antikolva
Eleve úgy vásárolta ezt a bútorlapokból álló Möbelixes szekrényt Fügedi Mónika Csincsén, hogy tudta: festeni fogja.


csináld magad
Zöld sziget a lakásban: erkélybútor raklapokból
Nyáron mindenki igyekszik a kertben tölteni annyi időt, amennyit csak lehet. Igaz, az emeleti lakásoknak nincs kertje, de teremthetünk magunknak oázist az erkélyen. Így tett olvasónk, Balogh Attila Károly is.


Gép- és anyagújdonságok

Ezek lesznek a legmenőbb kerti trendek
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság